Да спасим морските животни и други уроци за деца

Алекс обича да се къпе откакто беше бебе, но има вечери, в които трудно го вкарваме в банята. Или защото има енергия за трима и не желае да спира с игрите, или защото свързва къпането със спането и не желае все още да си ляга. Каквато и да е причината, на нас ни действа изтощително да се гоним и увещаваме цяла вечер, затова една спокойна игра в банята обикновено успокоява страстите. Това са две игри, които вярвам, че ще се харесат на почти всяко дете, защото включват един изключително важен елемент на детското веселие, а именно 💧💧💧 водата 💧💧💧

Алекс е от най-върлите почитатели на водата във всички нейни проявления – от течащата от чешмата до тази в локвите. Затова му предложих тези две занимания, които имат и образователен характер:

🐳 Да спасим морските животни 

Откакто се запалих по философията за живот без отпадъци и ограничихме консумацията на пластмасови изделия у дома, започнах да обяснявам и на Алекс колко е важно да пазим природата чиста. С тази игра се старая да му обясня нагледно колко е вредно пластмасовите предмети да попадат в моретата, защото са опасни за животните в тях. За да я подготвите и вие у дома, ви трябват следните неща:

🌏 фигурки на морски животни, миди и/или рапани

🌏 дребни пластмасови предмети (сламки, капачки, найлонови или пластмасови опаковки, части от играчки и т.н.)

🌏 купа с вода

🌏 щипка, решетъчна лъжица и/или цедка, с които детето да хваща предметите.

BeFunoceancollage

И така, започвам като обяснявам на Алекс, че морето е пълно с предмети, които не трябва да са там и които пречат на рибите и животните да плуват във водата и го моля да им помогне, като извади всички боклуци. Той избира сам дали да ползва щипката, цедката или да ги вади директно с ръчичките си. Това занимание помага за развитие на фината моторика и концентрацията на детето.

За първи път играхме играта миналата пролет на открито, което е най-подходящият вариант, защото това засилва близостта на детето с природата. Нямам търпение да дойдат топлите месеци и отново да пренесем спасителните акции навън 🌞

BeFunsaveoceanllage.jpg

Ако пък не искате детето да се мокри, можете да играете без вода или да използвате сини стъклени топчета, които да имитират водата. Отново смесвате предметите и каните детето да извади тези, които не са типични за моретата.

Освен забавлението и тренирането на фината моторика, тази игра е много полезна, защото възпитава у детето отговорност и грижа към природата. При всяка нова игра разиграваме различни сценарии, понякога акулата се оплита в мрежа и Алекс я спасява, друг път капачки пречат на костенурката да разперва плавниците си свободно и той ги разчиства с цедката. Накрая заедно изхвърляме събраните от него пластмасови боклуци в контейнера за рециклиране.

20190227_143935

 

🛁 Да изкъпем животните

Тази игра е хит за децата, които освен водата, обичат и калта. Преди да извъртите очи и да кажете „Абсурд!“, бързам да уточня, че става дума за какаова кал (Алекс беше супер впечатлен от словосъчетанието и не спря да повтаря през смях „какала кал, какала кал“  😄

Ето какво ни трябва, за да приготвим какаова кал, която е безопасна за децата (да не кажа направо ядлива) и се измива супер лесно:

🐖 2 с.л. какао

🐖 2 с.л. царевично нишесте

🐖 8 с.л. вода

Смесваме всичко и разбъркваме, докато получим хубава хомогенна смес, наподобяваща кал.

Освен калта ще ви трябват и две купи, легенчета или каквото имате под ръка: в едното правим калната локва, а в другото къпем животните.

И не на последно място ни трябват животни и четка/гъба за миене.

За да е още по-забавно, приготвям калта заедно с Алекс, след което му давам да изцапа хубаво животните (идеята е, че и те обичат да се въргалят в калта като него, а той много им се радва). Накрая му казвам, че е време да изкъпе хубаво животните, за да си легнат да спинкат. Той хваща четката и се почва едно старателно миене, четкане, плакнене… Накрая изкъпваме и Алекс, и всички са доволни, чисти и готови за сън 🌛

BeFunbathllage.jpg

Ако търсите още идеи за забавление на децата у дома, вижте и други две статии по темата:

Как да забавляваме децата с нови игри без пари

Как да държим децата заети, докато ние сме заети

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.