Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква Г

През четвъртата седмица от азбучните ни занимания най-голямото постижение на Алекс (3 години и 10 месеца) беше, че сготви за първи път почти съвсем сам цяло ястие. Но за него ще ви разкажа след малко, нека почна от началото.

Започнахме с любими занимания на детето, а именно игра с гаечни ключове. Използвах многократни торби за пазар, в които скрих материалите и инструментите за учене на буквата Г:

qrf

qrf

Предварително бях сглобила една буква Г, за да покажа на Алекс как изглежда, след което го предизвиках да открие в торбите частите, с които да сглоби и той няколко букви Г.

На втория ден сглобихме страхотния глобус, който дядо и баба подариха на Алекс по случай 24 май 🧡 Той е част от книжката „Пътешествие по Света“ на издателство Фют.

IMG_20200525_131817

След като изчетохме книжката и търсихме посочените в нея обекти на глобуса, преминахме към издирване на държави, чиито имена започват с буквата Г.

IMG_20200526_134351

На следващия ден Алекс видя какво представлява растението глог и търси скрити под него гущери (едни от любимите му животни, търси ги всеки ден в парка). След това ги измери, за да разбере кой е най-голям.

IMG_20200527_130541

IMG_20200527_141636

 

И тъй като азбучните ни занимания трябва да стимулират повече сетива, в четвъртък беше ред на готвене 😋 Алекс не обича гъби, но реших да го предизвикам с едно кулинарно занимание. Той беше много въодушевен.

qrf

След като си поговорихме за гъбите, дадох на Алекс да ги нареже: упражнение, което той много харесва и може да реже вече различни продукти, основно плодове или зеленчуци за салати. Използва детски нож за хранене, който не е твърде остър, но става за меки продукти. Аз го наблюдавам непрекъснато и напомням да си пази пръстите, когато забележа, че острието е твърдо близо.

IMG_20200528_154917

След това смачка сам чесъна с преса и наряза копър с ножица за подправки (доста практичен домакински инструмент, заслужава си в случай, че някога се колебаете дали да си вземете).

IMG_20200528_155852

IMG_20200528_160227

Самото готвене протече при още по-стриктни мерки за безопасност. С помощта на стълбата си (learning tower) Алекс застава близо до котлона. Аз слагам продуктите, а той ги бърка. Как сготвихме гъбите:

В горещ зехтин задушихме гъбите. Когато омекнаха, добавихме чесъна, копъра, 1 с.л. бял балсамов оцет и сол. Готвихме около 5 минути и махнахме от котлона.

IMG_20200528_161428

IMG_20200528_163123

Резултатът: Алекс беше супер доволен и горд, че е сготвил гъбите сам. Пращахме снимки на баби, дядовци, лели, чичовци 😄 Накрая дегустирахме и той каза: „Мамо, вече ще харесвам гъби!“ Истината е, че изяде само една, а останалите каза че ще запази за мен и баща си 😅 Бяха много вкусни!

Има две думи, които са супер подходящи за развиващи занимания: гердан и гривна. Низането на тези накити може да се разнообрази с различни задачки за детето. Аз използвах само 2 материала: макарони и дървени топчета. Нарисувах два модела, които детето трябваше да наниже (за всяко следващо упражнение ще рисувам различни модели). Задачата на детето е да упражнява броене и да спазва показания модел:

qrf

Упражнението тренира фината моторика, концентрацията и преценката на детето. Ако пък го оставите да ниже както си иска, развивате творческата мисъл.

IMG_20200529_142125

 

За тези четири седмици азбучни занимания виждам напредък, Алекс вече различава първите четири букви от азбуката и дори може да прочете някои кратки думички. Освен това интересът му към буквите нараства и често, докато си говорим, ме пита за някоя дума с коя буква започва.

 

Ако сте изпуснали първите 3 седмици занимания, можете да наваксате тук:

Идеи за занимания с буквата А

Идеи за занимания с буквата Б

Идеи за занимания с буквата В

 

Други думи и теми, с които можем да упражняваме буквата Г:

гарван, гепард, гъска, глухарче, градушка, гном, грах, грозде, грейпфрут, гъби, гума, гора, гараж, глина, глава, граф, гъдел, гребен, гребла, гатанка, господин, госпожа, грамофон

 

5 thoughts on “Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква Г

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.