Как да се грижим за здравето на детските очички: разговор със специалист

Наскоро водих и двамата ми сина на детски офталмолог. Тервел (1,5 години) за първи път, а Алекс (3 години и 11 месеца) за втори (първият му път беше на 7 месеца, защото си кривеше очичките). И аз, и баща им носим очила отдавна: той още от ученическите си години заради далекогледство, а аз от студентските си години заради късогледство. Ясно е, че с такива родители и децата са предразположение да развият някакво отклонение от нормалните параметри, затова е добре да ги водим редовно на прегледи.

Обаче аз не мога да стоя мирно и да чакам следващия преглед. Интересувам се много за какви признаци да следя с цел навременно откриване и диагностициране на проблеми със зрението, както и с какво мога да помагам на децата да не натоварват твърде много очичките си, докато разглеждат и четат книжки, рисуват или играят.

IMG_20200612_164907

Затова се свързах с д-р Луиз Панайотова, която не просто специализира офталмология, но и споделя постоянно своите ценни знания и опит в социалните мрежи, където всъщност се запознахме онлайн. Поканих я да ми гостува, за да ни разкаже повече за профилактиката на здравето на детските очички. Благодаря й от сърце за отзивчивостта и отделеното време и ви споделям веднага какво научих от нея, защото знам, че ще е полезно за много родители и техните дечица:

 

❓ Най-важният въпрос за всеки родител е кога за първи път трябва да заведе детето си на профилактичен преглед на зрението, както и през какъв период да го прави след това?

Д-р Панайтова: Като начало е важно да отбележа, че профилактика на детското зрение предопределя зрението ни за цял живот! Затова тя е от изключително голямо значение и не бива да се пренебрегва! 

Първият очен преглед на едно детенце трябва да бъде около 6 месечна възраст. При него могат да бъдат установени заболявания, които са лечими, ако бъдат открити навреме. След това, ако всичко е наред, е хубаво да има преглед между 1-та и 3-тата година.

Най-лесно може да запомните правилото на нечетните цифри. Водете детето си на профилактичен преглед на 3, 5 и 7 годишна възраст, ако всичко е наред със зрението му.

И един допълнителен съвет, когато децата са ученици, винаги ги водете преди началото на учебната година, или в края на пролетната ваканция. Тогава прегледът ще бъде най-адекватен.

 

❓ Какви признаци могат да ни подскажат, че малкото дете (0-4 год) има проблеми със зрението?

Д-р Панайтова: Едни от първите признаци са хаотични движения и блуждаещ поглед. Вниманието им се задържа за много кратък период от време, при поглед може да си изкривяват главичката. Чест симптом е приближаване на книжка или играчка много близо до лицето. Също е възможно да забележите силна чувствителност към светлина, сълзене и често търкане на очичките.

 

❓ В ранна детска възраст има ли някакви типични вредни навици, които могат да доведат до влошаване на зрението и които трябва да избягваме на всяка цена?

Д-р Панайтова: Според Американската педиатрична академия таблети и смартфони трябва да бъдат избягвани поне до 18 месечна възраст. Има доказателства, че прекомерната им употреба води до разстройства на съня.

Взирането на близко разстояние може да доведе до т.нар. спазъм на акомодацията (фокусирането на погледа за наблизо). Това води до главоболие, промяна в зрението и дискомфорт в очите.

И дечицата също като възрастните, при игра или гледане на анимационно филмче например, са склонни да забравят да мигат. Също така, ако ги оставяте да гледат телевизия, източникът е обикновено над нивото на очите, те несъзнателно вдигат повече горния клепач и окото отново е подложено на изсушаване.

Хубаво е да избягвате светлинни източници срещу телевизора, защото по този начин има отблясъци, които допълнително напрягат очите.

 

❓ Има ли начини да „тренираме“ зрението на детето или да му помагаме да „разпуска“ след съсредоточена игра, четене или писане?

Д-р Панайтова: От ранна детска възраст трябва да тренираме фиксирането и следенето на предмети. Може да започнете с червени такива, това е първият цвят, който започват да виждат.

Когато започнат да играят, четат или дори се занимават на таблет или смартфон, умишлено им правете паузи. На около 20 минути ги карайте да гледат през прозореца. По-този начин очите си „почиват“ и презареждат за новата доза занимания. Така също ще им създадете и полезни навици занапред.

Азиатски проучвания сочат, че рискът от късогледство или задълбочаването му при налично такова, намалява при трениране на спортове или игра на открито и на слънце. Витамин D е неоспорим помощник на доброто зрение. Затова насърчавайте децата си да спортуват.

И като последен съвет бих добавила, че почивката от учебните занимания не е телефонът или телевизорът. Измисляйте им други разпускащи занимания за почивка. Мисля, че поне вече идеи затова не липсват.

 

BAB1893C-E329-432A-B2B3-AC20641A095C

Д-р Луиз Панайотова специализира очни болести от 4 години и много скоро й предстои изпит за специалност. Създава страниците си @blueyedoctor в Инстаграм и Фейсбук, за да съчетава двете си страсти: социалните мрежи и офталмологията. Целта й е да създаде красиво, но в същото време образователно място, в което човек да влезе и лесно, и на достъпен език да намери информация за очите си. Ако имате още въпроси, тя е насреща да отговоря, добре дошли сте винаги!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.