Как учим разпознаването на часовника и други ценни умения

Не веднъж съм ви споменавала, че у дома се стремя да спазваме рутина в повечето дейности, т.е. спазваме часовете за хранене, къпане, сън и някои занимания и игри. Това създава спокойствие у децата, особена сега, когато всички сме малко или много по-напрегнати от обикновено, заради социалната изолация. С Алекс (3 години и 9 месеца) започнахме да учим часовете, по кое време какво правим, да разпознава показанията на стрелките на часовника. Това, което много ме улесни в тези занимания, е часовникът тип сортер, който получихме като подарък от любимия ни магазин за дървени играчки Bellamiestore. 

IMG_20200417_093854_1

Обаче знаете, че се опитвам винаги да изкарам максимума от всяка играчка, което при дървените играчки е особено лесно, защото те предразполагат към развихряне на въображението заради по-семплия си дизайн. Към изучаването на формите, добавих изработени от картон картинки на дейности, които извършваме през определени часове в денонощието.

qrf

От едната страна на картончетата изписах часа, а от другата нарисувах действието.

qrf

qrf

Как играем:

⏰ Като начало, дадох на Алекс сам да отвори часовете и да провери под всеки час какво действие се крие, като обсъждахме в колко часа какво правим обикновено (някои от действията не се случват всеки ден в този час, например след обяд Алекс може да дремне в 14:00 часа, но може и да четем книжки или да играем, ако не му се спи).

⏰ След като е извадил всички картончета, следва да ги подреди обратно, като отново коментираме заедно в колко часа какво правим обикновено. Обсъждаме също така формите, които пък помагат на Алекс, ако се затрудни някъде.

⏰ Ползваме часовника и като дневник на нещата, които правим през деня. Например, след като сме вечеряли, го отбелязваме като поставяме картончето на съответното място и търсим следващото картонче, за да видим какво следва да правим след това (обикновено четем книжки или играем тихи игри)

⏰ Използваме часовника и като средство за планиране на действията, например, докато хапваме плод в 10:00 часа, гледаме часовника и набелязваме с какво ще играем след това и в колко часа ще обядваме. Това утвърждаване на планираните действия, които са познати и очаквани от детето, спомага за подсилване на неговата сигурност и спокойствие.

IMG_20200419_170708

С какво е полезна за детето играта с подобен часовник сортер с карти:

🟡 Помага за изучаване и разпознаване на формите

2️⃣ Помага за разпознаване и запаметяване на цифрите, респ. часовете

🛌 Помага за запаметяване и утвърждаване на ключови рутинни действия от ежедневието на детето и на семейството като цяло

🍎 Помага за изграждане на здравословни навици и самостоятелност у детето

💚 Помага за създаване на чувство за сигурност и спокойствие, като утвърждава очакваните от детето действия и тяхната повтаряемост.

Часовникът сортер е подходящ и за по-малките (24+ месеца) като упражение за фината моторика, координацията ръка-очи и опознаването на цветовете и формите. Въпреки че, Тервел е само на 17 месеца, си играе с него без проблем, като за момента не може да поставя числата на правилните места, но ги вади и разглежда с интерес и върти стрелките.

qrf

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.