Купувай по-малко, играй повече: 10 идеи за занимания с предмети от кухненския шкаф

Тези занимания са най-лесни за подготовка, защото почти всичко, което ви трябва за тях, го имате в кухненските шкафове. Освен това те са и много по-интересни за децата, защото не е тайна, че обичат да си играят повече с предметите на възрастните, отколкото със своите играчки.

Моите момчета вече са се научили и сами отварят някои шкафове (тези, които не съдържат опасни предмети и не стоят заключени), за да си взимат любимите „играчки“. Алекс (3,5 години) обикновено ме пита „Мамо, може ли да взема това?“, след което изважда търсения предмет и го включва в някоя своя игра. Тервел (14 месеца) все още не говори и си взима сам това, което реши, а аз само следя дали то е безопасно и го оставям да играе. Това помага на децата да придобият самостоятелност и увереност.

Най-често малките детски ръчички измъкват от шкафовете ми телената бъркалка, черпаци, сладкарски шпатули, мерителни лъжички, силиконови формички за кексчета, щипки за скара, формички за изрязване на сладки и кутии за съхранение на храна. Освен самостоятелната игра, от време на време аз им измислям занимания с тези или други предмети, които са насочени и към развиване на определение двигателни и умствени умения. Ето някои от тях:

Телена бъркалка за трениране на бебешките пръстчета 

От момента, в който бебето започне да стои в седнало положение по-дълго време, можем да започнем да му предлагаме подобна игра. За целта в телена бъркалка слагаме едри, лесни за изваждане предмети: платнени панделки, чорапки, кърпи. Детето ще се опитва да ги извади, което ще развива фината му моторика. Също така може да сложим шарени топчета, които да дрънкат весело и да привличат вниманието и стремежа на детето да ги извади. Топчетата, които съм използвала аз, не се вадят лесно, така че нямам притеснения дали Тервел ще извади някое и ще го лапне. За всеки случай всяко подобно занимание трябва да е под постоянен родителски контрол.

BeFunky-ku2.jpg

 

Тавичка за мъфини и първи стъпки в подреждането 

У дома тавичката за мъфини е на особена почит. Аз използвам една стара, която вече е изподраскана и не става за кулинарна употреба, но за децата е чудесна. Откакто Тервел започна да стои седнал, му представям нови предмети и играчки в тавичката. Подреждам ги според някакъв общ признак: цвят, форма, материал. В началото той само ги вадеше и разглеждаше, след което ги хвърляше на пода. Постепенно започна да осъзнава идеята за подредба и започна да се опитва да ги подрежда обратно в тавата.

BeFunky-ku4.jpg

За по-големите деца (18+ месеца) може да се измисли игра, в което да сортират предмети в тавичката според общи признаци (цвят, форма) или да броят (24+ месеца):

20190617_090047

Любима на Алекс игра е подреждането на предмети в тавичката, които съм скрила предварително в чорапки. Събирам 12 дребни предмета (мида, камъче, рапан, триъгълник, квадрат, формички за сладки, фигурки на животни и т.н.), рисувам техни изображения върху листчета, които залепвам върху тавичката, прибирам предметите в чорапки, слагам ги в кошничка и давам всичко това на Алекс. Задачката му е да види какво се крие във всяко чорапче и да намери мястото му върху тавичката. Всеки път пада голям смях, докато се опитва да познае какво е напипал в чорапа 😄

BeFunky-ku11.jpg

 

Нанизване на формички за сладки

Такова занимание съм ви показвала в статията за развиващи игри с бебето 10+ месеца, но само по себе си то е толкова подходящо и лесно, че реших да ви го припомня и тук. Трябват ви само формички за сладки и предмет, върху който детето да ги нанизва (преса за мачкане на варени картофи или вертикална поставка за кухненска хартия):

BeFunky-ku212.jpg

 

Строежи от кутии (10+ месеца)

За да построят кула, децата нямат нужда от специални кубчета. Я вижте колко празни кутии имате в шкафовете! 😃 Дори само 4 са достатъчни, за да държат детето заето дълго време. То ще ги обръща и разглежда, ще ги реди една върху друга, ще ги събаря, ще се опитва да ги отвори, ще удря върху тях…

BeFunky-ku7.jpg

Ако пък напълним кутиите с интересни неща, детето ще се забавлява с тяхното отваряне и затваряне, изследване на съдържанието, прехвърляне на предметите от едната кутия в другата:

BeFunky-ku77.jpg

 

Домашен пясък от зърна 

Преди време установих, че един пакет с булгур е с малко изтекъл срок на годност, но на пръв поглед му нямаше нищо, така че вместо да го изхвърлям, реших да го използвам за игра. Така се родиха игрите ни с пясък. За тях ви трябват подходящи зърнени храни (ориз, булгур, кускус), лъжички, кутии или други подходящи съдове.

Освен пресипване на пясъка от съд в съд с помощта на лъжички, Алекс обича и да търси скрити в него предмети и съкровища (обикновено висулки от стари мои бижута):

BeFunky-ku3.jpg

За пръв път започнахме да играем подобни игри, когато беше почти на 2 годинки, за да стимулирам речта му. Разпитвам го какво е намерил, на какво му прилича непознатия предмет, малък ли е, гладък ли е, каква форма има и т.н.

 

Пресипване до линията (24+ месеца)

За тази игра използвам голяма купа с пясък от зърна, бурканчета с капачки, ластици и лъжички. Поставям по един ластик върху всяко бурканче, а задачата на Алекс е да напълни бурканчето с пясък до нивото на ластика.

BeFunky-ku1.jpg

Това упражнение развива фината моторика на детето, концентрацията и преценката.

 

Свързване на предмети с техните силуети (24+ месеца)

Любима на Алекс игра е да свързва най-различни предмети с техните силуети, които аз предварително съм начертала върху лист. И това е една вариация на тази любима игра с лъжици и шпатули от кухненските ми шкафове:

BeFunky-collage34.jpg

Заедно с подреждането на предметите върху правилните силуети, обсъждаме формите, коя лъжица е най-голяма, дълга, къса, малка, от какво са направени, сравняваме ги по големина и тегло.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.