Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква З

През последните две седмици зациклихме с буквата З. От една страна, защото Алекс ходи вече на детска градина и вечер е изморен от тамошните занимания и игри с децата. От друга страна не успях да измисля много забавни занимания с думи, започващи със З, затова се спряхме на 3 и продължаваме нататък към И и Й.

Започнахме с едно творческо занимание за фината моторика. Прекопирах изображение на зебра. Отделно оцветих една лента с черен пастел и дадох на Алекс да реже лентички и да ги залепи върху зебрата.

qrf

IMG_20200622_164723

Говорихме си за зебрата, къде живее, как изглежда, за това, че всяка зебра е уникална и има различни ивици, които я отличават от останалите зебри, така както всяко детенце е различно и това го прави уникално и специално.

Второто занимание беше посветено на зъбите. Използвах една любима книжка и една самоделна игра за миене на зъбки: върху нарисуваните зъби на чудовището залепих тиксо. Върху него с помощта на черен маркер рисувам петна от храна, а детето ги мие (трие) с четката за зъби.

IMG_20190420_145515_105

Зъболекарят беше темата на следващата ни игра. От конструктор Лего направихме чудовище със зъби, което отива на преглед при зъболекаря. Част от зъбите му бяха развалени (жълти и кафяви фигурки) и зъболекарят (Алекс) трябваше да ги извади с помощта на щипката.

IMG_20200622_171434_1

Също така Алекс трябваше да научи чудовището как да си мие правилно зъбите, за да ги пази чисти и здрави. За целта използвахме стара бамбукова четка за зъби, която след като пенсионирахме, изварих и сега децата я ползват за игрите си.

IMG_20200622_171943

Последното занимание включваше участието на Алекс в направата на закуската няколко сутрини. Докато хапвахме печени филийки или гофрети, намазани с домашното ни сладко от черешки, му показвах как се пише думата „закуска“, коментирахме колко е важно сутрин да закусваме, за да имаме сили да играем и учим до обяд и обсъждахме кои са любимите ни закуски.

 

Тук можете да видите заниманията ни с предните букви: А Б В Г Д Е Ж

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.