Занимания с децата, вдъхновени от книжките

Когато идеите ни за игри с децата се изчерпат, може да погледнем в някоя любима тяхна книжка и веднага да измислим нещо ново. Използвайки техни любими приказки и герои, можем да направим игрите им още по-забавни. Ето 3 идеи, за различни възрасти (те са условни, базирани на моя опит, но всяко дете е различно и може някои от заниманията да са подходящи и за по-малки от посочената възраст):

Къщичка в гората (10+ месеца)

BeFunky-booksg

Забавните стихове на Ангелина Жекова оживяват, когато покажете на детето как животните влизат едно по едно в малката къщурка. За целта ви трябват само съвсем обикновена картонена кутия, върху която можете да изрисувате врата и прозорци, фигурки на животните от книжката и вниманието на детето. Може да започнете да му четете книжката, като му показвате нагледно как всяко едно от животните (мишка, жаба, заек, лисица, вълк* и мечка) влизат в кутията (къщичката). После му дайте то да ги прибира и изважда, докато вие му четете отново или просто му говорите. Това занимание е много полезно за трениране на фината моторика на детето и координацията между зрението и ръцете.

*Смешното е, че ние все още нямаме фигурка вълк, затова използваме куче, но нали са далечни братовчеди все пак 😄 Не се притеснявайте, ако не разполагате с нещо у дома, няма нужда да купувате, просто импровизирайте)

 

Зайченцето бяло (20+ месеца)

BeFunky-booksgames1

 

IMG_20200210_174730

Фенерът и скритите обекти е занимание, което съм предлагала на Алекс отдавна в най-различни варианти (тъмна детска стая, гора през нощта, пещера с динозаври), но наскоро се сетих да включа в гората и персонажите от песничката за зайчето, която самият той наскоро започна доста често да си пее сам.

За да направите нещо подобно и вие, ви трябват само прозрачно джобче за документи, черен маркер (аз използвам перманентен за писане върху дискове), черен лист и самоделен фенер, който аз изрисувах върху картон и изрязах. Прекопирах върху джобчето гора и животни, използвайки илюстрации от книжките. Сложих вътре черния лист, който скрива животните, докато детето не пъхне вътре фенера, за да „освети“ картинката.

Играта се изразява в това детето да намери животните от песничката, като може да ги търсите по сюжета или просто да наблюдава какви животни има в тъмната гора. Детето осветява гората с фенера и разказва какви животни вижда. Заниманието развива речта на детето едновременно с фината моторика.

 

Трите прасенца (30+ месеца)

BeFunky-booksgames2

Ако детето ви обича да строи, тази игра ще му хареса. За да я подготвите, ви трябват 3 фигурки на прасенца (дървени, пластмасови, текстилни, хартиени и т.н.), спагети (за сламената къщичка), дървени кубчета (за дървената къщурка) и конструктор (за зиданата къщичка). Оставете детето да се развихри и да построи самостоятелно къщичките на прасенцата. Аз помогнах на Алекс за сламената къщичка, тъй като спагетите се оказаха трудни за строеж на каквото и да било, затова вкарах и малко пластилин, за да ги скрепим. Най-интересно му беше, както и очаквах, да построи къщичка от любимия му конструктор.

Заниманието е изключително полезно за развиване на креативността и въображението на децата.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.