4 идеи за успокояващи занимания за децата

Водата има безспорни успокояващи свойства. На мен лично ми действа доста релаксиращо да мия чинии/чаши или просто да си взема един бърз душ, когато съм напрегната. При децата е същото. Въпреки че за нас играта с вода може да означава излишно разливане, мокрене и бърсане, за децата това е начин да се разсеят от моментните дразнители и да се фокусират върху нещо интересно и приятно. И полезно при това, защото заниманията, които ще ви покажа, развиват моториката на детето, умението му да координира движенията си, да съсредоточава вниманието си и разбира се придобива ценни практически умения.

Предлагам подобни занимания на Алекс, когато е напрегнат, ядосан или разстроен. Като последния път например, когато трябваше да сложа изморения Тервел да си легне за следобеден сън, но батко му се разплака, защото искаше още да си играят двамата. Никакви обяснения и увещания не подействаха. Алекс плачеше и се тръшкаше неудържимо на пода и точно, когато бях на ръба на търпението и бях готова да му се скарам, се сетих, че мога да му предложа едно любимо негово занимание:

Цветни експерименти 

Взимам 4 малки чашки и пълня всяка една от тях с различни по цвят течности, които са безопасни за пиене (в случай, че докато не гледам, Алекс реши да отпие от някоя): мляко, лимонов сок, ябълков сок и сироп от малини. Според наличностите у дома всеки път мога да използвам различни течности, важното е да са с различни цветове.

Добавям празни чашки и пособия за преливане на течностите: капкомер и спринцовка. Слагам ги върху тавичка или простряна върху плота кухненска кърпа и каня Алекс да смесва течностите, за да изследва какви цветове се получават.

BeFunky-calming1 Както споменах, течностите са безопасни, така че можех да оставя Алекс да си играе самостоятелно за няколко минути, докато аз сложа брат му да спи. Та дори и свърших няколко бързи задачки в кухнята 😊

Заниманието позволява на детето да се успокои, като фокусира вниманието си върху смесването на течностите. Упражненията с капкомер и спринцовка изискват много внимание и съсредоточаване. Разбира се, има и разливане, но така детето се учи да контролира ръката, развивайки мускулатурата и най-вече движенията на пръстите.

Заниманието е подходящо за дечица над 2 годинки, чиято фина моторика и способност да се концентрират са вече по-добре развити. По-големите дечица могат да смесват и различни по цвят боички, за да наблюдават още по-голямо разнообразие от цветни комбинации и така да учат и запаметяват от кои двойки цветове кои нови се получават.

В края на всяко подобно занимание, отделям време да си поговорим с Алекс за това вече как се чувства той, дали му е било приятно и забавно по време на играта, както и да поговорим отново за ситуацията, която го е притеснила и накарала да плаче.

 

Преливане на вода с фуния 

Това е класическо упражнение, което е супер елементарно за подготовка и винаги има отличен успокояващ ефект върху Алекс. За него използвам пластмасова кана (за да е по-лека, когато е пълна), фуния и шишенца.

rptnb

По-малките дечица (1,5+) могат просто да преливат водата в тесни чаши. Аз усложнявам упражнението, като каня Алекс да пълни шишенца (пазя такива от сребърна и кислородна вода, от различни сиропи и лекарства, които се е налагало да приемат децата), след което да ги затваря с капачките. Когато приключи, просто излива обратно водата в каната и започва всичко от начало.

 

Ето още какви подобни игри съм му предлагала:

🍊Изцеждане на портокалов или лимонов сок и преливане на сока от кана в чаши;

🍋Изцеждане на лимони и преливане на сока в чашки с лъжичка, с броене на лъжичките:

20190427_142625

🍵Сипване на чай (добре изстинал!) от чайник в малки чаени чашки. Освен чай сме го практикували и с яйрян през лятото.

💉Базово упражнение за работа със спринцовка, при което детето събира и излива водата (или плодов сок, за да има по-интересен цвят) от една паничка в друга. За първи път предложих заниманието на Алекс, когато беше почти на 2 годинки и оттогава това му е едно от любимите:

BeFunky-calming6.jpg

 

Успокояващи занимания с вода съм пробвала и с Тервел, когато са го мъчили болезнено пробиващи зъби. Едно такова занимание е цитрусовата супа, повече за която можете да прочетете тук🍋🍊

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.