Купувай по-малко, играй повече: 10 идеи за игри с фигурки животни

Едно от нещата, които наистина си заслужава да купим на децата, са фигурки с животни. Колкото по-реалистични, толкова по-добре. Освен свободната игра, в която децата могат да развиват въображението си, да създават животински хабитати, да играят на ферма, гора, зоологическа градина, море и т.н. можем да подготвим и цял куп допълнителни игри, с които да им предаваме нови знания и да развиваме нови умения у тях.

Като начало ще ви споделя какви фигурки използваме за игра у дома. Първите фигурки на животни, които купих на Алекс, бяха животни от саваната и животни от фермата, купени в Jumbo. Не са много хубави като изработка, но са евтини. Най-хубавите и реалистични фигурки, които съм купувала, са на Schleich, но са доста по-скъпи. Купуваме веднъж месечно по една нова фигурка, което не се отразява зле на семейния бюджет, същевременно детето очаква с нетърпение новото попълнение и се учи да цени повече всяка нова играчка.

Отделно имаме и дървени фигурки от различни играчки, едни от които най-любими на децата са тези от комплект за нанизване на Viga toys:

20191121_133710

И така, ако вече имате у дома фигурки с животни, помнете, че можете да подготвяте на детето много разнообразни занимания, с които то да изучава не само самите животни, но и да тренира фината си моторика, логическото мислене, координацията между очите и ръцете, концентрацията на ума и т.н. Ето няколко идеи:

Спасяване на животните

Този тип игри са много хубави, защото учат детето да уважава и да пази животните. Освен това различните вариации на играта са подходящи, както за бебенца, така и за по-големите дечица.

За най-малките (6+ месеца) играта се изразява в това да освобождават с малките си ръчички залепени с тиксо за стената/гардероба/масата/тавичка за мъфини животни:

BeFunky-animals6.jpg

BeFunky-animals9.jpg

По-големите деца (2+ години) могат да играят играта във вариант с ластици, все едно животните са завързани, а те трябва да ги освободят:

BeFunky-animals5.jpg

Може да развиете играта още повече, като поканите детето да спасява морски животни от боклуците в морето (за съжаление много актуална тема, касаеща бъдещето на децата ни). За целта напълнете подходящ съд с предмети, за да наподобите морски хабитат и добавете различни боклуци, които намерите у дома (пластмасови капачки, сламки, кутийки, найлончета и пр.):

BeFunky-animals8.jpg

Докато играете с детето, му разкажете защо има боклуци в моретата и океаните, как те се отразяват на живота там, какво трябва да правим, за да предотвратим попадането им във водата и т.н.

Когато времето е топло, можете да напълните съд с вода, за да направите играта още по-реалистична. Дайте на детето цедка/щипки/черпак, с чиято помощ да улавя боклуците:

BeFunoceancollage.jpg

А най-забавно е детето да играе навън сред природата:

BeFunsaveoceanllage.jpg

 

Свързване на животните

Забавна логическа и познавателна игра, която помага на децата да запомнят животните (кое как се казва, как изглежда, къде живее) и да свързва фигурки с изображения, които им съответстват. За целта ви трябват фигурки животни, книжки или карти с изображения на съответните животни:

BeFunky-animals1.jpg

Също така може да ползвате две или повече различни фигурки, изобразяващи едно и също животно, като тук целта е детето да свърже логически еднаквите животни:

BeFunky-animals2.jpg

За да включите и упражнение за фината моторика за по-големите деца (3+ години), дайте на детето дъска и тебешир (лист и молив) и го поканете да свърже еднаквите животни с линии помежду им:

BeFunky-animals3.jpg

Къде живеят животните

Забавна образователна игра, в която можете да включите и книжки за животни. Съберете фигурките, вземете книжка за животни, представяща съответното местообитание и поканете детето да подреди животните там, където живее всяко едно:

BeFunky-animals7.jpg

Освен книжка, може да използвате обикновен лист, като нарисувате гора, море, савана и т.н., а детето трябва да постави животните върху тези картинки, които отговарят на тяхното местообитание.

 

Опознаване на животните

Един от вариантите е да очертаете силуетите на животните и да поканите детето да постави фигурките на правилните места:

BeFunky-animals4.jpg

За по-големите деца може да пробвате игра с познаване на шарките на животните. Върху лист нарисувайте окраските на няколко животни, чиито фигурки имате у дома и поканете детето да постави върху тях съответните животни, като същевременно обсъдите защо имат такива шарки:

BeFunky-collageanimals11.jpg

 

Къпане на животни

И друг път съм ви разказвала за тази игра, но сега я включвам специално, защото е наистина супер забавна за децата. Включва първо мазане на животните с какаова кал, която е абсолютно безопасна и се мие лесно. За да я приготвите, ви трябват 2 с.л. какао на прах, 2 с.л. царевично нишесте и около 8 с.л. вода. Смесвате всичко и сте готови. Освен нея ще ви трябват съд с вода, сапун и четка, с които детето трябва да измие грижливо животни:

BeFunbathllage.jpg

Препоръчвам ви да предлагате играта на детето преди неговата баня, за да не се налага да къпете и детето след животните 😉

 

Ако идеите за предлагане на нови игри на децата със старите им играчки ви допадат, вижте и идеите ми за игри с конструктори.

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Купувай по-малко, играй повече: 10 идеи за игри с фигурки животни

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.