4 занимания за децата с предмети от кухненския шкаф (24+ месеца)

За тези занимания не трябва да ровим в кутиите с играчки, защото предметите, които са ни необходими, се намират в кухненските ни шкафове. 98% от материалите, които съм използвала аз, ги има всяка домакиня. И това не е случайно. Едно от най-забавните за децата неща е да изследват функциите на предметите, които ние толкова старателно „крием“ в шкафовете всеки ден. Можем много лесно, за по-малко от 5 минути да спретнем чудесни занимания, с които не само ще ги забавляваме, но и ще им помогнем да учат и развиват ценни умения и способности.

Ще ви дам идеи за 4 занимания, необходимите предмети за тях + алтернативи в случай, че нещо ви липсва + ползите за децата от тези занимания.

 

1. Първи стъпки в сладкарството с домашен пластилин

1

Какво точно съдържат пластилините от магазина? Има ли съставки, които крият риск за детето? Защо ни трябва да знаем, след като можем да направим бързо у дома свой собствен пластилин. Истината е, че съм правила няколко пъти по различни рецепти, някои от които включват варене на част от съставките, но най-накрая тествах най-лесната рецепта, с която се получава еластичен пластилин, който същевременно не цапа. Единственият недостатък е, че оставен дълго време навън изсъхва бързо, затова трябва да се съхранява винаги в добре затворена кутия.

Веднъж сдобили се с хубав и безвреден домашен пластилин, можем да оставим децата да творят с него, каквото си пожелаят. Ето един вариант с материали за приготвяне на „торти“ ⬇

📝 За това занимание са необходими:

Домашен пластилин (рецептата е след този списък)

Формички за сладки

Дървен или пластмасов нож за пластилин

Точилка (но и всичко с тази форма върши работа)

Дребни предмети за декорация (аз съм използвала зрънца нахут, анасон и паста)

 

Домашният пластилин приготвям лесно от продукти, които винаги имам в шкафа: 1 и 1/4 ч.ч. брашно, 1/4 ч.ч. сол, 1/4 ч.ч. топла вода, 3 ч.л. олио и 1 ч.л. куркума за цвят. Смесвам всички съставки и бъркам, докато получа тесто, което след това размесвам на ръка, докато стане еластично и спре да лепне. Понякога се налага да добавя още малко брашно.

Играта с пластилин помага на децата да развиват въображението си, фината моторика, координацията и концентрацията.

1BeFunky-collageeasydiyact1.jpg

 

2. Упражнение за сръчност с ледчета 

2

Формичките за лед са предмет, с който можем да приготвим десетки занимания за децата: пълнене с лъжичка на ситни твърди предмети (ориз, булгур, захар, леща), сортиране на дребни цветни предмети, разтопяване на ледчета със сол, пълнене с течност и т.н. Именно пълненето с течност напоследък е много любимо занимание у дома, а за целта използваме спринцовка и сокче (за да е цветно и по-интересно, както и по-вкусно 😋).

📝 За това занимание са необходими:

Формичка за лед

Спринцовка или капкомер

Чашка, пълна с цветна течност (аз използвам сок, но може да използвате оцветена с бои вода, стига детето да е наясно, че не трябва да пие от нея)

2BeFunky-collageeasydiyact2.jpg

Това занимание също развива фината моторика, координацията очи-ръце и концентрацията.

 

3. Приготвяне на плодова салата

3

Повечето деца обичат да правят нещата, които правим ние в кухнята, което е прекрасно, защото така лесно можем да ги учим на ценни умения, като приготвянето на закуска, например. Ако дадем на детето от любимите му плодове и го оставим да ги обели и нареже само, ще го научим на много полезни неща. Освен опознаването на плодовете, умението да се храни само, усъвършенстването на фината моторика и концентрацията, ние му помагаме да придобива увереност и да се чувства гордо с нещата, които постига само.

📝 За това занимание са необходими:

Сезонни плодове според вкуса на детето

Безопасен детски нож (желателно е през цялото време да сме близо до детето и да следим как борави с ножа)

Купичка за салатата

3BeFunky-collageediy.jpg

 

4. Защипване и закачване на кухненските кърпи 

4

Още едно нещо в кухнята, което повечето деца харесват, са щипките – всякакви модели, размери и цветове. Ако имате у дома от онези метални щипки за кухненски кърпи, веднага можете да ги вкарате в играта на децата.

📝 За това занимание са необходими:

Щипки* за кухненски кърпи (по възможност различни цветове), но може да използвате и цветни кламери или щипки за пране

Шарени листчета (може да използвате и парчета плат или салфетки)

Ролка от кухненска хартия

Дървено шишче

*Металните щипки крият известен риск, тъй като детето може лесно да защипе кожата на ръцете си, затова винаги бъдете до него, когато играе с тях.

Детето първо трябва да защипе импровизираните кърпи, след което да ги закачи на закачалката, която сме направили от ролката и дървените шишчета. Това занимание развива умението на детето да разпознава цветовете, тренира фината моторика, координацията и концентрацията.

4BeFunky-collageediy4 (2).jpg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.