Купувай по-малко, играй повече: 7 идеи за игри с пластилин

Играта с пластилин е една от най-добрите за развиване на фината моторика и въображението на детето, но не само. Тя също така подобрява пинсетния захват, който пък е важен за подготовката на ръката за писане. Цялото мачкане, разточване, рязане, оформяне и т.н. тренира пръстите, но и координацията между тях и очите.

Пластилинът има и невероятен успокояващ ефект. Знам го от опит! Когато Алекс е малко превъзбуден или разстроен, му предлагам игра с домашен пластилин. Мачкането и рязането на материала помага на детето да релаксира, да насочи вниманието си към нещо приятно или пък да изрази по-добре чувствата си. А ефектът е дори още по-добър, ако пластилинът ухае приятно. Когато го замесвам, добавям канела, лавандула или джинджифил според настроението и цвета, които искам да получа.

Домашен пластилин приготвям лесно от продукти, които винаги имам в кухненския шкаф:

1 и 1/4 ч.ч. брашно

1/4 ч.ч. сол

1/4 ч.ч. топла вода

3 ч.л. олио

1 ч.л. канела (за пастелен кафяв цвят)/джинджифил (за светло жълт цвят)/лавандула (за бледо лилав цвят и успокояващ аромат)/куркума (за ярко жълт цвят) или рожково брашно (за наситен кафяв цвят)

Смесвам всички съставки в купа и бъркам, докато получа тесто, което след това размесвам на ръка върху плота, докато стане еластично. Понякога се налага да добавя още малко вода.

Домашният пластилин съхранявам задължително в добре затворена кутия, когато не се играе с него. Ако се съхранява добре и се прибира веднага в кутията, може да издържи седмица-две при честа игра. Понякога обаче Алекс забравя да го прибере веднага и го намирам изсъхнал след 2-3 часа в каросерията на някое камионче или в дървената му ферма, но не е фатално, винаги мога да омеся нов.

Игрите с домашен пластилин са подходящи и за най-малките, стига да са спрели вече да слагат предмети в устата си. Най-добре е да бъдат винаги под родителски надзор, за да се избегне все пак шансът детето да реши да пробва на вкус някое парченце.

Ето какви игри предлагам на Алекс, за да бъде заниманието с пластилина не само забавно, но и образователно:

 

Математика с пластилин

С пластилина можем лесно да оформяме всякакви фигури, като цифри и букви например. На този етап цифрите са доста по-интересни за Алекс, така че му предлагам да пресъздава формите им с пластилина, като това му помага да ги опознава, различава и запаметява.

BeFunky-collageplast1.jpg

Друго полезно занимание е броенето на разни предмети, като за целта детето ги поставя върху пластилина. Разделяме пластилина на отделни парчета, които може да са оформени като торта, блат за пица или тялото на таралеж, а детето поставя толкова клечки, мъниста, камъчета или други подобни предмети върху тях според цифрата до тях.

BeFunky-collageplast1_2.jpg

 

Кой е оставил следата?

Това е занимание, което развива логическото мислене на детето. За целта разточвам пластилина и поставям върху него различни предмети, така че да оставят хубав отпечатък върху материала. Махам ги, подреждам ги до материала и каня Алекс да познае кой отпечатък на кой предмет принадлежи.

BeFunky-plast3.jpg

Играта може да се направи с всякакви предмети, само въображението и наличностите ни ограничават:

BeFunky-plast4.jpg

На мен лично любима вариация ми е играта с фигурките животни на Schleich, които са изработени много детайлно и дори лапичките, копитата и ноктите са изключително прецизно пресъздадени, така че образуват много реалистични отпечатъци върху пластилина:

BeFunky-plast5.jpg

 

Комплекти за игра навън 

Винаги, когато пътуваме, подготвям игри за Алекс. Често тези игри са с пластилин. За целта подготвям комплект от материала и подходящи играчки, с които да развихри въображението си. Като кутия със строителна техника: любим сюжет за безкрайни игри по време на път, на плажа или в двора. В удобна и лека пластмасова кутия слагам самосвал, багер, булдозер, камъчета, пътни знаци, конуси и разбира се, пластилин. Алекс има пълната свобода да играе, както пожелае, той сам определя сценария.

BeFunky-plastilin2.jpg

Тази зима му направих и джинджифилов пластилин в комплект за снежен човек, в който сложих формичка за сладки снежинка, копчета, леща, макарони и дървено сърчице (защото и най-леденият човек си има сърце, а и така детето запаметява къде се намира то).

BeFunky-plast2.jpg

Оцветяване с пластилин

Разбира се, понякога Алекс играе и с купешки пластилин, защото не мога да пресъздам всички ярки цветове с естествени багрила. Затова пък този пластилин е чудесен за игри, които целят опознаване на цветовете, като оцветяването например. За целта използваме книжки за оцветяване, в които вместо с бои или моливи Алекс рисува с пластилин, като поставя парченца пластилин върху листа. Най-елементарният вариант на заниманието, подходящ за най-малките, е да се поставят топчета пластилин върху цветни точки, които вие сте нарисували предварително.

BeFunky-collageplastilin4.jpg

 

Пътечки от пластилин

Разточването на пластилина е много забавно, особено, когато имаш за задачка да построиш пътечки за любимите си играчки. Така например Алекс прави пътечки за кученцата от Пес Патрул, за да могат да стигнат до своите автомобили. Всяка пътечка трябва да отговаря на цвета на кученцето. Така отново упражняваме умението му да различава цветовете.

BeFunky-collageplast8.jpg

Може да се използват всякакви фигурки на цветни животни, човечета, роботи и т.н. и съответстващите им по цвят колички, къщички, чинийки, до които трябва да стигнат по пътечки от пластилин.

 

Рязане с ножици и пластилин 

Тази игра всъщност я измисли Алекс. Веднъж го оставих да играе сам с пластилина и всички налични инструменти за игра с него, а той добави ножиците и започна да реже лентите, които беше направил сам. Голяма игра падна. Като цяло упражненията с ножици са много полезни за фината моторика на малките деца, затова вариацията с пластилин е също отлична идея.

BeFunky-collageplastilin3.jpg

 

Какво се крие в пластилина?

А какво да правим, когато цветните пластилини попаднат в една голяма шарена топка? При нас това се случва винаги и е неизбежно, защото Алекс се забавлява много да ги смесва, за да изучава какви форми и цветове ще придобият. Но това не е проблем, защото крайният резултат също може да се използва за игра. За целта разделям голямото парче пластилин на по-малки, в които скривам дребни предмети. Обикновено това са камъчета, върху които съм нарисувала различни фигурки, букви или цифри. Задачата на Алекс е да извади скрития в пластилина предмет, да ми разкаже какъв е той и да се опита да му направи копие от пластилин.

BeFunky-plastilin.jpg

 

Ако тези идеи ви допадат, не пропускайте да разгледате и идеите ми за игра с фигурки на животни, превозни средства и конструктор. Весели игри от нас! 😍

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.