50ZeroWasteSteps или нашите малки стъпки за живот без отпадъци – част 1

Преди време започнах да чета статистики за замърсяването на природни обекти с пластмасови отпадъци и бях шокирана от количествата и пораженията, които те нанасят на животните. Оказва се обаче, че това засяга не само тях, но и нас. Например рибите поглъщат микроскопични пластмасови частици, които с тяхното месо попадат и в нашите тела! Освен това много животни биват наранени или дори убити от попадналите в техния хабитат отпадъци (има случаи на китове, погълнали толкова голямо количество отпадъци, което води до тяхната смърт). Това ме накара да преосмисля кардинално начина, по който пазаруваме храна, козметика, продукти за дома, играчки и дрехи.

Започнах да чета различни статии и блогове за живот без отпадъци и видях, че е напълно възможно, защото има вече много хора, които са заменили пластмасовите продукти с устойчиви такива, т.е. продукти, които могат да се рециклират многократно (пластмасовите отпадъци могат да се рециклират само веднъж) или са биоразградими. Установих, че и в България вече има много достъпни и хубави продукти, които не замърсяват природата. Затова и направих списък с нещата (#50zerowastesteps), които можем да заменим и започнахме постепенно да ги въвеждаме у дома – по едно на седмица, за да имаме време да ги тестваме, да свикваме с тях и да се уверим, че това е най-доброто решение за нас. Тук ще споделя с вас първите 16 стъпки, които сме въвели у дома и които ни помагат да намалим своя негативен отпечатък върху природата.

🌏1️⃣ Бамбукови четки за зъби – биоразградима алтернатива на пластмасовите четки за зъби. В началото си мислех, че са скъпи, но се оказаха абсолютно достъпни (5-7 лв), а на българския пазар вече има богато разнообразие от марки.

🌏2️⃣ Дървен гребен за коса – изключително дълготраен, практически може да се използва цял живот, като се измива супер лесно с гореща вода и сапун.

🌏3️⃣ Бамбукови клечки за уши – биоразградима алтернатива на пластмасовите.

🌏4️⃣ Кокосово, маслиново и арганово масло за тяло в стъклени опаковки – рециклуриема алтернатива на лосионите за тяло в пластмасови опаковки.

🌏5️⃣ Твърд сапун за ръце и тяло в хартиена опаковка или без опаковка – според мен това е много добър заместител на душ геловете или течните сапуни в пластмасови опаковки. Дори и за децата има хубави продукти на пазара, а Алекс много се забавлява да си мие ръцете с твърд сапун.

IMG_20190210_173132_127

🌏6️⃣ Твърд сапун за коса – в началото не вярвах, че ще са хубави и че ще измиват добре косата, но тествах сапуна на Morava и все още ползвам само него.

🌏7️⃣ Многократни бутилки за вода – това е една от най-старите ни придобивки и всъщност е една от най-лесните стъпки за намаляване на пластмасовите отпадъци. Вече толкова много съм свикнала с нея, че не излизам никъде без своята бутилка.

20190320_151701

🌏8️⃣ Метална сламка за пиене – аз лично вече отказвам пластмасовите сламки в заведенията, но Алекс обича да пие сокчета и мляко със сламка, затова му взехме една метална сламка, която си има четка за миене и торбичка за съхранение, което я прави супер удобна, както за дома, така и за път.

20190327_084337

🌏9️⃣ Платнени торбички за пазар – още една супер лесна стъпка за намаляване на найлоновите торбички. Освен стандартните торбички с различни забавни принтове, от които имаме по няколко във всяка чанта, раница и в колата, си взехме и различни по големина торбички за отделните плодове и зеленчуци.

20190409_184505

🌏1️⃣0️⃣ Восъчни кърпи за съхранение на храна LibyanaLave – превъзходна алтернатива на пластмасовото фолио. При тях бонусът е, че ги прави наша много близка приятелка и знам, че са направени с качествени материали (пчелен восък и масло от жожоба) и с много любов към природата. Освен това са с великолепни принтове, които внасят допълнително настроение в кухнята и на масата.

BeFunZerowaste2collage

🌏1️⃣1️⃣ Стъклени буркани за съхранение на храна – у дома се пазят всякакви стъклени буркани от хранителните продукти, следователно влизат в повторна употреба, когато се наложи да съхраняваме храна, било в хладилника или в кухненския шкаф (за купените насипно зърнени храни, ядки или сушени плодове). За някои от продуктите съм намерила и начин да пазарувам директно с буркана в магазина, например от кварталния магазин си купувам насипно маслини, като ми измерват първо буркана и след това го пълнят и мерят само маслините. Така спестявам пластмасовите кутийки или найлоновите пликчета.

🌏1️⃣2️⃣ Силиконова подложка за печене – когато пека нещо на голямата правоъгълна тава, задължително ползвам само силиконова подложка, за да спестя хартиените. Измива се лесно след употреба и е готова за нови подвизи.

🌏1️⃣3️⃣ Силиконови формички за печене на мъфини и кексчета – освен, че спестяват хартиените формички, кексчетата се изваждат супер лесно и не се налага да белим досадната хартия, ако е залепнала някъде.

20181016_170156

🌏1️⃣4️⃣ Домашен препарат за почистване – един от начините да намалим не само пластмасовите опаковки, но и химикалите, които изхвърляме във водата заедно с препаратите за почистване на кухнята и банята. Този препарат е стара бабина рецепта – лимонов оцет. За да го приготвя просто пълня стъклен буркан с резени лимон, сипвам ябълков оцет до средата и доливам малко вода, колкото да покрие лимоните. За 24 часа оцетът поема миризмата на лимоните и почистването става много приятно и напълно безвредно за ръцете, дробовете и природата. Изливам малко количество върху гъба и почиствам мивките, кухненския плот, душ кабината, та дори и стъклата. После само изплаквам или минавам с мокра кърпа. Също така използвам резените лимон, като почиствам с тях дъската за рязане или ребрата на тигана.

20190314_104346

🌏1️⃣5️⃣ Гъба луфа за миене – биоразградима гъба, която се прави от плодовете на растението Луфа, наподобяващи тиквички. Повечето от вас сигурно са ползвали такава под душа, но истината е, че тя е отличен помощник и за почистване на съдове и мивки. Тъй като има по-широки пори от обикновените изкуствени гъби за миене, се почиства по-лесно, което я прави по-хигиенична.

IMG_20190217_103335_344

🌏1️⃣6️⃣ Дървени дрънкалки и играчки за децата – откакто родих второто си дете, се зарекох, че повече пластмасови играчки няма да купувам, тъй като на пазара има толкова голямо разнообразие от дървени, които са в пъти по-дълготрайни, издържливи, красиви и подходящи за развиване на фантазията на децата.

 

Истината е, че всяка една стъпка сама по себе си, дори само отказването от пластмасови сламки или клечки за уши, е значима, т.е. не е нужно да сме 100% zero waste, за да намалим вредното си въздействие върху природата.

Ако имате интерес и търсите още идеи за живот без отпадъци, последвайте #50zerowastesteps в Instagram, където ще споделям редовно новите ни попадения и опит откъм еко продукти и навици 😉

Аз от своя страна черпя вдъхновение и zderowaste идеи от следните блогове:

Zero Waste Sofia

Zero Waste Inspo 

Simply Living Well

 

 

 

 

2 thoughts on “50ZeroWasteSteps или нашите малки стъпки за живот без отпадъци – част 1

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.