Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква В

Третата буквичка от азбуката ни вдъхнови за доста водни експерименти, но като начало трябваше да започнем задължително с игри с влакчето:

1

Използвах дървеното влакче с релси, което Алекс обожава. Поставих буквите, формиращи думата „влак“ на различни места върху релсите, а задачата на Алекс беше да мине с влака и да натовари буквите върху вагоните.

2

Когато събра всички букви, му показах как се пише думата влак и го поканих да ги нареди върху магнитната дъска.

3

След това четохме книжката за влаковете, търсихме къде в текста има думичките влак, влакове, вагон и вагони, а металната маса на терасата се оказа чудесно място за упражняване на правописа на думата.

4

На втория ден упражнявахме буквата В с един от най-лошите приказни герои. Сещате ли се кой е той?

IMG_20200519_094731

Първо, попитах Алекс за кои приказки, в които има вълк, се сеща и го помолих да събере на едно място съответните книжки. После ги четохме и му показвах местата, където пише „вълк“, „вълкът“, „Вълчо“ и т.н. Накрая го оставих малко сам да търси думата, но той бързо се измори.

💧🔥 Третият ден посветихме на експерименти с вода и восък. Измислих го сама, като се сетих, че и восък започва с В. Запалих чаена свещичка, за да разтопя восъка и за да покажа на Алекс, че някои предмети се втечняват, когато бъдат нагряти. След това излях разтопения восък във водата, а той веднага се втвърди. Алекс беше доста впечатлен 👌

6BBB

После ми хрумна идея да покажа на Алекс, че има и вещества, които се разтварят напълно или частично във водата. За целта използвах бяла захар, кафява захар и царевично нишесте. Интересно за детето беше и промяната в цвета на водата:

Bвода2

Следващият експеримент е вдъхновен от Rookie Parenting Science и показва на децата нагледно какво представлява водният кръговрат. След като нарисувах море, планина, река, облаци, слънце, валежи и пр. върху найлоново пликче със затваряне тип цип, го напълних с оцветена с водна боя топла вода, затворих го плътно и го залепих върху вратата на терасата. От топлината в пликчето, водата започна да се изпарява нагоре, като помощник ми беше студеното стъкло (денят беше хладен и дъждовен). Заради студа в горната част на пликчето, водата се превърна отново в капки, които потекоха надолу към земята. Така показах на Алекс, че водата се изпарява под въздействие на слънчевата топлина и „излита“ към небето под формата на пара. На небето обаче е студено и водата се събира в облаци. Когато се събере много вода в един облак, тя натежава и пада обратно на земята най-често под формата на сняг или дъжд.

ptr Както споменах денят беше дъждовен и това ни помогна, защото ни даде възможност и да наблюдаваме на терасата облаците, дъжда и мократа земя и отново да разкажа на детето какво се случва с водата.

Покрай това наблюдение поговорихме и за времето, което също започва с буквата В. Използвах таблото, което имаме у дома отдавна и с което учим сезоните, дните от седмицата и месеците.

IMG_20200521_142813

 

В края на седмицата отбелязахме прогреса на Алекс, който вече разпознава първите 3 букви от азбуката, с две забавни упражнения. Първата включва картинки и думи, които принтирах и оцветих и магнитни буквички. Закачих ги на хладилника и поканих детето да сложи буквичките на правилните им места:

IMG_20200523_100239

Втората игра е отново самоделна, като този път цели да помогне на детето да запомни как се изписват буквите. Изрязвам и разделям буквите на линии и полукръгове и ги оприличавам на познати на детето обекти. Например буквата А прилича на къщичка с остър покрив и прозорче. А буквата В на пухкаво мече с муцунка и коремче. Детето много се забавлява, докато „пише“ буквите по този начин:

qrf

qrf

 

 

Други думи и теми, с които можем да упражняваме буквата В:

ваза, вана, водопад, видео, вилица, вечеря, великан, вулкан, водолаз, видра, вол, врабче, врана, волейбол, врата, вятър

 

Ако искате и вие да се забавлявате с децата, докато учите заедно буквите, разгледайте заниманията ни с буквата А и буквата Б.

 

5 thoughts on “Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква В

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.