Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква А

Преди около година ви показах как навлизаме с Алекс в света на буквите и думите, като тогава целта ми не беше толкова да запомни всяка буквичка, колкото да му помогна да се научи да изговаря правилно думите. В началото му беше доста интересно, но след време загуби интерес към буквите и затова спряхме със заниманията.

Сега, когато той е на 3 години и 9 месеца, виждам отново интерес у него към буквите и затова реших да се върнем към заниманията ни с #букванаседмицата. Разбира се, стартирахме отново с буквата А, играейки на любими негови игри, което помогна да задържа интереса и вниманието му максимално дълго. Освен това сега ще използвам много повече занимания, в които са включени други сетива, не само зрение и слух. Ще му предлагам занимания с храна и аромати, за да стимулирам и обонянието и вкусовите рецептори. Всякакви преживявания и дейности, в които са включени няколко сетива едновременно, създава и натрупва в паметта резерви, които детето ще отключва и използва, когато дойде подходящия момент. Т.е., когато детето изучава азбуката в детската градина и училище, ще има вече изградени положителни спомени и връзки с буквите благодарение на преживяванията и игрите.

За да бъдат заниманията ни забавни и продуктивни, спазвам следните принципи, които ще са от полза и при вашите занимания:

💚 Използвам любими на детето играчки и занимания;

🧡 Стимулирам различни сетива, като използвам храна, напитки, аромати, разнородни материали и др.;

💙 Давам свобода на детето и следвам неговите нагласи и готовност за игра;

💛 Не гоня резултати, а се фокусирам върху времето, което прекарваме заедно и емоциите, които отключваме.

Това не е учене като традиционното учене. Няма да пишем букви, да повтаряме думи, да се изпитваме на азбуката. Ще учим чрез преживяване, ще създаваме асоциации, спомени и хубави емоции, благодарение на които ще обогатим света на детето.

letteroftheweekA1

С буквичката А започва азбуката, но и редица любими на Алекс думи като автомобили, автобус, автокран, акула и авокадо. При всяка буква ще използвам първи любими на детето предмети и теми, за да създам максимален интерес, след което ще включвам нови и непознати за него думи, за да разширявам кръгозора и познанията му за света.

Първия ден започнахме с една игра с акули. Направих импровизирано море с всички фигурки на акули, които имаме, магнитни буквички А и букви от пъзели с азбуката.

qrf

Целта на играта беше Алекс да открие всички букви и акули, да ги преброи и да нареди буквите върху думите „акула“, които бях изписала върху лист. Също така му обърнах внимание как четворката (неслучайно броят на буквите и акулите беше 4) прилича малко на буквата А. Така създавам асоциация, която също ще му помага в бъдеще при учене и ползване на буквите и цифрите.

3

Разглеждахме книжка с акули и търсихме в нея думите, които започват с буквата А. След това Алекс „изписа“ буквата А с помощта на дървени кубчета.

4

5

Вторият ден стимулирахме вкусовите рецептори, хапвайки ананас. Заниманието включваше разглеждане и обсъждане на плода, аромата и вкуса му. Обсъждахме и интересния факт, че името на плода се изписва с цели 3 букви А, както и че парченцата също приличат малко на буквата, защото имат триъгълна форма.

qrf

Автомобилите по принцип участват всеки ден в игрите ни, но тази седмица показах на Алекс как се изписват думите автомобили, автобус и автомивка.

8

Нарисувах път във формата на буквата А, редихме върху пътните ленти автомобили, за да направим задръстване и измихме колите на автомивката.

7

9

Четвъртия ден посветихме на изучаване на животните, чиито имена започват с буквата А: акула, алпака, агне, антилопа, алигатор. За целта използвах наличните ни фигурки на животни и книжките, в които има снимки или картинки на тези животни, а които липсваха, потърсих в Интернет, за да ги покажа на Алекс.

За петия ден приготвих от предната вечер заледени кубчета строител, върху които предварително изписах буквите, формиращи думата айсберг. Спасяването на замръзнали предмети е една от най-любимите игри на Алекс, така че знаех, че и този път ще имам огромен успех. Но успех е меко казано, този път той беше супер очарован, а случайно получихме и ледени кубчета, което беше бонус към играта.

10

11

Целта на играта е детето да освободи заледените предмети с помощта на чук и да ги подреди една върху друга правилно, така че да изпише думата айсберг. Аз бях изписала думата върху лист, където нарисувах и един айсберг, за да покажа на Алекс какво точно представлява тази „ледена планина“. Говорихме си също за Антарктида, обсъждахме какво обичат да ядат животните там и стигахме до заключението, че пингвините обичат навити с лед палачинки.

12

14

Ако решите да предложите на своето дете подобна игра, което ви гарантирам, че ще е тотален хит, използвайте кърпа, върху която да троши леда, за да не мокрите, а и за да бъде по-стабилно и безопасно.

15

На шестия ден включихме обонянието и изучавахме подправката анасон. За целта залепих върху 3 бурканчета думата „анасон“ и помолих Алекс да ги напълни с подправката до нивото, на което се намират надписите. Много пъти сме играли тази игра, като целта й е детето да тренира преценката си, фината моторика и концентрацията.

qrf

17

Междувременно обсъждахме какво представлява самата подправка, каква форма има, как мирише, в какви ястия може да се използва.

18

Седмият ден е посветен на общи занимания с буквата А: Алекс я търси в книжки, тренира изписването й, повтаряме кои думички започват с нея, припомняме си игрите и заниманията, в които сме открили буквичката през изминалата седмица.

 

Думи и теми, с които може да тренирате буквата А:

Автомобил, Автокран, Автосалон, Автомивка, Автобус, Авокадо, Ананас, Аспержи, Анасон, Айрян, Айсберг, Африка, Азия, Америка, Антарктида, Арктика, Акула, Антилопа, Алигатор, Алпака, Агне, Астронавт, Архитектура, Археолог

 

 

Следващата седмица ще ви покажа как изследваме буквата Б и всички хубави и вълнуващи думи, които започват с нея, като Баба, Багери, Булдозери, Банан, Боза, Бинокъл, Барабан и др.

 

 

 

 

 

7 thoughts on “Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква А

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.