Цитрусова супа за игра + 2 съвета за млечните зъбки

Забелязали ли сте, че когато включите вода, играта на децата винаги става по-забавна 😄 Факт, ще се наложи да попиваме и да ги преобличаме след това, но играта с вода има редица ползи за децата в най-ранна възраст:

💧 Развива грубата и фината моторика;

💧 Действа успокояващо;

💧 Спомага за развитие на координацията и концентрацията;

💧 Стимулира развитието на речта;

💧 Развива въображението.

 

Редовно давам на Алекс (3 години) да играе с вода като я пресипва в различни съдове, мие различни предмети или просто си играе в детското басейнче. Но дори и бебетата могат да си играят с вода и то не говоря за ваната или басейна, а за една съвсем обикновена купа, пълна с вода и любопитни предмети за хващане и опитване. Като лимони и портокали, например 😋

Но защо точно с тях?

Първо, защото са свежи, ярки и ароматни 🍊🍋

Второ, защото по съвет на зъболекар при поява на нов зъб, винаги мажа венците на децата с лимонов сок, чиято киселина помага за разкъсването на тъканите и по-бързото пробиване на зъба.

И така, в момент на болезнено и изнервящо избиване на ново зъбче на Тео, реших да му предложа тази игра с пълна с вода купа и няколко резена портокал и лимон. Той се забавлява доста да хваща парчетата плод, да ги гризе и разбира се, да се мокри, пляскайки радостно с ръчички по водата.

water12

Подготвянето на тази игра е изключително лесно, но предвид спецификата си има няколко дребни правила, които е хубаво да се спазят, за максимална безопасност на детето:

💧 Използвам купа, която да е едновременно стабилна и удобна, така че детето да може лесно да бърка в нея, но да не може да я излее върху себе си.

💧 Кората на плодовете измивам много хубаво, тъй като не я беля, а детето ще я лапа, т.е. препарат за съдове и топла водичка + старателно търкане. След като разрежа плодовете, махам семките, ако има такива.

💧 Водата, с която пълня купата, е преварена и леко топла (като за баня).

💧 На пода, където ще се проведе играта, слагам протектор (за да намаля мокренето на пода и хлъзгането) и хавлия.

💧 По време на играта съм винаги до детето, но го оставям да изследва предметите самичко и да се концентрира в играта без да я диктувам аз.

💧 Приключвам играта или когато детето изгуби интерес, или когато се намокри твърде много (все пак тази игра е идеална за горещите летни следобеди🌞)

water123.jpg

 

А ето и няколко идеи как да подготвите подобна игра и за по-големите дечица (12+):

🍋🍊 Нарежете повече лимони и портокали, дайте на детето черпак, щипка за лед и чаши и го помолете да налива освежаващи цитронади, които след това да изпиете заедно.

🍊🍋 Отново с щипка за лед и две чаши може да поканите детето да вади парченцата плодове и да ги сортира според вида/цвета или формата (нарязани на кръгчета и полукръгчета).

🍋🍊 Може да дадете на детето всякакви инструменти за хващане на плодовете, за да развива фината моторика: цедка, щипка за скара, решетъчна лъжица (накратко, с всичко подходящо, което ви се намира в кухненските чекмеджета)

🍊🍋 Дайте на детето плодовете под различна форма: цели, нарязани на тънки кръгчета, нарязани на дебели полумесеци, издълбани половинки във формата на лодки и го поканете да ги слага последователно във водата, за да изследва кои потъват и кои плуват.

 

Въпреки че лимоните и портокалите са витаминозни и е хубаво да ги консумираме редовно за добър имунитет, киселината, която съдържат, е вредна за зъбите, особено за млечните, затова трябва да се внимава с тях. Най-добре е прясно изцедени сокове от цитруси да се консумират от малките дечица само със сламка, а цели плодове да се хапват рядко.

 

За финал накратко 2 съвета, които получих от зъболекар, за грижа за млечните зъбки:

🍋 При избиване на нов зъб, мажете венеца с прясно изцеден лимонов сок, за да подпомогнете разкъсването му и по-лесното пробиване.

🍋 Докато имат млечни зъби, децата трябва да ограничат консумацията на цитрусови плодове, а изцедените от тях сокове да консумират само със сламка, за да се намали попадането на киселината върху зъбния емайл.

 

2 thoughts on “Цитрусова супа за игра + 2 съвета за млечните зъбки

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.