Развиващи занимания с бебето, 1-6 месеца

В поредица от подобни статии ще ви запознавам със заниманията, които практикуваме с Тервел, за да подпомагам неговото интелектуално, емоционално и физическо развитие, как ги подготвям и как му се отразяват. За повечето занимания съм почерпила вдъхновение от метода Монтесори, от книги за психологическото развитие на децата и от опита ми с батко му Алекс.

 

Тренировки на зрението с контрастни изображения 

През първите месеци зрението на бебето е в процес на развитие и то все още не може да различава хубаво цветовете. Затова най-подходящите изображения, с които да тренираме неговото зрение, са контрастните картини в черно и бяло, и/или червено.

От момента, в който Тервел започна да концентрира погледа си върху близки предмети, аз започнах да му показвам картини и книжки с контрастни изображения, които да наблюдава. Използвам най-често обикновени книжки за оцветяване, в които оцветявам картинки в черно и/или червено, рисувам геометрични фигури и природни обекти на черен фон или върху бял лист. Подреждам книжките около него или върху рамката на активната му гимнастика, така че да може да ги гледа, докато си лежи.

BeFunBabyDev2collage.jpg

 

Тренировки по корем

Всяка майка знае колко е важно бебето да прекарва известно време по корем, за да се стимулира развитието на мускулите на гърба, врата и ръцете. За да направя това време възможно най-приятно и забавно за Тервел, му слагам различни предмети, които да наблюдава: книжки, играчки или бебешка снимка на батко му (това се оказа любимият му предмет за наблюдение 😊)

BeFunBabyDev1collage.jpg

Когато го слагам по корем, винаги спазвам няколко важни правила: да е минал поне един час от последното му хранене, да е в добро настроение и да имам чиста и мека постелка, ако го слагам на пода (в началото го слагах върху леглото или дивана, но постепенно започна много да се върти и широкото пространство на пода се оказа най-подходящо за целта). Не гоня определено време, през което да лежи по корем. Ако започне да мрънка или плаче, веднага го обръщам по гръбче или го гушкам. С времето той се научи да се обръща сам и така го оставям да решава самостоятелно кога да приключи този вид тренировка.

 

Сензорна бутилка

С тази много лесна за изработка у дома играчка успях не само да предоставя на Тервел нещо, с което да се забавлява, но и да оползотворя пластмасова бутилка от шампоан за коса (повече за опитите ми да намаля отпадъците можете да прочетете тук). За целта я измих хубаво, подсуших я и я напълних с ориз и леща, които да дрънкат при нейното разклащане и цветни предмети, които Тервел да наблюдава.

BeFunBabyDev3collage.jpg

На този етап (5 месеца) той я разглежда с голям интерес и я търкаля с ръчичка. Бутилката стимулира слуха, зрението и докосването. С течение на времето планирам да изваждам и добавям нови предмети, за да поддържам интереса му и да се изненадва всеки път.

 

Когнитивни упражнения с огледало

Поставянето на бебето пред огледало е изключително полезно, защото му дава възможност да се самонаблюдава, изучавайки своето тяло и движения, както и да наблюдава стаята и хората в нея, изграждайки си представа за околната среда. За целта аз използвам огледалото на гардероба в спалнята, което стига до земята. Поставям чиста и мека завивка до огледалото, върху която Тервел лежи. На него му е изключително интересно да се наблюдава, да пипа огледалото и да се смее на собственото си усмихнато изображение 😃

BeFunBabyDev9collage.jpg

 

Сензорен масаж

Масажът на бебето е важна част от ежедневните грижи за него, но освен стандартния масаж на тялото с подходящо масажно олио, аз правя и сензорен масаж, който се изразява в докосване на кожата му с различни предмети, за да стимулирам сетивните му възприятия и осъзнаване на различните части от неговото тяло. Това са предмети, които са нежни и меки (шал, плюшени играчки) или твърди и шумни (дрънкалки, играчки), с различни текстури, които да създават различни възприятия при допир. Важното е предметите да са безопасни (да няма риск от нараняване на нежната бебешка кожа) и чисти.

BeFunBabyDev7collage.jpg

Както и при стандартния масаж на тялото, и тук се подготвяме, като затоплям стаята, събличам го и му говоря нежно и спокойно, докато докосвам крачетата, гърдичките, коремчето, гръбчето, ръчичките и лицето с предметите. Кожата е важен сетивен орган за бебетата и нейното докосване им помага да опознават своето тяло. Така например докосването на крачетата ги кара да ритат, осъзнавайки, че чрез това движение могат да отместват предмети. Отличен предмет за такова упражнение е шалът. Просто дайте на детето един мек шал и го наблюдавайте как си играе с него. Аз обожавам да наблюдавам Тервел – рита, смее се, спира за секунда учуден, анализира ситуацията, започва отново да рита и да се смее – полезно и за психическото, и за физическото му развитие.

BeFunBabyDev6collage.jpg

 

Упражнения за стимулиране на движенията 

След като навърши 4 месеца, Тервел започна да се движи повече и да се опитва да се обръща от гръб на корем. За да стимулирам тези движения, го заобикалям с различни книжки, предмети и играчки всеки път, когато го слагам да си играе на земята. Така, накъдето и да се обърне, има цел, която да стигне и стимул за движение.

BeFunBabyDev4collage.jpg

 

Упражнения за хващане

Ежедневно подавам на Тервел различни предмети, с които стимулирам умението му да ги хваща. С това упражнение му помагам и да опознава света, който го заобикаля. Предметите могат да бъдат всякакви (играчки, дрънкалки, шалове, книжки, лъжици и т.н.), от различни материи (плат, дърво, метал, картон и т.н.) и с различни размери. Разбира се, винаги са чисти и внимавам да не ги лапне, защото е в етап на растеж на зъби и се опитва да вкара в устата си всичко, което докосне.

20190425_112116

 

Ако решите и вие да пробвате някое от тези занимания със своето бебче, трябва да запомните следните правила, които ще гарантират приятно, безопасно и полезно преживяване (със сигурност ги знаете, но аз съм маниак на тема безопасност и се чувствам длъжна да ги спомена😁):

🌞 Бебето трябва да е в добро настроение. Ако плаче по време на заниманието, го преустановете, докато не успокоите детето.

🌞 Трябва използваните предмети да са напълно безопасни и чисти.

🌞 Трябва да наблюдавате детето през цялото време. Това не е само с оглед неговата безопасност, но и за да следите как се справя и как напредва, и да планирате следващите занимания, т.е. ако видите, че вече усвоява някое ново движение, може да му помогнете да го тренира по-често.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.