Бели и червени, игриви и засмени или 4 идеи за занимания, вдъхновени от Баба Марта

Окичването на мартеници за здраве и щастие е един от любимите ми народни обичаи. Тази година реших да вплета мартениците в заниманията ни вкъщи, за да носят повече здраве и радост на децата. Идеята е да използвам основно червени и бели материали в игрите. Така се получава чудесен контраст, който стимулира зрението и помага на Тервел да научи първия си основен цвят: червен. Игрите, които ще ви представя, стимулират сетивата, развиват важни умения и предоставят ценни знания на децата.

 

Кутия с препятствия (12+ месеца)

Този вид занимания е много подходящ за малките деца, защото е отлична тренировка за фината моторика и координацията ръка-око. За да я приготвя в мартенски дух, използвах червен и бял конец, които завързах около входа на кутията. Вътре поставих непознати за Тервел червени и бели предмети, които той да се опита да извади и разгледа.

BeFunky-mart1

Може да използвате абсолютно всякакви предмети, съобразени със способностите на детето да хваща и опитите да лапа това, което държи. Тервел вече го прави много рядко и ме слуша, ако му кажа, че не трябва да слага някой предмет в устата си и затова съм сложила и такива с малки размери, за да тренира пинсетния си захват. При всички положения заниманието става само под мое наблюдение.

За по-големите дечица (24+ месеца) играта може да се усложни, като се завържат още конци и достъпът до предметите се направи по-труден. Може да се добави и щипка, с която детето да улавя и изважда предметите.

 

Пресипване за начинаещи (12+ месеца)

Игрите с пресипване са още едно полезно упражнение за фината моторика и подготвят детето за практическия живот. Освен това стимулират и сетивата. Тук съм използвала кокосови стърготини, които често присъстват в сензорните ни игри. Добавих зрънца червена леща, за да създам контраст, както и бели и червени съдове за пресипване (кофичка, чашки, обърнати наопаки формички от конструктор и черпак). Кутията с така приготвените материали поставих на земята върху одеяло, за да улесня почистването след това.

BeFunky-mart2

Интересното е, че Тервел сам реши да си събуе чорапите и започна да посипва крачетата си със стърготините. Аз го оставих да го прави, въпреки че това означаваше повече чистене в края на играта. Така детето стимулира не само зрението, обонянието (благодарение на приятния кокосов аромат), но и възприятията на кожата.

За по-големите дечица (24+ месеца) играта може да се усложни, като добавите различни по размер лъжици и съдове, които те трябва да напълнят. Или да скриете в стърготините дребни предмети, които те да търсят. Като следващата игра:

 

Пресипване до линията (24+ месеца)

Любима игра на Алекс. В пълна с кокосови стърготини кутия скрих бели и червени топчета с различни размери и дадох на Алекс да ги намери, като същевременно напълни със стърготините две различни по размер бурканчета. Върху всяко бурканче сложих ластик, с който маркирах докъде трябва да бъде напълнено. Естествено всички материали са ми само в червен и бял цвят.

BeFunky-mart3

Освен, че развива фината моторика и преценката, това упражнения учи и детето да върши няколко задачи едновременно: да пълни бурканчетата и да търси скритите топчета.

 

„Разплитане“ с ножици (36+ месеца)

Освен да плетем мартенички, можем и да ги разплитаме наужким. Алекс определено обича повече да реже, така че това занимание е точно като за него. За целта използвах листи от тефтер с редове, за да си улесня разграфяването на сегментите, които детето трябва да изреже.

IMG_20200227_102341

Тук отново контрастът между червеното и бялото помагат на детското око да се ориентира лесно и да прецени къде да движи ножиците.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.