Любимите ни 4 дестинации за разходка в София

Между храненията и винаги, когато времето е хубаво, сме навън. По принцип предпочитам да ходим в планината, но понякога нямаме много време и оставаме в столицата. За щастие в нея има много приятни местенца, които предлагат бягство под зелените клони на дърветата и интересни забавления за децата. Ето кои са нашите любими 4 места, които посещаваме най-често и където Алекс винаги се забавлява:

 

Парк-музей „Врана“

Това местенце ни откъсва тотално от града, а комбинацията между красива архитектура и разнообразна природа ми е изключително приятна и успокояваща. Разбира се Алекс се забавлява най-много на езерото с лилиите и алпинеума, да търчи по мостовете или да се опитва да бръкне във фонтана пред двореца.

20180414_102526

Въпреки че посещенията се заплащат и са възможни само през уикендите, винаги ми е приятно да идваме, защото всеки месец природата се променя, могат да се видят различни растения в определени етапи от годишния им цикъл, което носи много очарование и обогатява познанията на децата за флората. Тук доведохме Алекс на първия му месец след раждането и ми беше изключително приятно да кърмя усамотена на една пейка срещу езерцето, скрита под клоните на кичеста магнолия.

20180414_104009.jpg

20180414_103336

 

Университетска ботаническа градина

За да се насладим на богато разнообразие от растения, не е необходимо да ходим в периферията на града, защото разполагаме с чудесна ботаническа градина точно в центъра на столицата. Първото ни посещение тук беше тотален успех, защото Алекс търчеше оживено от растение на растение, охкаше и ахкаше постоянно, връщаше се на места, които бяхме посетили, миришеше цветята, катереше се по алпинеумите… Накрая спа като къпан.

20180527_145147

20180527_104712

Ботаническата градина в София е създадена през 1892 г. от първия български професор по ботаника д-р Стефан Георгиев. На откриването на Ботаническата градина е засаден дъб, в чийто корени цар Фердинанд І поставя златна пара. Днес дъбът е впечатляващо голям и хвърля наоколо прохладна сянка.

Тук се намират оранжерии с кактуси и тропически растения, Средиземноморска градина, прекрасен Розариум, в който се отглеждат над 40 сорта розови храсти, алпинеуми, представящи условията на скалистите планински местообитания, езерца с типични водни и влаголюбиви растения. Много симпатична е Бабината градинка, чиято цел е да покаже на децата и възрастните от къде идват храните.

20180527_103405

20180527_144800

 

Парк-комплекс Камбаните 

По-известен сред софиянци просто като „Камбаните“, този парк всъщност носи името „Международен парк на децата от света“. Разположен в полите на Витоша, паркът предлага както приятни зелени полянки за игра, така и уникален комплекс от камбани, подарявани на нашата държава от целия свят. Децата се забавляват да бият различните по големина и форма камбани, а Алекс е супер сладък като повтаря „динг-донг“, докато ги обикаляме. Аз лично предпочитам това местенце, защото ни е само на 8 минути път с колата от вкъщи и е близо до планината.

20180714_223532.jpg

 

Коколандия

Кой не обича да ходи в Борисова градина – безброй дървета и полянки, детски площадки, заведения за хапване и забавление, езерца с лилии и патици, дълги алеи за разходка… Любимата ми част на парка е от страната на квартал Изток, където властва гората, а алеите не са асфалтирани. Още като малка майка ми ни водеше тук със сестра ми всеки уикенд, за да играем сред природата, да събираме листа, жълъди и кестени. Скоро открихме тук едно приятно забавление за Алекс, който не спира да се катери къде ли не. Коколандия е именно местенце за палави маймунки, където дори и за най-малките има подходящо място за катерене – т.нар. Бейби кръг.

20180812_185138

20180812_185032

 

А вие имате ли си любими местенца в столицата за бягство сред природата и забавления с децата? Ако да, споделете ги с нас 🙂

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.