5 идеи за игри с магнити върху хладилника

Едно от най-големите предизвикателства за всяка майка несъмнено е да сготви спокойно без децата да скучаят, мрънкат или да правят бели. Откакто открих незаменим помощник за тази цел, в лицето на добрия стар хладилник, животът ни в кухнята стана една идея по-спокоен и забавен 😄

Затова ви споделям 5 идеи за игри и занимания с децата, които да приготвите върху хладилника, за да се забавляват с вас, докато готвите:

Свързване на магнитите с техните силуети

Това е може би най-елементарната игра, защото ви трябват само магнитите (ако събирате такива от пътешествия), лист хартия и молив, с който да очертаете силуетите им. Можете да направите десетки комбинация, колкото повече магнити имате, толкова по-добре.

BeFunky-fridgemagnets.jpg

Може да използвате абсолютно всякакви магнити: от пътешествия, магнитни буквички, цифрички, формички с животни, превозни средства и т.н.

 

Свързване на магнитите според общи признаци

Съберете магнити, които си приличат (по форма, вид, цвят и т.н.) и ги залепете върху лист. Поканете детето да свърже с линия магнитите, които си приличат. Алекс най-много обича да свързва буквички. За целта използвам два комплекта с българската азбука, подреждам ги разбъркано върху листа и го каня да ги свърже с линии. Това упражнение помага на децата да тренират фината си моторика и дава основата на умението да пишат след време.

BeFunky-fridgemagnets2.jpg

Освен да свързва с линии магнитите по форма, например, може да предложите на детето да ги сортира по този признак, като начертаете правоъгълник и кръг и поканите детето да разпредели магнитите, като ги залепи във всяка от формите.

BeFunky-magnets61

 

Броене с магнити

Ако детето се учи вече да брои или проявява интерес към числата, тази игра ще му хареса. Алекс е все още малък да брои, но бързо запомни числата от 1 до 12 и вече му предлагам игри, с които да брои конкретни предмети, за да разбере смисъла на числата и защо изобщо броим. Играта е супер елементарна, просто написах числа върху листа, изобразих кутийки, за да подпомогна детето в броенето и го оставих да залепи толкова магнити на всеки лист, колкото показват числото и кутийките.

20190927_093236

Нови игри със старите магнити

Почти всяко дете у дома си има някаква игра с магнити, които се редят върху дъска или кутия, следвайки някаква картинка. Аз използвам една такава игра с частите на лицето, като давам пълната свобода на Алекс да ги подрежда върху листа, както той прецени. Така всеки път фантазията му ражда нови смешни образи.

BeFunky-collagefridge3.jpg

 

Мини магнитен свят

Съвсем лесно можете да създадете миниатюрен свят на нещо, което детето ви обича (ферма, роботи, динозаври, гора, космос). За целта трябва само да нарисувате/изрежете готови изображения, да залепите дребни магнитчета (продават се във всеки магазин за творчески материали) и да оставите детето да развихри въображението си върху хладилника.

Аз сътворих Мини Космос, който с течение на времето ще доразвивам и уголемявам. За момента съм направила Слънце, Меркурий, Венера, Земя, Марс и Луна (от цветни картони) + 2 космически ракети (от етикети на детски дрехи). За да се лепят върху хладилника, залепих малки магнитчета с тиксо на гърба на всяка планета. Тъй като Алекс е все още малък (3 годинки и 2 месеца), не очаквам да запомни всички планети, затова почваме с най-близките до Земята и Слънцето и постепенно ще добавям и останалите. По негова идея нарисувахме и космонавт, който излиза да поправя ракетата, свързан с въже за нея, както е показано на любимата му книжка за Космоса.

BeFunky-magnets4.jpg

BeFunky-magnets5.jpg

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.