Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква И и Й

Цели две седмици се занимавахме с буквата И, като вкарахме и малко йога, за да опознаем и буквата Й. Ето как:

Първо започнахме изследване на самата буква И. За целта от картон направих буква с дупки, а една обикновена дървена клечица се превърна в игла. Целта на заниманието беше Алекс да „зашие“ буквата И, изследвайки нейната форма.

1

Това упражнение е чудесно и за фината моторика, координацията между ръцете и очите и концентрацията на детето.

2

Следващото занимание отново включваше дървени клечки, но този път не шихме, а „лепихме“, използвайки пластилин. Идеята беше да си сглобим буквата И от клечките и така детето да запомни как изглежда тя.

3

 

Докато се чудех каква друга дума да използвам за изучаване на буквата И, се сетих за един глагол, който всяко дете на възрастта на Алекс използва често. И така се роди идеята да четем една от книжките на детето и да търсим всички думи в нея, които съдържат буквата И:

4

Книжката е доста поучителна и разказва за Марти, който винаги се сърди, ако не получи това, което е поискал. Накрая обаче самият той започва да спазва правилото, което мрази най-много: „Каквото получиш, това е и не се сърдиш!“

rhdr

 

Последното занимание с буквата И беше е посветено на математиката или по-конкретно на изваждането. За първи път показах на Алекс как да изважда числа (досега съм го учила само няколко пъти как да събира). С помощта на картон и канап направих мини сметала, върху които детето трябва да нанизва толкова мъниста, колкото показва цифрата. От другата страна на картончето обаче има задача за изваждане, която включва цифрата от лицето минус някакво по-малко число.

qrf

Идеята е след като Алекс наниже например 10 мъниста, да извади 5 и да преброи колко остават.

qrf

 

И за финал практикувахме малко йога (аз го правя почти всеки ден, а Алекс се включва за 20-30 секунди, когато е в настроение). Не съм го снимала, но заниманието най-общо се състои в това да покажа на детето как се изписва думичката йога, след което да направим няколко подходящи асани 🧘‍♂️

 

Останалите занимания с първите букви от азбуката можете да разгледате ТУК

One thought on “Да учим буквите забавно с всички сетива: седмица на буква И и Й

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.