Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква E

През тази седмица не играхме много, защото Алекс тръгна отново на градина, за първи път след карантината. Но все пак имахме няколко забавни и поучителни занимания, с които упражнихме буквичката, която той вече знаеше.

Първото ни занимание беше да изпишем името на близка негова приятелка и той да го оцвети. Оказа се, че е много забавно да рисуваш имената на своите приятели и гарантирано помага да запомниш буквичките.

IMG_20200609_190249

IMG_20200609_191003

 

Следващото занимание включваше обонянието. Запознах Алекс с миризмата на етерично масло от евкалипт и го поканих да изследва интензитета на аромата, като капва различен брой капки в купички с вода. За да му покажа още думички, които започват с Е, изписах числата 1 и 11, както и 6 за разнообразие. Оказа се, че 11 капки евкалипт са твърде много! Бързо приключихме с експеримента и дълго проветрявахме стаята, но беше интересно преживяване и ценен урок и за двама ни 😄

IMG_20200609_192203

IMG_20200609_192107

След като преди две седмици използвахме новия ни глобус в заниманията с буквата Г, тази се посветихме на изучаване на Екватора и Европа. Разказах на Алекс какво представлява екваторът и търсихме заедно в кое полукълбо се намират различни държави, градове и обекти.

IMG_20200610_200145

Той вече знае, че континентът, на който живеем, се нарича Европа. Сега реших да му разкажа за някои от държавите под формата на занимание за оцветяване. За целта принтирах една празна карта на Европа, на която бяха отбелязани само държавните граници. С молив добавих първата буква от името на всяка държава, за да не го затормозявам с много думи наведнъж. Търсихме буквите, които вече познава, оцветихме някои от държавите, а той сам пожела да оцвети и моретата и океана.

IMG_20200613_134609

Емоциите на енота Енчо е забавно занимание, което измислих, за да си говорим за чувствата и да упражняваме фината моторика с рисунки. Първо показах на Алекс как се рисува енот и по-специално, как да изобрази различни емоции върху муцунката му. След това му дадох лист с нарисувани еноти, върху чиито муцунки трябваше да добави очи и устни по такъв начин, че да изразяват различни емоции, каквито той прецени.

IMG_20200612_113222

Упражнението е интересно и помага на детето да тренира лесно умението на ръката да изписва линии, както и координацията между нея и очите. Ето какво сътвори Алекс:

IMG_20200612_174830

Също така си говорихме защо енотът се чувства по определен начин, какво би могло да го натъжи, ядоса или развесели. Това е и упражнение, с което можем да отработваме конкретни ситуации, в които е попадало детето и да му помагаме да разбира своите собствени емоции.

 

Други думи и теми, с които можем да упражняваме буквата E:

елен, ескалатор, елек, електричество, електроцентрала, ела, елха, ехо, едно, естуар, ескимос, есен, еделвайс, еднорог

3 thoughts on “Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква E

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.