8 игри за развитие на фината моторика на децата (12+ месеца)

Фината моторика е много важна за всяко дете, не само защото му дава възможност да извършва самостоятелно ежедневни действия като хранене, обличане, ходене до тоалетна и др., но и е в пряка връзка с развитието на ума, паметта и говора на детето. С термина фина моторика се обозначават движенията на пръстите на ръцете. Те започват да се развиват от момента, в който бебето разпери пръстчета и започне опитите си да хваща предметите около него. В този етап от неговото развитие можем да му помагаме да ги упражнява, като му подаваме лесни за хващане и безопасни предмети (дрънкалки, гризалки, шалчета, плюшени играчки).

Аз започнах да насърчавам по-усилено Алекс да развива фината си моторика от момента, в който започна да седи стабилно сам. При момчетата ранното развитие на фината моторика е изключително важно, защото от нея зависи и колко лесно и бързо ще усвоят писането на по-късен етап. По принцип момичетата се научават да пишат по-лесно от момчетата, което обаче често създава притеснения и неувереност у вторите. Но в крайна сметка фината моторика може да се упражнява с редица забавни за детето игри, които практикуваме ежедневно у дома с най-елементарни подръчни материали:

1. Игра с портмоне

Децата се учат най-добре, като ни подражават, а портмонето е един от най-интересните предмети, които те често искат да разглеждат, а ние отказваме, тъй като се страхуваме да не загубят съдържанието му. Не и ако имаме под ръка едно обикновено портмоне, което можем да напълним с всякакви карти и календарчета. Алекс си има собствено портмоне (едно мое старо портмоне), което напълних с пластмасови карти от различни магазини. Разкопчаването и закопчаването на ципа, ваденето и прибирането на картите в отделенията е чудесно упражнение за пръстите и забавна игра за въображението на детето. Алекс се прави, че плаща с карта в магазина, като допира някоя от картите до една кутия с играчки и казва всеки път „пип“

BeFunky-fms2.jpg

 

2. Игра със стикери

Алекс мина през етап, в който обожаваше да лепи всякакви стикери, а аз му купувах всяка седмица нова книжка със стикери. После започнах да купувам обикновени стикери и да му измислям игри за лепене (свързване на цветове, букви, цифри и т.н.). В началото не можеше да ги отлепя сам и ме молеше за помощ, т.е. аз отлепям стикера, подавам му го, а той го залепя, където прецени. Скоро придоби умения да ги отлепя сам, като с времето наблюдавах все по-точни и прецизни движения при залепянето.

BeFunky-fms3.jpg

BeFunky-collagefms6.jpg

 

3. Игра с ластици

За тази игра ви трябват няколко фигурки на животни и най-обикновени ластици, които да омотаете около тях, все едно са завързани, а детето трябва да ги спаси, като махне ластиците.

BeFunky-collagefms.jpg

 

4. Рязане с ножици 

Първата ножица на Алекс беше една изцяло пластмасова, с която бързо се научи да реже. Първият ни урок беше как правилно да я хваща и как да си пази пръстите, докато реже, като всеки път, когато забелязвах, че не внимава, провеждахме отново урока. В началото го оставях да реже безразборно каквито фигури си пожелае, за да свикне да борави с инструмента.

BeFunky-collagefms8.jpg

Когато движенията му станаха по-уверени и координирани, започнах да му подготвям лесни задачки за рязане. Пример за такава е изрязването на къси цветни лентички, които след това трябва да пъхне в тесния отвор на кутия, с което също упражнява фината моторика и разпознаването на цветовете.

BeFunky-collagefms7.jpg

 

5. Игра с дървени болтчета и гайки

Може ли тати да си „играе“ с инструменти, а Алекс – не? Разбира се, че не може 😄 Затова му взехме чудесен дървен комплект с гаечен ключ, отвертка и много шарени болтчета и гайки, които да завърта и отвърта. Този тип игри са подходящи и за момчета, и за момичета, защото развиват не само фината моторика, но и координацията, концентрацията, разпознаването на цветовете и въображението.

BeFunky-fms1.jpg

 

6. Игра със спринцовки

Започнахме подобни игри покрай едно дълго боледуване през зимата, когато използвахме големи количества спринцовки за дозиране на лекарства и капки за нос. Първо дадох на Алекс една спринцовка, чашка пълна със сок от малини и една празна чашка. Той се научи да борави със спринцовката, взимайки сок от едната чашка и изсипвайки го в другата.

След това му дадох да смесва цветове – напълних 3 панички с мляко, соев сос и ябълков сок, а той трябваше да ги смесва в четвърта паничка.

BeFunky-collagefms9.jpg

 

7. Игра с шишенца и капачки

Въпреки че се опитвам да намаля консумацията на продукти в пластмасови опаковки, има такива, като лекарства и хранителни добавки, които не можем да спестим. Вместо да ги изхвърлям след употреба в боклука, съм им намерила интересни за детето приложения, с които развиваме и фината моторика. Като начало събирам шишенцата и капачките и ги поставям отделно в кутия. Давам я на Алекс и го моля да намери правилната капачка на всяко шишенце и да ги затвори. След това той е свободен да прави с тях каквото пожелае. Обикновено ги използва в дървената си кухня като съставки за манджите, които готви, пълни ги с разни дребни предмети (ориз, бобчета, топчета, гайки и т.н.) или лекува плюшените си играчки, като им раздава лекарства.

BeFunky-collagefms10.jpg

 

8. Белене на твърдо сварени яйца

Занимание, което развива не само фината моторика, но и прави детето по-самостоятелно и уверено. Също така, ако детето не обича да яде сварени яйца, това е начин да го накарате да прояви интерес към тях. Алекс ги обожава, затова и всеки път иска да си ги бели сам.

BeFunky-collagefms11.jpg

 

 

 

One thought on “8 игри за развитие на фината моторика на децата (12+ месеца)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.