Идеи за игри с кофички от кисело мляко

У дома сме огромни фенове на киселото мляко. Алекс изяжда минимум по една кофичка кисело мляко на ден, обикновено под формата на айрян. Също така обича да го хапва с бисквитки или сезонни плодове и мед. За съжаление не успявам да намеря достъпно за нас био краве кисело мляко в стъклени буркани, затова разчитаме на 1-2 марки наистина хубаво мляко, които обаче са в пластмасови кофички. Така генерираме отпадък, който въпреки че изхвърляме разделно, всъщност може да се рециклира само веднъж.

Затова един ден, докато подреждах събраните кофички, за да покажа на Алекс как може да построи пирамида с тях, се сетих, че всъщност можем да ги използваме за игра по още много начини. Ще ви покажа част от тях*, като вярвам, че с помощта на вашето въображение и това на децата ще разширите списъка с още много идеи 😃

Боулинг пирамида 

Kofichki3

Това е първата игра, която направих за Алекс, защото какво най-много обичат малките деца? Да им строим кули и пирамиди, които да събарят с гръм и трясък 😁 В началото аз само строях, Алекс събаряше и много се забавляваше. За събарянето използва топки, колички, крачета или каквото има под ръка. Постепенно му стана интересно и той да строи пирамидата заедно с мен и така заниманието стана по-конструктивно.

 

Кула с кофички и карти

BeFunky-collageKofichki6.jpg

Строим кула с кофички и твърди карти, които поставяме между тях. Тази техника на строеж не е случайна, с нея се тренира концентрацията, координацията очи-ръце и сръчността. Разбира се накрая отново най-забавната част е събарянето на кулата.

 

Мост от кофички

BeFunKofichki1collage.jpg

У дома всяка втора игра е с колички, камиони, мотори, влакчета или самолети, затова кофичките често намират приложение и в тях. Едно от най-забавните за Алекс е строежът на мостове върху кофички и придвижването на колички или влакчета по тях. За целта използваме дървени клечки или дървени релси. Самият строеж е труден за Алекс, но той се старае много и се съсредоточава дълго в това да закрепи моста върху кофичките и да кара по него без да го събаря. Понякога му помагам, като залепям клечките за кофичките с тиксо.

Друга разновидност на тази игра е подреждането на животни или други дребни фигурки върху мостовете, с което се тренира концентрацията и фината моторика на детето.

 

Кофички за сортиране 

BeFunky-collageKofichki.jpg

Играта с кофички, които изхвърляме разделно, не може да мине без темата за рециклирането. За целта облепих 3 кофички с жълта, зелена и синя хартия, за да отговарят на кофите за разделно изхвърляне на пластмасови и метални, стъклени и хартиени отпадъци. Събрах няколко предмета от разделния боклук вкъщи и им залепих по един цветен стикер, защото Алекс все още не различава добре материалите, от които са направени предметите. За моя изненада той се справи доста добре от първия път и назова някои от предметите още преди да е видял къде съм залепила стикера за съответната кофа.

Ако вашите деца са по-малки, можете да опростите играта, като им предоставите предмети в жълто, синьо и зелено, които те да разпределят в кофичките, както и да си направите кофички и в други цветове.

 

Етажерки от кофички 

BeFunky-collageKofichki7.jpg

С помощта на малко тиксо можете да превърнете кофичките в нестандартни етажерки, в които децата да прибират дребни предмети. Алекс например много обича да си играе на работилница със своите дървени инструменти, болтчета и гайки и затова му дадох идея да ги подреди по цветове в кофичките, за да му е по-лесно да ги използва за нещата, които конструира.

Други предмети, които могат да се прибират вътре по видове, цветове и пр. са малки плюшени играчки, чорапки, шалчета, панделки и всякакви предмети, които не са много тежки.

 

Букволов от кофички

Kofichki4

С магнитна въдица от игра за риболов и магнитни буквички и цифрички помагам на Алекс да ги опознава и запаметява. Уловените букви или цифрички Алекс трябва да постави върху лист, на който съм изписала азбуката и цифрите от 1 до 9.

Този вид игра може да се разнообрази с всякакви метални предмети, които се поставят в кофичките, а детето с помощта на магнитна въдица трябва да ги извади.

 

Криеница с кофички и буквички

BeFunKofichki2collage.jpg

Още една игра, с която учим буквичките. На дъното на всяка кофичка изписвам по една буква и крия под нея предмет, който започва със съответната буква. Алекс вдига кофичките и назовава предмета, който се крие отдолу. Играта е много забавна, защото има ефект на изненада и всеки път, когато я играем, поставям различен предмет. Старая се предметите да са най-разнообразни и да стимулират повече сетива, затова подбирам не само играчки, но и напитки, храни, предмети от естествени материали като камъчета, миди, клонки, листа и т.н.

Ето и още една разновидност на играта с буквички, в която детето трябва да разпознае буквата и да постави правилната чашка върху нея:

kofichki5

 

Упражнение за фината моторика с ластици 

BeFunky-collageKofichki8.jpg

За да направя тази игра, прорязвам леко с ножица горната част на кофичка и поставям обикновени ластици, така че да се получи нещо като бариера на входа. Пълня чашката с намачкани листчета, на които предварително съм изписала букви или съм нарисувала някаква картинка. Целта е Алекс да извади хартийките с щипка или ръка, да ги разгърне и да каже какво вижда върху хартийката. Играта е много полезна за развитие на фината моторика и речта.

 

Като цяло кофичките от кисело мляко могат да се използват във всякакви детски игри: съдове за готвене, за игра с пясък, за събиране на камъчета и цветя, за съхранение на моливи, флумастери, пастели и четки за рисуване, за сортиране и съхранение на дребни предмети (части от конструктори, дребни част от ЛЕГО, мъниста, мидички, камъчета, копчета, топчета и какво ли още не). Освен това често оставям Алекс да си измисля сам приложение на кофичките, като ги вкарва в игрите си без да му давам идеи. Просто оставям няколко кофички наред с другите играчки, с които се занимава в момента, а останалото е задача на неговото въображение.

 

*Показаните кофички от кисело мляко са закупени със собствени средства и не са представени с цел платена или неплатена реклама.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.