По кой признак следя дали някой у дома има стомашно-чревни проблеми

Темата за изхождането не е сред най-приятните, но след като родиш дете, щеш, не щеш, започваш да следиш какво съдържат памперса и гърнето. Истината е, че това е отличен признак за евентуални стомашно-чревни проблеми и вместо да бърчим нос и да въртим очи, е хубаво да знаем добре как трябва да изглежда и мирише резултатът в гърнето и кои са признаците за здравословен проблем.

Първо, да разберем за самите себе си какво е важно да следим, за да сме сигурни, че самите ние сме здрави*. Колко често и как се изхождаме са също важни признаци. Средно човек може да се изходи от 1 до 3 пъти на ден. Всичко под и над тази норма, ако се случва често, може да е признак за проблем. Аз няма да коментирам проблемите, това е работа на медицинските специалисти, само ще ви кажа какво да следите и кога би трябвало да се консултирате с лекар.

Следващото важно нещо е как се случва. Накратко, преживяването в тоалетната трябва да е леко и „гладко“. Ако често усещаме болка, нужда от усилие, парене, също е препоръчително да се консултираме с лекар.

Идва ред на вида на крайния резултат. Ето как най-общо трябва да изглеждат изпражненията (извинявам се за думата, важността на темата изисква да боравя с нея):

🤎 Цветът трябва е кафяв (не много тъмен, но не и твърде светъл). Все пак някои храни оказват влияние върху цвета и еднократно може да има промени.

🤎 Консистенцията трябва да е хомогенна, мека и гладка.

🤎 Формата трябва да е издължена (не на малки парчета), често S-образна, което се дължи на формата на дебелото черво.

🤎 Миризмата не трябва да е прекалено силна и отблъскваща (разбира се, трябва да има миризма, но не и да ни се повдига от нея).

🤎 Трябва да потъват плавно, а не да плуват на повърхността на водата.

 

❗❗❗ Всички изпражнения, които не отговарят на тези характеристики и се появяват твърде често, са признак за някакво раздразнение, хранителна непоносимост, дисбаланс в червата или болестно състояние и изискват консултация със специалист:

🔺 Такива, които излизат трудно, изискват усилия и са съпроводени с болка;

🔺 Изпражнения с нетипичен цвят: черни, червени, зелени, бели, белезникави, жълтеникави;

🔺 Много тънки изпражнения;

🔺 Наличие на несмляна храна;

🔺 Съдържание на слуз или кръв.

 

А сега за нашия опит. Преди около 2 години, забелязах, че изхожданията на Алекс са доста бледи и веднага започнах да следя след прием на каква храна се случва това. Направихме и няколко изследвания, за да изключим някои заболявания. Оказа се, че след прием на млечни храни (той тогава доста хапваше извара, сирене и кисело мляко), се променя и цветът на изпражненията и те придобиват блед, почти бял цвят. Това е признак, че не произвежда достатъчно лактаза, която да разгражда лактозата в млякото. Когато отстраних млечните продукти от менюто му, нещата се нормализираха. Сега хапва много рядко козе сирене или малко кисело мляко.

Моят личен опит е свързан с по-редки като честота, твърди и дребни изхождания, които не успях да нормализирам след двете бременности. Това, което предприех, е да набавям на организма си повече вода, полезни мазнини и фибри, а отскоро приемам и пробиотик. Увеличих и приема на пробиотични храни, като деликатеси от заквасено кашу или ферментирали зеленчуци. Резултатът е, че постигнах редовен стомах, честотата се нормализира, както и вида на крайният резултат.

На децата също започнах да давам пробиотици: перличките с натурален шоколад на Алекс, които могат да бъдат и вкусна добавка към закуски и десерти, а за Тервел пробиотичната формула за най-малките, във вид на сашета за разтваряне 

nfd

Не възнамерявах да давам на Тервел, но през последните дни забелязах, че някои от изхожданията му са по-редки от обикновено и прецених да подсиля червата му с малко полезни бактерии. Възнамерявам да ги давам цял месец и след това ще преценя резултата, като същевременно си водя „дневник на гърнето“, за да имам обективни данни, дали пробиотикът има ефект при децата. Като цяло изпражненията трябва да се нормализират за дълъг период от време, което ще е гаранция, че чревният баланс се е подобрил (освен, ако някой няма друг здравословен проблем, който изисква други решения).

IMG_20200722_183442

 

* Благодаря на специалистите от Bulgar Biotic, които ми предадоха тези ценни знания, за да мога и аз на свой ред да ги споделя с вас 💗

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.