5 идеи за образователни игри, посветени на природата

Тези от вас, които ме следят в Инстаграм, сигурно вече са видели идеите ни за игри, посветени на природата. Играхме ги през месец март, за да отбележим и Часът на Земята, който се падна на 28. Този месец пък, на 22 април, е Денят на Земята, така че ще играем още и ще учим за кръговрата на природата, за животните, за техните местообитания, за Земята и всичко интересно и вълнуващо, свързано с нея. Тук съм събрала 5 игри, които са подходящи за малките деца, с които можем лесно да им обясним някои ключови за природата факти и да ги научим как да я пазят. Кръстих ги най-общо „Децата спасяват Земята“, защото идеята ми е да поканим децата ни да се превърнат в малки супер герои, които се грижат за природата и я спасяват от различни опасности и вреди.

 

Спасяване на животните от отпадъците (24+ месеца)

qrf

Върху голям лист нарисувахме с Алекс африканската савана. След това, без той да ме гледа, аз наредих фигурки на животни, които я обитават, камъчета, но и предмети и отпадъци, чието място не е там. Поканих Алекс да разгледа картината и да ми разкаже кои неща принадлежат на саваната и кои не. Той веднага отдели боклуците и предметите, чието място не е сред природата.

qrf

Можете да разигравате играта с океан, гора, планина, накратко с каквото прецените, като просто добавяте пластмасови предмети и отпадъци, и обяснявате на детето, защо тяхното място не е там, къде трябва да ги изхвърляме, ако сме сред природата и пр. В играта с океан може да добавите вода, а детето да събира пластмасовите отпадъци с лъжица:

hdrpl

За най-малките деца (24+ месеца), които все още не разбират добре разликата между отпадъци и играчки, можете да направите играта за сортиране на животни, капачки, кутийки и др. подходящи предмети, с които разполагате у дома.

 

Огнен боулинг и спасяване на животни от пожар (18+ месеца)

За целта на тази игра направих от картон огнени кегли, които номерирах, за да тренираме и боренето. Дадох на Алекс топка, за да ги събори и така да изгаси пожара. След това добавих и животни и отново играхме, като той внимаваше да не уцели тях вместо огъня.

IMG_20200309_111216

qrf

Разказах му колко е опасно да палим огън сред природата, колко лесно може да стане пожар и колко опасен е той за всяко растение и животинка. Играта е подходяща и за по-малките дечица (18+ месеца), защото хвърлянето или ритането на топки и събарянето на предмети е винаги забавно.

 

Спасяване на пленени животни (12+ месеца)

Тази игра е може би най-елементарната за подготовка и е супер подходяща и за най-малките дечица. Трябват ви само найлонови пликове, ластици (по желание за по-големите) и фигурки на животни. Аз приготвям отделни комплекти за двете ми момчета: един с многократни пликове за съхранение във фризер, които Тервел (16 месеца) да отваря и да изважда пленените в тях животни, и втори комплект с омотани в ластици пликове, които Алекс (3 години и 9 месеца) да размотава. И по двата начина развиваме фината моторика на децата според възможностите им.

qrf

BeFunky-saveearth2

Тук урокът за децата е отново свързан с отпадъците, които могат да се превърнат в потенциален капан за животните, ако се изхвърлят безразборно в природата. Но децата са малките супер герои, които се притичват на помощ и спасяват деня 🙂

 

Спасяване на замръзнали животни (24+ месеца)

Тази игра е една от любимите на Алекс и я играем с всякакви предмети: части от Лего, динозаври, букви, цифри, превозни средства. Трябва да се подготви от предния ден, за да има повече време ледът да се стегне. В купа слагам животните, покривам с вода и прибирам във фризера. На следващия ден ги изваждам, поставям леда в широка тава и давам на Алекс да го разтопи с топла вода и сол (солта не е задължително, просто начин да запомни някои нейни свойства).

IMG_20200322_092051

Разказвам на Алекс, че всяко животно на Земята обитава определено място, харесва определени условия на живот и ако попадне изведнъж в неподходящи за него условия, може да пострада. Целта на детето е бързо да разтопи леда и да стопли животните, които не обичат студеното време и не могат да живеят в лед.

IMG_20200322_092357_1

 

Уроци за пестене на вода (36+ месеца)

Като повечето деца и Алекс обожава да се мокри на мивката, но е ясно, че това не е хубаво, както за месечните ни сметки, така и за Природата като цяло. Затова му разказах, че водата от мивките ни идва от един язовир, в който живеят много рибки. Рибките нямат нищо против от време на време да взимаме по малко от тяхната водичка, но ако чешмите ни текат дълго време, водата в язовира намалява и рибките започват да се притесняват, че ще останат на сухо. Оттогава Алекс започна да се мие една идея по-бързо, след което идва да ми каже, че е оставил вода на рибките. Все пак исках да му визуализирам под формата на някаква игра, нещата, за които му говоря, и така се роди тази идея с бутилки и фуния:

IMG_20200328_092251

Бутилката с рибките е язовирът, а бутилката с цифрите е дъждовен облак. Върху язовира съм нарисувала 3 нива за измерване на водата. Първата задача на Алекс е да напълни язовира, като цифрите помагат да тренираме броене. Разказвам му, че язовирите се пълнят основно благодарение на дъжда. Докато пълни язовира, трябва да следи и какво е нивото и как се чувстват рибките. Ясно е, че ако водата е на най-горното ниво, рибките са много и са щастливи.

IMG_20200328_092621

След като е напълнил язовира, Алекс пресипва малко вода от него в съдовете си, за да сготви или да си направи чай. Пресипва, като следи да не пресипе твърде много. След това отново пресипва водата в язовира, все едно вали дъжд.

BeFunky-saveearth3

При всяко изсипване и пресипване, детето трябва да следи водата да не пада под критичното ниво.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.