Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква Ж

Тази седмица се забавлявахме с жаби, жълтъци и жълт цвят. Не успях да измисля повече забавни занимания с други думи, които започват с Ж, но и тези ни бяха достатъчни предвид натоварената седмица.

Започвахме със занимания в жълто. Използвах остаряло царевично брашно, което превърнах в пясък. Така получих чудесно упражнение за сетивата. На дъното на голяма кутия залепих лист с нарисувани обекти, които обикновено са жълти: слънце, звезда, банан, царевица, лимон, светкавица. Покрих ги с царевичния пясък и дадох на Алекс четка за рисуване, с която да рови и да намери скритите предмети, като аз му казвах какво да търси. Така играта се превръща и в нещо като мемори игра, защото детето трябва да запамети кой обект къде се крие под пясъка, докато търси тези, които аз му казвам.

1

Например, казвам му да търси слънце, но докато го търси, открива светкавицата. Продължавайки да рови, за да намери слънцето, зарива светкавицата и след като дойде нейният ред да я търси, трябва да си припомни къде я е намерил първоначално.

2

На места съм изписала и буквата Ж, за да може Алекс да я запаметява, докато рови и говорим за жълтия цвят.

Накрая заниманието премина в типичното бъркане, ровене и цапане с пясъка, което обаче е чудесно упражнение за сетивата.

letterj

Следващото упражнение беше отново за сетивата. Направих жабешко блато с ленено семе, което има способността да набъбва, след като се накисне във вода и наподобява попови лъжички. Добавих малко матча на прах, за да докарам зеленикав цвят. Няколко камъчета с букви, гумена жабка и жизнения цикъл на жаба, който направих за Алекс преди почти 2 години.

3

Задачата на Алекс беше да изучава жабите и поповите лъжички, да си припомни жизнения цикъл на жабата, да изпише думата жаба. След това му дадох цедка, за да хване поповите лъжички и да ги събере в паничка, за да ги заведе на ясла (измисляхме си в движение истории с тях😄), след което да ги върне обратно в блатото.

4

Разбира се и тази игра нямаше как да не мине без бъркане във водата и улавяне на поповите лъжички с голи ръце.

5

 

И за финал на седмицата си говорихме за жълтъци и белтъци, от които се състоят яйцата. Направих нещо съвсем елементарно: сварих кокоши яйца (Алекс много ги обича), разрязах ги на две и отделно нарисувах едно разрязано яйце, за да надпиша двете части. Дадох ги на Алекс, за да види как се пише белтък и жълтък, след което той си хапна яйцата.

qrf

 

Други думи и теми, с които можем да упражняваме буквата Ж:

жито, жерав, жираф, жажда, жълъд, желание, жена, жонгльор

 

Ако сте пропуснали заниманията ни с предните букви, вижте ги тук:

Занимания с буквата Е

Занимания с буквата Д 

Занимания с буквата Г

Занимания с буквата В

Занимания с буквата Б

Занимания с буквата А

2 thoughts on “Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква Ж

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.