Възпитаване на здравословни хранителни навици с личен пример

Най-ефективният метод на възпитание не са думите, а делата. Ако искаме да научим нашите деца на нещо, не трябва просто да им го казваме, повтаряме, натякваме и т.н. Трябва да им го покажем. Ние самите трябва да правим това, което искаме и нашите деца да правят. Това е най-лесният метод на обучение. А един от най-добрите примери, е храненето.

Няма как децата ни да предпочитат ябълки и спанак, ако ние се храним пред тях със салами и чипс. Ако искаме да се хранят здравословно, трябва ние да сме най-добрият пример за това. Често ми пишете с молби да споделя рецепти за злояди деца. Такава рецепта, която да включва конкретни продукти, точни грамажи и време за приготвяне няма, поне аз не съм намирала досега. Моята рецепта, тествана в продължение на 3 години досега (и продължавам да я усъвършенствам), включва няколко прости съвета:

🍏 хранете се с децата,

🍏 яжте това, което искате и те да ядат,

🍏 бъдете търпеливи и не насилвайте нещата.

От ден 1, в който започнах да захранвам двете си дечица, аз се храня с тях, пред тях, с тяхната храна. Тиквено пюре, оризова каша или авокадо на парчета: всичко това е и в моята чиния и аз се храня с него.

Ползите от това са няколко: давам личен пример, събуждам интереса на детето към храната, изграждам му доверие към непознатите за него храни. Всичко това се случва по време на всяко хранене на детето през деня.

Когато сме всички заедно за вечеря или през уикендите, винаги се храним заедно, тогава интересът на децата към храната е най-голям, въпреки че не трае дълго. Обикновено издържат 5-10 минути на масата, понякога може и повече, ако се хранят самостоятелно. Но важното е че са част от колектива, попиват хранителните навици и маниери на всички останали на масата.

Също така им говоря много за храната. Какво ядем, откъде идва, какъв вкус има, защо е полезна. Понякога включвам храната в забавни образователни занимания с цел да я опознаят и приемат по-лесно. Наскоро дадох на Тервел една чиния с пресен спанак. Целта не беше да го яде, а да го опознае. Бях наредила листенцата върху чинията, така че да може да ги разгледа, докосва, вдига и ако пожелае да ги опита на вкус.

hdrpl

IMG_20200115_125158

Честото излагане на храни, било в чинията за вечеря или просто като кратко занимание през деня, помага на децата да изградят доверие към тази храна, да научат повече за нея и да се интересуват към храната като цяло. Това, което има най-притегателна сила, е фактът, че аз ям тази храна. Показвам на момчетата някаква храна и я изяждам пред тях. Как да не поискат и те да я пробват? Алекс (3,5 г) по принцип се храни по малко, не седи дълго на масата. Но види ли ме да ям нещо, веднага иска да го опита. Наскоро, докато миех спанак на мивката, си хапнах едно листо. Той ме видя и поиска и той едно. После още едно. Изяде 5-6 листенца 😍

Като цяло спанакът за него е нещо хубаво и вкусно, защото у дома го ядем много. Имаме си и една забавна случка със спанака. Една късна вечер съпругът ми се опитваше да накара Алекс да си легне и накрая му каза:

„Алекс, колкото по-бързо заспиш, толкова по-бързо ще се събудиш за закуска, а мама ще ти е направила нещо много вкусно за ядене!“

„Палачинки ли?“ – попита развълнувано Алекс

„Не, нещо още по-вкусно.“ – отговори баща му.

„Спанак ли?“ – викна Алекс и очите му направо засияха 😄

 

Разбира се, това е победа на спанака, която трябва да се утвърждава, а навиците да се доразвиват и надграждат. Ще ви споделям още личен опит, образователни занимания и рецепти за здравословното хранене на дечицата, защото смятам, че това е едно от най-важните неща, на което трябва да научим децата си. Буквално здравето и животът им зависят от това 💚

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.