Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква Д

Седмицата на буквата Д премина в компанията на динозаври, ароматни подправки, апетитни парчета диня, семейни снимки и дъжд, но най-важното, което коментирахме, беше темата за Доброто.

Започнахме с една много хубава дума: дом. Изписах думата, като оприличих буквите на къща с прозорци, които се отварят, а зад тях се виждат снимки на нашето семейство. Алекс беше супер впечатлен:

qrf

Коментирахме какво представлява домът, какво искаме да има в нашия дом и как да се грижим за него, за да ни е чисто, комфортно и спокойно.

qrf

Бях планирала предварително да включа динозаври в заниманията ни, но предвид някои събития в световен мащаб и една чудесна идея, която получих от последовател в Instagram, реших да включа и думата добро и така се роди приказката за Добрия Динозавър.

qrf

Първо разгледахме за 5385 път книжката ни за динозаврите (любима книжка с капачета от поредицата енциклопедии на изд. Фют), търсихме къде е изписана думата „динозавър“ и видяхме кои са месоядните динозаври, т.е. „лошите“ според Алекс, защото нападат и ядат другите. След това разиграхме приказката за динозавърът Трици (зеленият трицератопс от снимката), който е винаги добър и се опитва да покаже и на „лошите“ динозаври как е правилно да постъпват.

Разиграхме сценка как останалите динозаври разхвърлят и не се интересуват от това, че замърсяват околната среда или че пречат на останалите, като не си прибират вещите. Трици им показа как да почистят и задружно събраха хартийките.

IMG_20200601_135424

След това разиграхме сценки как динозаврите се подиграват помежду си заради външния си вид, не изчакват реда си на пързалката, как дърпат играчките от ръцете на другия, как се лъжат взаимно и т.н. Изобщо, сценки от живота, в които може да попадне всяко дете и в които му е трудно да реагира адекватно според обществените норми и възприятия за света, както и според собствените си емоции и разбирания. Разиграването на подобни сценки помага на детето да осмисли ситуациите, а на нас да му предоставим по по-разбираем начин насоки и съвети как да реагира, когато изпадне в тях. Защото не е достатъчно само да му кажем „Лошо е да обиждаш другия!“.

Трябва да му покажем как би се почувствал този, на когото се присмива, как да се държи с хората, които много се отличават по един или друг начин от останалите и които обикновено стават обект на подигравки и неразбиране. В това отношение динозаврите ми помогнаха много, защото са много различни помежду си, едни са едри, други са слаби, трети вървят на два крака, четвърти могат да летят и т.н. Но всички те са равни помежду си и изпитват абсолютно еднакви емоции, родени са по един и същи начин, дишат един и същи въздух и заслужават да се отнасяме към тях по начина, по който искаме другите да се отнасят към нас самите.

🖤🤍💛💗💚💙💜

На следващия ден се занимавахме с едно чудесно упражнение за стимулиране на обонянието: опознаването на ароматни подправки. В случая използвахме дафинов лист и джоджен. На бял лист очертах два кръга и надписах всеки един от тях с името на двете подправки. Дадох на Алекс бурканчета с изсушените билки и го поканих да ги отвори, помирише и да изсипе по малко върху всяко едно от кръгчетата. Разказах му коя подправка в какви манджи използвам аз, а той накрая реши да начупи листата и да ги смеси, за да получи още по-ароматна смес.

5

6

 

От всички думи, започващи с Д, има една, която е най-сладка. И въпреки, че все още не е сезонът на динята и няма как да си направим стимулиращо вкусовите рецептори занимание, все пак се забавлявахме с рязане и поднасяне на хартиени динени парчета.

qrf

Задачата на Алекс беше да нареже парчетата диня, след което да разпредели в чинийките по толкова парчета диня, колкото показват цифрите на чинийката.

IMG_20200604_135724

 

Изучаването на буквата Д не може да мине без една прекрасна думичка: дядо 🧡 За целта доразвих пъзела с цифри и геометрични фигури, който бях превърнала в игра „Опознай семейството“ за Тервел. Бях залепила снимки на най-близките роднини на децата: мама и тати, баби и дядовци, леля, чичовци, братовчеди и стринка. Нововъведението беше да изпиша думите върху капачетата, така че когато Алекс отвори една снимка, да може да прочете на капачето думата, която стои под него.

letterD1

 

В събота сутрин дъждът ни развали плановете да караме колела, но ни даде повод да излезем навън с дъждобрани и да скачаме в локвите. Коментирахме, че думата дъжд започва с Д, говорихме си отново как се образува дъждът (вече ви показах един забавен експеримент тук) и как да различаваме дъждовните облаци от останалите (те са по-тъмни).

 

Други думи и теми, с които можем да упражняваме буквата Д:

дар, дакел, далекоглед, дрозд, джип, дънер, дърво, две, девет, десет, домат, дъга, дете, диск, домино, дрон, дракон, джудже, диригент, ден

 

Припомням ви и заниманията ни с първите 4 букви от азбуката:

А

Б

В

Г 

3 thoughts on “Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква Д

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.