Пазаруваме на игра, учейки много неща

Разиграването у дома на ситуации от ежедневието е много полезно за децата, защото им помага да разберат тяхната същност, необходимостта от определени действия, както и развива тяхното въображение. Такива ситуации могат да бъдат:

 • Пазаруване в магазин или на пазара
 • Посещение на ресторант
 • Преглед при лекар
 • Пътуване с автобус, влак, метро, самолет и т.н.
 • Готвене и подреждане на масата
 • Фризьорски салон
 • Ремонтиране на кола, колело, печка, прахосмукачка и т.н.

Списъкът практически може да бъде продължен с всякакви ситуации, които изживявате с децата си. Аз ще ви разкажа малко повече как играем у дома на „Плод и зеленчук“ и с какво тази игра помага за развитието на Алекс.

Ще започна с това, че Алекс много обича да ходи с нас на пазар, като всеки път му обясняваме какво ще купуваме, как го избираме, поздравяваме и благодарим заедно на продавачите, а вкъщи заедно подреждаме покупките в хладилника и шкафовете. Затова и един ден реших да пресъздам у дома пазаруването на плодове и зеленчуци, а и имаме много хубав комплект с дървени такива, с които Алекс си играе много често.

За целта използвах само и единствено налични предмети, не съм купувала нищо специално, като и вие можете да импровизирате у дома. Превърнах неговата стълба (learning tower) в сергия и подредих плодовете и зеленчуците в панички (събрах каквото имах налично), добавих карти с техните изображения и имена, за да стимулирам запаметяването им, направих табела от дъската му за писане/рисуване и накрая закачих еко торбички за пазар (задължителен атрибут в нашето пазаруване).

1.jpg

По време на играта се редуваме аз да съм продавач, а той купувач. Оказа се много забавно и за двама ни, а ето на какво го учи играта:

 • Да определя кое е плод и кое зеленчук и да упражнява имената им.
 • Да разбере по-добре същността на пазаруването – ако искаш нещо, трябва да си платиш, за да го вземеш от магазина (той ми подава въображаеми пари, а аз му връщам въображаемо ресто).
 • Обноски – задължително използваме „Добър ден“, „Заповядай“, Благодаря“, „Довиждане“.
 • Въображение – аз го питам какво ще готви с продуктите, които си купува, после отиваме в кухнята и той ми приготвя вечеря. Ако няма някой продукт, се връщаме в магазина, за да си го купи.
 • Обогатява знанията си за храната – аз му разказвам откъде идват плодовете и зеленчуците, например, че бананите са пътували с кораб през океана или със самолет в небето.
 • Устойчиво съзнание – наблягаме на това, че пазаруването е винаги само и единствено в многократни торбички и отказваме найлоновите.
 • Дисциплина – когато приключим играта, го моля да ми помогне да приберем сергията – връщаме стълбата на мястото й до кухненския плот и прибираме плодовете и зеленчуците в неговата кухня.

BeFunShopcollage

С всяка следваща игра ще надграждам знанията, като му разказвам нови неща за продуктите или превръщам магазина в млекарница, хлебарница, месарница и т.н.

Ако и вие играете с дечицата си на магазин, ще се радвам да споделите и своя опит 😃

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.