Развиващи занимания с бебето, 10+ месеца

На 10 месеца бебето придобива и усъвършенства все повече нови умения, а ние се удивляваме и радваме ден след ден на неговите постижения. Малкото човече борави умело с пръстите си, развива бързо пинсетния захват и хваща все по-малки предмети, за да ги изследва или сложи в устата си. Ето как можем да подпомагаме изследователските нужди на децата си:

Игри с вадене на предмети

За да се научи на ред и да прибира/подрежда/нарежда предмети, детето първо трябва да ги изважда/бута/разхвърля. Съвсем естествено желание. За целта можем всеки ден с минимални усилия и подръчни предмети да подготвяме нови занимания за детето, които да развиват фината му моторика и концентрацията.

Вземете например празна опаковка от мокри кърпички или празна кутия от носни салфетки и я напълнете с памучни кърпи, шалчета или дори чорапи. Дайте на детето да ги изважда.

BeFunky-bdev2222.jpg

Подобно упражнение може да подготвите и с играчка сортер:

BeFunky-bdev222.jpg

Многократните пазарски торбички за плодове и зеленчуци, например, са също подходяща играчка за децата. Аз ги пълня с любимите и на двата ми сина дървени плодове и зеленчуци, а Тервел се забавлява да ги вади един по един от торбата:

BeFunky-bdev22.jpg

Върху ненужен опаковъчен картон, можете да пробиете дупки и да мушнете предмети, които детето да се опитва да изважда:

BeFunky-collagebd334.jpg

 

Игри с прибиране на предмети 

След десетия месец децата се научават и да пъхат разни предмети в кутии, но отново не е задължително да им купуваме различни сортери и подобни играчки. Добра работа вършат и картонена кутия с отвор и метални капачки:

BeFunky-bd1.jpg

Игри с нанизване

Да, тук пазарът на бебешки играчки гъмжи от десетки предложения в най-различни цветове, форми и пр., но моят съвет е, ако все пак решите да купувате, да вземете само една дървена, а от време на време да разнообразявате с нещо от кухненския шкаф, например. Като тези формички за сладки и преса за картофено пюре:

BeFunky-collagebd9.jpg

 

Игри за груба моторика 

На десет месеца повечето бебета започват да правят опити да ходят, като все по-уверено се изправят на крачета и се опитват да се придвижва сами, придържайки се към мебелите. Големият ми син Алекс проходи уверено точно на 10 месеца, докато Тервел, който е вече на 12 месеца, все още не смее да се пусне от мебелите. Едно много забавно за него упражнение, с което тренираме изправянето от десетия месец насам, е „спасяването“ на залепени върху гардероба животни:

BeFunky-bd6.jpg

Залепям животните на гардероба достатъчно високо, така че да стимулирам детето да се изправя на крака, за да ги взима. Това упражнение тренира цялото тяло на детето, от стъпалата до пръстите на ръцете.

Друго подобно упражнение е поставянето на предметите върху шкаф, малко по-високо от нивото на очите на детето, като целта е освен да се изправя, също така да се протяга, за да ги достигне и вземе:

BeFunky-bd5.jpg

 

Цветен кръг 

Ако на детето са му писнали вече играчките, не тичайте към магазина да купувате нови. Просто му ги предложете по нов забавен начин. Като тази кръгла дъга, в която просто поставяте детето и го оставяте да се наслаждава на цветовете и да изучава разнообразието от цветове и форми:

BeFunky-bd4.jpg

Тази игра е много полезна и за нас, защото ни дава възможност да наблюдаваме детето и да видим към кои цветове има предпочитания и кои са любимите му играчки.

 

„Дай-Заповядай“

На тази възраст децата вече се заиграват много повече и с възрастните и са склонни да показват и подават играчки и предмети. Можем ежедневно да развиваме комуникационните умения на детето с една супер проста игра, която обикновено ни идва съвсем естествено: подаване на предмети. С Тервел я играем, като първо аз го питам какъв предмет има в ръката, назовавам предмета и го моля да ми го подаде. Когато ми го подаде, му казвам „Благодаря!“ и му го давам обратно с думите „Заповядай <името на предмета>“. Така поставяме началото и на упражненията за развиване на речта.

BeFunky-collagebd10.jpg

 

Музикални лъжици

Тервел много обича да си играе с приборите, черпаците, бъркалките и всякакви други безопасни предмети от кухненските ми шкафове. Затова веднъж реших да му направя музикална игра с лъжици, като просто ги завързах и окачих върху дървената му активна гимнастика (чудесен начин да я използвате и след като бебето спре да лежи под нея).

BeFunky-bd2.jpg

Детето се забавлява много, изследвайки какво се случва с висящите предмети: дрънчат, когато се ударят един в друг, когато дръпне единия, противоположно завързаният се вдига нагоре. Аналогично на тази игра можете да завържете всякакви други предмети, дрънкалки, камбанки и пр., с които да разнообразявате заниманията на детето.

Друга вариация на играта, в която детето изследва какво се случва, когато дръпне единия предмет, е с рингове (пръстени или гривни), завързани за панделки и окачени върху стената или шкафа. Аз използвам дръжката на чекмеджето, като местя панделките на различна височина отново, за да стимулирам детето да се изправя, за да ги достига.

BeFunky-collagebd33.jpg

 

 

 

 

 

 

One thought on “Развиващи занимания с бебето, 10+ месеца

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.