Купувай по-малко, играй повече: 8 идеи за образователни игри с конструктор

Стартирам рубрика „Купувай по-малко, играй повече“ или #buylessplaymoremom в която ще ви споделям идеи за разнообразни игри с играчките, които имаме под ръка у дома. Защото не е нужно да харчим пари, за да забавляваме и занимаваме децата. Не е нужно да купуваме много нови играчки, които рано или късно завършват на сметището, когато се счупят или омръзнат. Нека купуваме разумно по-малко, но качествени играчки, които да траят дълго и да могат да бъдат използвани за множество игри и образователни занимания за децата и то година след година.

Започвам с конструкторите, защото у дома това са едни от любимите играчки на синовете ми, а и защото вярвам, че почти във всяка детска стая има по една кутия, пълна с тях. Освен че развиват фината моторика и творческото мислене на детето, можем да ги използваме и за много образователни занимания за изучаване на цветовете, за броене, логическо мислене и т.н. Ето няколко идеи:

Сортиране по цветове

За това занимание ви трябват само части от конструктор и цветни чашки/панички или листове цветна хартия, върху които детето да сортира фигурките по цвят.

Belego5.jpg

Освен като самостоятелно занимание на детето, може да играете и заедно, като посочвате кутията с конструктора и казвате „Виждам нещо зелено/червено/жълто…“, а детето трябва да намери един зелен/червен/жълт… предмет и да го сложи в правилната чашка.

 

Сортиране по форма

Това занимание е още по-лесно за приготвяне, трябват ви само лист хартия и молив, с който да нарисувате формите, върху които детето трябва да подреди съответните части:

Be8.jpg

 

Сортиране по размер

Отново можете да използвате само лист хартия и молив, или да развиете играта, както направих аз, с камиони и пътища, по които детето трябва да превозва малки и големи части:

BeFunky-collagelego1.jpg

Аналогично на този пример може да използвате различни по цвят камиончета/влакчета, които да превозват само съответстващите им по цвят фигурки.

 

Пъзел от конструктор 

Трябват ви едри части от конструктор и лепенки/картинки, които да залепите върху тях. След това с нож разрязвате картинките там, където се отделят частите на конструктора и вече имате чисто нов пъзел:

BeFunky-collagelego4.jpg

Тази игра е една от най-старите, които съм правила с конструктор, но Алекс все още я играе, когато я намери в шкафа, а отскоро и Тервел проявява интерес към нея.

 

Броене с конструктор 

Тук може да има много варианти, ето какво съм прилагала аз, за да помогна на Алекс да запомни числата и да брои предмети:

BeFunky-collagelego3.jpg

В този случай детето сортира частите, според броя на кръгчетата върху всяка една от тях.

 

BeFunky-collagelego6.jpg

Тук детето трябва да построи кула с толкова етажи, колкото показват числата.

 

Конструиране по модел

За това занимание ви трябват само лист и цветни моливи, за да изобразите някаква „конструкция“, която детето трябва да пресъздаде с наличните части. Важно е предметът, който трябва да построи, да бъде нещо което детето е виждало на живо или поне на картинка. Колкото по-малко е детето, толкова по-проста ще бъде вашата конструкция (тук аз съм направила замък и стълби):

BeFunky-collagelego7.jpg

 

Свързване на частите с техните силуети

Трябват ви разнородни по форма и размер фигурки от конструктор, лист хартия и молив, с който да очертаете фигурките.

BeFunky-collagelego2.jpg

Подобен тип игри с очертаване на силуетите на фигурки/предмети и тяхното разпознаване е една от любимите на Алекс, затова редовно му подготвям такива игри у дома. Понякога го оставям да играе сам, а друг път сядам до него и обсъждаме формите, на какво му приличат, кои са подобни по между си, кои е разпознал най-лесно и кои най-трудно и пр.

 

Ако и вие измисляте нови игри със старите конструктори на децата си, споделете какво и как играете и вие у дома 😀

 

 

 

 

4 thoughts on “Купувай по-малко, играй повече: 8 идеи за образователни игри с конструктор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.