Как да оцелеем изолирани у дома с деца

Измина повече от седмица от началото на извънредното положение и всеки може да направи за себе си равносметка как му се отразява. Аз признавам, че една седмица с децата у дома ми се стори като цял месец. Имахме моменти на смях и веселие, моменти на отегчение и истерии, моменти на сълзи и прегръдки. Накратко: от всичко по малко.

През тази седмица се опитах да открия кои са нещата, които ни забавляват, кои ни изнервят, как да се справим със стреса и да намалим негативното влияние на изолацията и липсата на разходки на вън. Започнахме да играем много на балкона, когато времето е хубаво. Всъщност почти през всички слънчеви часове сме на терасата и играем на някоя забавна игра.

Освен игрите се опитах да създам и някои навици и правила, които да помагат да поддържаме смеха и спокойствието. Ето ги и тях:

1️⃣ Ритуал за старт на деня

Най-важната част от деня за мен е закуската, защото тогава се събираме всички заедно със свежи сили, хапваме задължително плодове и нещо вкусно, което съм приготвила на бързо (като тези кокосови гофрети с мандарини, вижте рецептата в края на статията), обсъждаме кой как се чувства, какво ще правим през деня и дали някой има специални желания и нужди. След това обикновено мъжът ми играе с Тервел, за да имам аз възможност да обърна повече внимание на батко му Алекс.

qrf

2️⃣ Рутина

Рутината за малките деца е особено важна, за да се чувстват спокойни и защитени. Както децата имат рутина в детската градина, така и у дома се старая да спазваме определена последователност на дейностите и заниманията с Алекс. Така например преди обяд се занимаваме с броене, разпознаване на буквите, подготвяме ръката за писане, тренираме концентрацията и логическото мислене.

IMG_20200322_075435

IMG_20200229_085200

Два пъти дневно (около 10:00 и 16:00ч) хапваме задължително пресни плодове, особено сега, когато повече от всякога ни трябват витамини, фибри и минерали за подсилване на имунната система. Но Алекс например често се сеща и през останалото време, че му се хапва ябълка, а Тервел също хапва покрай него, което е двоен бонус 🍏🍏😋

След като се наобядваме идва време за малко физически упражнения (според настроението това може да бъде йога, игри с тичане, подскачане, търсене на скрити предмети из апартамента, танци и т.н.). Ако е топло времето, сме на терасата.

IMG_20200321_131332

В късния следобед може да поиграем и някоя семейна игра или просто да се забавляваме цялото семейство. Идея за лесна и собственоръчно изготвена семейна игра е строеж на кули от конструктор. Раздават се равен брой части от конструктор на всички участници, редуваме се да хвърляме зарче и поставяме толкова фигурки върху своята кула, колкото са се паднали от зарчето. Победител е този, който пръв е сложил всичките си фигурки и е построил най-високата кула.

qrf

В края на деня преди и след вечерята имаме тихи занимания, като четене на книжки, рисуване или гледаме заедно детско филмче (Франклин, Пес Патрул, Planet Cosmo), видео материали на английски (изпраща ни ги учителката на Алекс от детската градина) или видео в Youtube с интересни теми, които вълнуват Алекс в момента (като например излитане на космически совалки, изригване на вулкани, строителни машини и пр.).

qrf

 

3️⃣ По-малко играчки

Колкото повече играчки имат децата, толкова по-бързо им омръзват, особено ако са постоянно пред погледа им. Затова се старая почти всички играчки и занимания да са прибрани по шкафовете. Изваждам ги, когато дойде време да играем. След като приключим с една игра, напомням на децата, че трябва да я приберем, преди да извадим нова. Така винаги имам занимания и игри, които са били скрити доста време и когато ги извадя, са все още интересни за децата и играят дълго време. Нямам определена схема за ротация на играчките, просто наблюдавам децата, кой с какво обича да се занимава в този момент и предлагам подобни игри.

 

4️⃣ Децата и домакинството 

Децата се чувстват по-спокойни и уверени, ако ги включваме често в домакинството. Аз обикновено питам Алекс дали иска да ми помогне с нещо много важно и му показвам как се прави (сгъване на кърпи, комплектоване на чорапи, бъркане на смес за сладкиш или дресинг за салата, разделяне на замръзнали грахчета и т.н.), след което го оставям да го прави, колкото време прецени. Накрая го възнаграждавам задължително с целувка, прегръдка и му благодаря, че ми е помогнал.

20191210_131250

Освен това го стимулирам да ми помага с Тервел, да му показва как се играе на някоя игра, да му отваря кутии, да му подава предмети от високите рафтове, да му отключва шкафовете и т.н. Когато се сдърпат за нещо, което става много често, търся начин да обърна ситуацията така че Алекс да помогне на Тервел, вместо да го гони, когато малкият му пречи да си играе или разглежда книжки.

Тервел (1 година и 4 месеца) също включвам в домакинството, доколкото мога на неговата възраст. Например, когато се е нахранил вече, му давам кърпа да избърше масата. Ако разлее нещо на пода, също му давам кърпа и той се занимава доста време да бърше.

20191210_131347

Прибираме заедно играчките, книжките, помага ми да прибирам миялната, като ми подава приборите и някои нечупливи съдове.

 

5️⃣ Време за ХАОС 

В условията, в които сме поставени в момента, неизбежно изниква от време на време страх, притеснение, раздразнение и трябва да намерим начин да изпускаме парата. Затова веднъж дневно си позволяваме да забравим правилата и да създадем малко хаос. Това означава да разхвърляме, да викаме, да тичаме, да се плезим, да се гоним или каквото друго щуро нещо ни дойде на ум. Разбира се, като внимаваме да не се нараним или да не счупим нещо.

 

А сега следва да завършим с идея и рецепта за нещо вкусно, както ви обещах:

Кокосови гофрети с мандарини 

qrf

Необходими продукти за 8 гофрети:

2 яйца

240 мл кокосово мляко

60 мл прясно изцеден сок от мандарина

80 г фино бяло брашно

70 г брашно от лимец

8 г бакпулвер

1 щипка сол

кокосово масло за намазване на гофретника

 

Загрявам гофретника.

Смесвам съставките за гофретите, като първо разбивам яйцата, добавям течните съставки, а накрая сухите. Получава се гъста и кремообразна смес.

Намазвам плочите на гофретника с малко мазнина и пека гофретите, докато покафенеят и ръбчетата станат хрупкави.

Поднасям с мандарини.

 

One thought on “Как да оцелеем изолирани у дома с деца

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.