5 идеи за игри на терасата

Предлагам ви 5 идеи за игри и образователни занимания, с които се забавляваме с момчетата на терасата:

1️⃣ Ледени кубчета

Използвах формичка за ледчета рибки и обикновени правоъгълни ледчета. Изсипвах ги в купа и дадох на децата да ги сортират по форма, използвайки щипки и лъжици, за да упражняват и фината моторика.

1

2

Играта с ледчетата не спира дотук. За по-малките като Тервел (1 година и 4 месеца) е чудесна сензорна игра за откриване на нови текстури и форми. Освен това изследваме и свойството на леда да се топи, като поставяме няколко ледчета на слънце, няколко на сянка и наблюдаваме кои ще се разтопят по-бързо:

3

 

2️⃣ Безопасен пясъчник

Използвам смес от овесени ядки, царевично нишесте и какао, с която Алекс си играе по принцип със строителните машини. Тази смес е безопасна за най-малките изследователи, затова може да я приготвите и за бебенца (8+ месеца), за да стимулирате сетивата им (винаги под родителски надзор).

4

5

 

3️⃣ Игра с вода

Къде другаде, ако не на терасата, да се престрашите да дадете купи с вода, с които децата да се забавляват. Аз пълня две купи и поставям вътре различни предмети (миди, камъчета, морски животни), които децата да прехвърлят от едната в другата купа с щипки:

 

9

Може да използвате топчета, кубчета, лодки, капачки и всичко друго, което се сетите. Може да съберете различни по форма и маса предмети и да ги пускате в купата с вода, изследвайки кои плуват на повърхността и кои потъват.

 

4️⃣ Миене на прозорци

Сега е чудесен момент да измием терасите си, а децата могат да помагат и да се учат на полезни умения и навици за грижа за дома. В детската градина на Алекс всеки ден децата си избират задачки и това се оказва една от любимите им. Давам на Алекс кърпа и пръскалка, пълна само с вода, а той се грижи за блясъка на прозорците:

6

 

5️⃣ Поливане на растенията

Още едно занимание, което се харесва на много деца. Вкъщи имаме детска лейка, но и обикновените също вършат работа:

8

Също така може да дадете на детето мокър парцал да почисти листата на растенията, да посадите заедно семенца за нови растения или просто да изследвате заедно формата, големината и цвета на растенията, с които разполагате.

One thought on “5 идеи за игри на терасата

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.