Как да държим децата заети, докато ние сме заети

Понякога е трудно да свършим дневните си задачки, докато децата са у дома и постоянно търсят нови и интересни забавления. Това важи с пълна сила за най-малките деца, особено тези на 2-3 годинки, които тепърва откриват неограничените възможности за вършене на пакости 😆 Вместо да им купуваме постоянно нови играчки или да ги разсейваме с детски филмчета, можем да им предоставим ежедневни умствени и физически стимули, които едновременно да подпомагат тяхното развитие и да ги държат заети, докато ние готвим или вършим друга неотложна задачка.

Като майка на двегодишно момченце, което постоянно иска да върши нещо различно, ми се налага да търся идеи за игри, които да ангажират вниманието му и да го успокояват, когато иска да скача на дивана или да тършува из кухненските ми шкафове. За целта черпя вдъхновение от методиката на Мария Монтесори, но не спазвам стриктно някакви правила, а адаптирам заниманията спрямо интересите и настроението на Алекс. Това ми гарантира почти винаги успех и 20-30 минутки свободно време за готвене или чистене 😊

Откакто Алекс стана на 1 годинка, съм измислила или адаптирала и приложила най-различни занимания, повечето от които успях да документирам с камерата, за да си ги припомням, като ми потрябват след време, както и за да споделям с вас. Основно използвам налични материали от бита или негови играчки, като им придавам ново предназначение. Това е добър начин, както да намаля отпадъците, така и да стимулирам творческото му мислене, като му покажа, че всеки предмет може да изпълнява повече от една функция. Ето кои са заниманията, които са му били най-интересни, и които можете с лекота да приложите и вие у дома, за да разнообразите игрите на своите дечица:

 

Свързване на фигури с техните силуети

20180627_105543

20180627_105637

Това е една супер полезна игра, която помага на детето да се съсредоточи и да разсъждава, изучавайки формите. Правила съм го с най-различни играчки, но най-любимо му е с фигурките на животни, които по принцип много обича. Самата подготовка на играта не отнема почти никакво време и ви трябват само листа и молив или флумастер, с които да очертаете силуетите, след което оставяте детето да открие правилните двойки.

20181009_121915

Ако имате малко повечко свободно време, може и да нарисувате различни фигурки с парченца от дървен пъзел и да оставите детето да ги подрежда. С такова занимание тренирате и уменията на детето да открива и назовава цветовете.

 

Сортиране на предмети по цветове

20180706_170545

20180810_161356

20180926_135838

Отново супер лесна за подготовка игра, която може да се направи буквално от всичко. Ако имате повече време и налични материали, направете цветни палитри или шаблони, върху които детето да поставя предметите от един цвят, но може да използвате и просто едноцветни чашки или панички. Използвайте комбинация от предмети от различни материали (дърво, камъчета, хартия, стъкло и др.). За да подпомогнете развитието на фината моторика на детето, му дайте една щипка, с която да взима предметите и да ги сортира в определените за целта чашки. Това занимание е особено полезно за по-малките дечица.

 

Старият конструктор като пъзел или сметало 

20180709_165855      20180709_165228

Едва ли има дете, което да не обича да игра е с конструктори, но винаги можем да ги разнообразим и направим още по-интересни. Един от начините е да си направим пъзел, като залепим различни стикери върху две или повече части и ги нарежем, така че да получим отделни части, които детето трябва да сглоби само.

Второто приложение на конструктора е математическо. Покажете на детето как лесно може да брои с няколко парчета. Така това ново за детето умение може да премине като забавна конструктивна игра.

20180227_095510

 

Игри с буквички

20180917_150337      20180917_163016

Буквите също лесно могат да се представят на детето под формата на забавна игра. Една такава игра, която Алекс много харесва, е лепенето на стикери върху думички, които вече разпознава. Тези цветни стикери намерих в книжарницата, така че не е трудно да се снабдите с подобни.

Друг вариант е поставяне на капачки върху буквички, с което детето учи формите на буквите. Освен това играта може да е комбинирана и за търсене на цветови съвпадения с правилните формички капачки или други дребни предмети, които можете да използвате за целта.

20180707_093744

 

Тематични сезонни забавления

20181006_133407

Всеки сезон подготвям и тематични занимания с подръчни материали, а есента ни предоставя най-много такива. Използвайте разходките в парка за събиране на различни листа и пригответе интересно занимание за детето. Едно такова е отново търсенето на съвпадащи силуети на различни листа. С него може и да научите детето (според възрастта) да разпознава кое листо от какво дърво е паднало. Включете в играта и лупа и покажете на детето как да ги разглежда под нея, за да открие нишките на листото или различните цветове, които придобива, докато съхне. Отделете малко време да му покажете как да го прави само, а докато вие готвите, го поканете да ви разказва какво вижда под лупата.

Ако имате хубава колекция от миди, раковини или камъчета, също можете да я включите в подобна игра.

20181011_114256

Друга идея е да направите пъзели от листа и да поканите детето да ги съединява и лепи с тиксо например. За целта ви трябват само бели листа, цветни моливи и ножица. Ако детето е достатъчно голямо, можете да го накарате то само да очертае формите на листата от естествените, да ги оцвети, изреже и да си направи само пъзели, които след това да сглоби и залепи.

 

Ще се радвам да споделите и вие, ако прилагате у дома подобни игри и занимания или как по друг начин ангажирате вниманието на децата, докато готвите 😃

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Как да държим децата заети, докато ние сме заети

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.