Как да забавляваме децата с нови игри без пари

Понякога грешно се възприема, че когато едно дете скучае, то има нужда от нови играчки. Всъщност има нужда от нови игри, т.е. нови занимания със старите играчки или с предмети от ежедневието ни. Ако обърнем въпроса по този начин, предоставянето на забавни и образователни занимания, които да държат детето заето и доволно през целия ден, би станало много по-лесно за всеки родител. Тук ще ви покажа някои от заниманията, с които забавлявам Алекс, когато всичко останало у дома му е скучно и еднообразно.

Оцветяване с пластилин 

Почти няма дом с дете, в който да няма пластилин, затова ви предлагам начин да разнообразите заниманията с него по един много лесен начин, който не изисква никакви разходи. Вземете лист и нарисувайте нещо върху него с цветни моливи (за по-малките деца цветни точки или линии), а след това поканете детето да ги „боядиса“ с пластилин, като поставя по малко от него върху съответния цвят. Това занимание развива концентрацията и фината моторика на детето и му помага да разпознава цветовете.

1

 

Сортиране на букви  

От тавата за мъфини можете да направите чудесна игра за сортиране на буквички или цифри. Измислих това занимание, когато се чудех какво да правя със старата си тавичка и реших да помогна на Алекс да научи гласните по един забавен начин. Залепих стикери с буквичките във формичките и го поканих да подреди гласните по местата им. За целта използвахме магнитни буквички и такива от камъчета, върху които съм писала собственоръчно, но вие можете да използвате всичко, което имате под ръка. Той се забавлява доста с магнитните букви, защото залепват върху тавата, а каменните не, с което пък допълнително учим за магнитните свойства.

3

 

Изучаване на магнитните свойства на предметите

Още едно забавно занимание, което съм сигурна, че ще се хареса на всеки малък любопитко. За играта ви трябват само един магнит и всякакви дребни предмети, с които разполагате у дома, като половината трябва да са метални, а другите – пластмасови и от всякакви естествени материали. Разкажете първо на детето какво представлява магнита и му покажете как той привлича едни предмети, а други – не, след което го оставете да изследва магнитните свойства на останалите предмети и да ги сортира.

4

 

Гараж от ненужна кутия 

Тази игра е чудесна за момченцата и ви дава решение на проблема с постоянно разпръснатите по пода превозни средства. Използвайте стара картонена кутия от обувки, храна или каквото друго намерите под ръка, начертайте и номерирайте паркоместа, залепете номера върху превозните средства на детето и го поканете да ги паркира според номерацията. Тази игра е супер, ако детето тепърва се учи да разпознава числата и да брои.

5

 

Разпознаване на полезна/вредна храна

Ако и вие като мен държите детето ви да се храни здравословно, тази игра ще ви допадне много. За нейната подготовка ви трябват няколко рекламни брошури, с които заливат пощенските ни кутии постоянно. Изрежете каквито храни решите (полезни и вредни), облепете ги с тиксо, за да са по-издържливи, очертайте ги върху лист, на който предварително сте нарисували щастливо и тъжно личице и поканете детето да постави храните на правилното място. Обяснете му, че когато се храним с полезни храни, сме щастливи и енергични, а когато ядем често вредни храни, сме уморени и тъжни. От вас зависи кои храни ще определите за полезни и кои за вредни, аз основно определям за такива газираните напитки, десертите с много захар и пакетираните снаксове и чипсове.

2

 

 

Игра с капачки + урок по рециклиране 

Ако събирате разделно боклука у дома, тази игра ще ви е много лесна и полезна. За целта ви трябват пластмасови и стъклени шишенца и буркани. Разделете капачките и дайте на детето да открие коя капачка на кое шише/бурканче съответства, след което го помолете да ги раздели на пластмасови и стъклени и му обяснете защо ги изхвърляме разделно.

Ако на детето му допадне много тази игра, може да му дадете да пълни шишенцата и бурканчетата с ориз или вода, според уменията му и склонността да разлива. Дори и да разлее, доразвийте играта с почистване, като възложите на детето тази важна задача. Моят син обожава да мете, така че обикновено не се притеснявам кой ще почиства след подобни занимания 😁

20190211_130949

 

 

One thought on “Как да забавляваме децата с нови игри без пари

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.