Еднодневна семейна разходка по екопътека Бели Искър

Това е едно от любимите ни нископланински местенца за разходки с децата. Има всичко, което обикновено търсим: чист въздух, река, мостчета, гора с гъсто разположени дървета и възможност за хамаци, спиращи дъха гледки. Маршрутът е кратък и е подходящ за малки дечица. Алекс (3 години и 10 месеца) крачи уверено и смело през пътеките и мостчетата, но Тервел (1,5 година) се наслаждава на гледките предимно от ергономичната ни раница.

Пътеката се намира на 70 км от София, в посока Самоков. От столицата най-прекият път е по дефилето на река Искър. Маршрутът започва в края на село Бели Искър, намиращо се на 9 км от Самоков. С кола може да се стигне по леко разбит асфалтов път до самото начало на екопътеката и има удобни места за паркиране.

1

Самата пътека е кръгова и включва 8 големи и няколко по-малки мостчета, като често се преминава от единия на другия бряг, което прави преживяването много вълнуващо, особено за децата. Връщането надолу към паркинга е по асфалтовия път, което е хубаво, особено, ако сте изморени накрая, както бяхме ние 😅

IMG_20200517_143927

4

2

Има много информационни табели, от които децата могат да научат любопитни факти за природата във всяка точка от маршрута.

5

6

През тази част от годината реката е пълноводна, тече буйно надолу, има много поточета, които се наложи да пресичаме многократно, но това създаде допълнително забавление на децата.

IMG_20200517_141539

8

7

9

Както споменах, мястото е великолепно за хамаци, има много кътчета за отдих, където по принцип забелязах да палят и огън, но ние винаги си носим предварително приготвени вкъщи закуски и хапваме на хамака или директно на земята.

IMG_20200517_121832

IMG_20200517_124142

IMG_20200517_143651

С децата изследвахме интересни природни обекти и животни, като мъх, горски ягоди, огромни камъни и стоножки.

IMG_20200517_122433

Малко полезна информация: 

✅ На много места по пътеката има приятни кътчета за отдих, така че си носете пикник одеяло и/или хамаци;

✅ Теренът е сравнително лесен за децата, но за най-малките е добре да носите слинг/раница/кенгуру, не става за колички;

✅ Носете за децата резервни дрехи/чорапи, тениски, ако можете и обувки, защото през пролетта реката е пълноводна, има доста поточета, които трябва да се пресичат, и ако децата не са внимателни, може да се намокрят. Казвам го от опит 😄

✅ Ако обичате да пътувате на по-дълги дестинации, но децата го понасят по-трудно и се чудите как да ги забавлявате, се възползвайте от тези 27 идеи за забавни игри с децата в колата, които подготвихме заедно с още 3 креативни майки в блога Offlinekids.bg 

✅ Пътеката е предимно сенчеста, но си вземете за всеки случай слънцезащитна козметика, особено ако я посещавате през горещи слънчеви дни.

✅ Ако посещавате пътеката за първи път, използвайте GPS, за да стигнете до нея, защото по пътя до и от село Бели Искър няма много указателни табели (поне аз не видях) и се изгубихме при първото ни посещение преди 2 години. Иначе самата екопътека има хубава маркировка и няма риск да се изгубите в гората.

 

 

Ако търсите още идеи за семейни разходки с децата, вижте нашите преживявания в Копривщица и Пазарджик.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.