Еднодневна разходка с деца, динозаври и тигри в Пазарджик

За първи път пътувахме до Пазарджик заедно с мъжа ми, докато бях бременна с Алекс. Тогава първо посетихме Регионалния исторически музей, който е един от най-старите музеи в България, създаден през 1911 г. Разходихме се из центъра на града и накрая стигнахме до парк остров Свобода. Именно това късче земя, образувано при едно прииждане на река Марица през далечната 1858 г., ми направи най-голямо впечатления заради интересните си атракции. Реших, че когато Алекс порасне малко, ще го посетим задължително. И ето ни тук отново след почти 4 години с не едно, ами с две деца и нестихващ апетит към пътешествията и забавленията на открито.

IMG_20200216_110159

Парк Острова е като всички останали градски паркове, има обилна зеленина, приятни алеи за разходка и детски площадки за игра. Но и някои необичайни за останалите паркове атракции като безплатен зоопарк (с тигри, лъвове, чакали, лами, елени и др.), най-дългата пейка в България (с място за 2020 души) и големи фигури на динозаври, които са любими на нашите момчета.

Динокътът включва 6 големи макета на най-познатите видове динозаври и 2 автомобила, все едно излезли от гаража на семейство Флинстоун.

IMG_20200216_111034

IMG_20200216_113019

IMG_20200216_110604

IMG_20200216_110624

За съжаление някои от фигурите са леко изпочупени, а преди 4 години издаваха и звуци, когато ги приближиш, но и без звуци сега изглеждат изключително внушително за всеки малък изследовател.

Зоопаркът се намира съвсем наблизо до динозаврите и е чудесно място децата да видят на живо тигри, лъвове, чакали, лами, нутрии, понита, елени, сърни, пауни и др. Клетките на животните са разположени в самия парк, насред алеите и не се заплаща вход.

IMG_20200216_114120

IMG_20200216_114401

IMG_20200216_114550

Тъй като бях приготвила храна за из път, хапнахме на пейка в парка и не проучихме какво предлагат заведенията тук. След това се отправихме към центъра на града, там където се намират Регионалният исторически музей и Старата поща с часовниковата кула, които си заслужават да бъдат посетени.

IMG_20200216_124243

След още час разходка решихме да хапнем в някой ресторант, но се оказа, че неделя е почивен ден за повечето заведения в града. Случайно попаднахме на един ресторант до Синагогата, която също си заслужава да се види отвън заради красивата си фасада. Ресторантът се казваше Примавера, имаше масички отвън на слънчице, беше спокойно, гледката беше красива и затова решихме да хапнем тук. Храната беше вкусна, поръчахме си витаминозна салата, пъстърва, кюфтенца и картофки. Персоналът беше много мил и търпелив, имайки предвид, че Алекс реши да се сприятели с един от сервитьорите, който много любезно и приветливо го изслушваше и си говореше с него. На този етап от пътешествието Тервел започна да нервничи, защото беше изморен и не съм снимала нищо.

 

И за финал малко полезна информация в случай, че разказът за нашето пътешествие ви е вдъхновил:

✅ Парк остров Свобода се намира на улица „Княз Александър Батенберг“ 3 в централната част на Пазарджик.

✅ Паркът е със свободен достъп, включително и зоопаркът, и е отворен от 06:00ч. до 00:30ч., но е забранено за кучета.

✅ Точно пред входа на парка има малък безплатен паркинг.

✅ Ако посещавате Пазарджик в неделя, имайте предвид, че голяма част от ресторантите почиват тогава.

✅ В центъра на града има удобен паркинг точно зад театъра и по принцип е платен, но, когато ние го посетихме в неделя, достъпът беше свободен.

 

 

 

One thought on “Еднодневна разходка с деца, динозаври и тигри в Пазарджик

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.