Как избирам детски играчки

Като цяло се старая да купувам рядко нови играчки и то основно на големия ми син, а малкият играе с всичко на батко си. Когато избирам нова играчка, следвам няколко критерия, за да съм сигурна, че правя разумен избор от финансова, екологична и образователна гледна точка.

Дали ще търся целенасочено играчка или съм видяла случайно нещо интересно в някой магазин и изпитам желание да го купя, първо търся отговор на следните въпроси:

✅ Мога ли да използвам играчката и за други игри и образователни занимания с децата, така че да я разнообразявам и да не им омръзне бързо?

Има десетки играчки, които могат да се използват по десетки начини и така гарантираме, че децата ще се занимават с тях дълго време, а нашата инвестиция ще бъде добре възнаградена. Тук можете да видите идеи за много различни игри с Лего, фигурки на животни или колички, което показва, че подобни играчки са доста функционални.

Ако успея да измисля още занимания с тази играчка, значи покупката си заслужава. Ето например тези цветни чашки от Икеа, с които се строи кула, стават и за сортиране на дребни фигурки по цветове и за учене на размерите:

ikea colors

 

✅ Мога ли да надграждам играчката с времето, така че децата да я използват и занапред?

Пример за такава играчка са дървените пъзели с различни форми. Дори и да са за по-големи деца, като този пъзел с листа на Неща с душа, те стават и за малките, които първо само ще махат формите, след време ще се учат да ги поставят, да ги разпознават, ще развиват речта, докато накрая научат имената на дърветата и запомнят формите на листата. Можем да взимаме листата със себе си по време на разходки сред природата и да търсим същите листа по дърветата, може детето да ги очертава върху лист и да ги изрязва с ножици, за да развива фината моторика.

IMG_20200715_175234

✅ Развива ли тази играчка повече от едно умение у детето?

Ако една играчка развива две и повече умения, значи си заслужава да бъде купена, според мен. Например конструкторът развива не само въображението на детето, но и може да му помогне да се научи да брои:

qrf

Дървените конструктори с гайки и болтчета развиват въображението, преценката, координацията между ръцете и очите и фината моторика на детето:

rhdr

 

✅ Стимулира ли самостоятелната игра?

На този въпрос е трудно да се отговори преди да купим играчката, но ако тя сама по себе си съдейства за развихряне на въображението, крие в себе си множество приложения, значи ще стимулира детето да си измисля самостоятелно занимания с нея. Вземете например комплект за готвене или дори цяла дървена кухня: моите деца си играят с нея самостоятелно още откакто станаха на годинка и не минава ден без да забъркат някоя „манджа“ там:

IMG_20200416_123559

qrf

 

✅ Мога ли да я комбинирам с други играчки, които имаме у дома, за да разнообразявам игрите?

Когато ние самите комбинираме играчките по между им, показваме и на децата как могат да си измислят нови игри с тях. От друга страна, така обогатяваме опита и възприятията им, помагаме им да научават нови неща. Аз обичам и да комбинирам книжки с играчки, за да показвам на децата как изглеждат нещата в действителност и да онагледявам това, за което се говори в книжката.

rhdr

 

✅ Екологично устойчива ли е играчката?

Един от най-важните въпроси, които трябва да си зададем, е какво ще се случи с играчката, когато детето няма вече нужда от нея? Разбира се, можем да я подарим на по-малко детенце или да я дарим на дом за деца без родителска грижа, но това ще стане, само ако играчката е в добро състояние, а често не е така.

Затова аз избягвам да купувам пластмасови играчки и такива, които не могат да се рециклират. Предпочитам дървени, картонени или метални. Ако все пак избера пластмасови, гледам да са качествени и да не се чупят лесно, за да издържат максимално дълго време.

IMG_20200807_094826

 

 

И за финал, искам да ви споделя магазините, от които аз съм взимала по-голяма част от играчките на децата и от чието качество съм доволна: онлайн магазин Bellamiestore, Неща с душа, Икеа и Mousetoys.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.