Игри и занимания с децата на тема Великден

От една седмица заниманията ни у дома са на тема Великден. Мисля, че на мен ми бяха по-необходими отколкото на децата, защото ме вкараха в супер празнично настроение, докато за тях са просто поредните занимания за концентрация и трениране на ръцете. Ако и вие сте вече на вълна пиленца, яйца и шарени багрила, вижте 8 идеи за занимания и игри с децата, за които ви трябват съвсем малко подръчни материали, които със сигурност ви се намират у дома, и много настроение:

 

🧩 Шарени яйчени пъзели

easter1

Нарисувайте яйца, оцветете ги (колкото по-шарени, толкова по-добре) и ги разрежете на две или повече части (според възрастта), които децата да сглобяват.

 

🎭 Как се чувства яйцето?

easter2

Тази игра е като предната, т.е. отново правим пъзел от яйцата, но този път рисуваме личица с различни емоции и ги разделяме вертикално само на 2 части. Идеята е да обсъждаме с детето емоциите.

 

🧶 Декориране на картонени яйца с конци 

Това по принцип е идея за направата на висяща украса, която бях видяла някъде из Интернет, но реших да я трансформирам просто в упражнение за фината моторика. Използвах картон и конци за мартенички. Алекс пък се сети да ползваме и цветни ластици:

easter4

IMG_20200409_122632

 

🧮 Броене с яйца

Използваме дървени цифри, кутия от пъдпъдъчи яйца и топчета. Целта на играта е Алекс да постави толкова яйчица в кутията, колко показва числото, което съм извадила пред него:

easter11

 

🔨 Изпускане на парата с чук и кутия от яйца

Ясно е, че на всички ни идват в повечето дългите дни, затворени у дома, затова ако имате под ръка каквито и да е кутии от яйца и детски чукчета, ги използвайте за едно забавно занимание, чиято цел е детето да „счупи яйцата“:

qrf

Алекс (3 год и 9 месеца) играе доста по-съсредоточено и се старае да счупи всяко едно яйце, докато Тервел (1 година и 5 месеца) блъска и удря напосоки, но доста се забавляват и двамата.

easter6

 

🐣 Откъде идва яйцето?

easter3

Когато Алекс ми зададе този въпрос, му нарисувах историята за любовта между петела и кокошката, как кокошката снася яйчица, как ги мъти, как се излюпват пиленцата, как след като папкат и спинкат, порастват големи и как момченцата стават петлета, а момиченцата: кокошчици.

Ако обаче не ви се рисува, можете да си изтеглите безплатно готов жизнен цикъл на кокошка, рисуван за децата от истински художник 🧡

 

🔎 Търсене на яйца в купа със зрънца 

След като разбрахме откъде идват яйцата, е време децата да ги намерят. За яйца използвах камъчета, които декорирах с боички за стъкло (малко арт занимания и за мама 😊). Ако вашите деца са по-големи, може да им дадете да декорират сами камъчетата с подходящи трайни боички.

След това ги скрих в купа с паста орзо (може да използвате всякакви зрънца като ориз, леща, лимец, булгур и т.н.), а хубавото е, че след края на играта можете да си ги сготвите (зрънцата, не яйцата😄), стига децата да не са ги разпръснали из целия ви дом. Търсенето и изваждането на яйцата може да стане с щипки (за децата 3+ години) или с голи ръце (за по-малките, стига да са спрели вече да слагат в уста дребни предмети).

easter7

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.