Развиващи занимания с бебето, 6+ месеца

В момента, в който бебето започне да седи самостоятелно, възможностите за игри стават практически неограничени 😀 Започва нов важен период в неговото развитие, в който то придобива известна самостоятелност и възможност да изследва по-обстойно света, който го заобикаля. Ето кои са най-забавните игри и занимания, които предлагам на Тервел, за да стимулирам неговото развитие и изследователски стремеж. Някои от тях са вдъхновени от метода на Мария Монтесори и от опита ми в игрите с батко му Алекс:

Книжка + играчки

Книжките са важна част от ежедневието на децата ми, затова от най-ранна възраст им давам да ги разглеждат. Когато бебето започне да ги пипа и отваря само, можем да допълним възприятията му с играчки и фигурки, съдържащи се в книжките.

BeFunky-bd4

Аз комбинирам това занимания, като в началото разказвам какво виждаме, коя фигурка какво представлява и къде е изобразена в книжката, а след това оставям детето да ги изследва само. Можем да използваме абсолютно всякакви книжки на всякакви тематики и да визуализираме представените предмети и понятия в тях посредством нещата, с които разполагаме у дома (играчки и/или предмети от бита). Тук например запознавам Тервел с цветовете, използвайки книжки на такава тематика и предмети в съответния цвят:

BeFunky-bd5.jpg

 

Предмети в тавичка за мъфини

Има нещо вълшебно в това да представиш на бебето група предмети в тавичка за мъфини вместо просто ей така на пода. Пробвайте 😀 Аз го правя почти всеки ден с всякакви предмети. Подбирам ги и ги подреждам според различни критерии, като например по цветове, по форма, материал или смесено.

BeFunkybd92

Предимствата на предлагането на играчките по този начин са:

🎨 Цветовете им контрастират на фона на тъмната тава и това спомага за развитие на зрението;

🎨 Предметите дрънчат (ако са дървени, метални или платмасови) върху тавата и това стимулира слуха, както и забавлява детето;

🎨 Полагат се основите на стремежа към естетика и подредба, както и желанието на детето да слага само играчките в тавата.

 

„Спасяване“ на фигурки 

Идеята за това занимание ми дойде заради Алекс, на когото съм правила преди време игри за спасяване на животни, залепени с тиксо за един капак. Тази игра развива фината моторика у по-големите деца, но за бебетата е полезна и за развитие на мускулите на ръцете, защото се изисква малко повече сила, за да се отлепят фигурките.

BeFunky-bd3.jpg

Практикуваме го основно върху масата за хранене, но понякога залепям предмети и върху гардероба на ниво, достатъчно ниско, за да може детето да ги достига в седнало положение. Когато започне да стои прав, ще вдигна нивото.

BeFunky-bd1.jpg

Едно от най-хубавите неща на тази игра е искреното задоволство и радостни възклицания на детето, когато успее да отлепи предмета 😍

 

Кошница с препятствия

Тази игра е подобна на предната, защото детето се стреми да извади предмети от кошница, опасана с връзка, така че да е една идея по-трудно достигането им. Идеята е да оставим детето да изследва и търси начини да стигне до предметите: дали ще бърка вътре с ръчички, ще дърпа връзките в опит да ги махне или просто ще се опита да обърне и изсипе съдържанието на кошницата, няма значение. Важно е да пробва, докато успее, защото тогава отново се появяват онези радостни възгласи на триумф и задоволство от успеха.

BeFunkybd9

 

Изненада под капак

Това е от онези лесни за подготовка игри, за които ви трябват само няколко предмета от кухненския шкаф – в случая кутии за съхранение на храна. Използвам прозрачни кутии нарочно, защото искам предметите да се виждат, а детето да се опитва да достигне до тях като ги обръща или повдига.

BeFunkybd93

Слагам всякакви играчки или предмети отдолу, като щом детето обърне една кутия и се заиграе с това, което се намира под нея, аз слагам нов предмет и така, докато не изгуби интерес.

 

Игра с вода

Децата обичат водата, това е факт, който можем да използваме само в наша полза. Скоро ви споделих малко повече за ползите от играта с вода, както и идея за такава тук. Този път ви споделям най-лесната за подготовка игра: просто взимате стабилен съд (аз използвам стъклена тавичка от йена глас, защото не се обръща лесно), малко вода, играчки, които да плуват и хавлиена кърпа.

BeFunkybd94.jpg

Оставям детето да пляска с ръчички във водата, докато не се измокри хубаво. Тази игра е особено подходяща за горещите летни следобеди, когато трябва да разхладим и забавляваме детето на сянка.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.