Идеи как да пригодим банята за децата

Децата неусетно порастват и се опитват да правят всяко нещо самички. Видим ли, че проявяват желание да извършват самостоятелно ежедневни дейности, трябва да ги насърчим и да им предоставим удобства и инструменти, с които да го правят лесно и безопасно. Това ще им помогне да добият самоувереност, да станат по-самостоятелни и ще ни разтовари от някои задачки.

Давам ви няколко елементарни идеи какво да сложим в банята, за да улесним децата в грижата за тяхната лична хигиена и задоволяването на физиологичните им нужди. Можем да започнем още преди втората годинка на детето, стига то да проявява интерес и да показва, че е готово да се учи и справя самичко.

Ако детето се е научило вече да ползва гърне, можем да преминем към следващата стъпка: детска дъска за тоалетната чиния и стъпало.

На снимката виждате как пригодихме малката ни тоалетна (в нея има само мивка, тоалетна, пералня и сушилня) само за децата (Алекс е на 4,5 години, а Тервел на 2 години). Сега те ходят там необезпокоявани, а аз и баща им ползваме тоалетната в банята. Но не е необходимо да имате отделна тоалетна, трябват ви само няколко дребни придобивки, за да я направите удобна за ползване от децата.

1. Стъпало и детска дъска за тоалетната чиния

Нашите са купени от ИКЕА. Имаме и една закачалка за стена, където закачам дъската, когато мия тоалетната чиния или я ползва някой възрастен.

Алекс се качва сам на дъската, докато Тео има нужда от помощ, но след като се качат, стоят сами и само ни викат, когато имат нужда от помощ.

2. Постелки за пода

За да предотвратим подхлъзване, е хубаво да имаме постелки за пода. Моите деца често отказват чехли и ходят боси, затова така пазя и крачетата да не измръзват, докато са в банята.

3. Книжки за четене

Не са задължителни, но моите деца обожават да четат, научиха се да стоят на гърнето именно благодарение на книжките, а тук е чудесно място да учат и за личната хигиена и затова книжките са на такава тематика. Държа ги в кошничка върху казанчето, като тъй като в тази тоалетна не се къпем, няма излишна влага и няма риск да се повредят. Когато я мия, просто ги изваждам и ги връщам, когато банята е изсъхнала.

Според мен най-подходящи са книжките с капачета на издателство Фют:

Имаме и книжки за миенето на зъбките, защото следващата тема е именно това: как да улесним децата да го правят сами и достатъчно често.

4. Паста, четки за зъби и чашка за изплакване на устата

Един от начините да науча децата да си мият сутрин зъбите (вечер нямат нищо против, но сутрин отказват понякога) е да им предоставя свобода да го правят сами и когато пожелаят. За целта сме им осигурили лесен достъп до необходимите инструменти.

Използваме бамбукови четки за зъби, защото са по-екологично устойчиви и това е нашият начин да намалим пластмасовите отпадъци, които генерира нашето домакинство. Купувам обикновено четки на Nordics, Humbel brush или на Zoya. Децата ги ползват 2 месеца, след което сменям. Някои хора се опасяват, че по този вид четки се образува повече мухъл, но ето как ги поддържам аз максимално чисти:

Подсушавам ги след употреба от децата и гледам чашките също да са винаги сухи.

Веднъж седмично ги изварявам за 2-3 минути в тенджерка на котлона.

Пастите за зъби, които взимам, са винаги с максимално изчистен състав и с биологични чисти компоненти. Причината е, че децата все още не умеят да изплакват хубаво устата и поглъщат част от пастата. Всяко дете си има чашка, в която стои неговата четка и която използва за изплакване на устата.

При миене на зъбите първо оставям децата да го направят сами, след което аз им помагам за най-задните зъби.

5. Пясъчен часовник

Това е бонус придобивка, която е полезна за децата, защото измерва 3 минути или времето, което трябва да отделим на четкане на зъбите. Децата се забавляват да го ползват, въпреки че обикновено на втората минута вече им писва ужасно много, но като начало е добър начин за придобиване на полезния навик.

6. Масло за суха кожа (или друга козметика за децата)

Аз използвам масло за суха кожа за цялото тяло на Yes Llama Llama, защото е отново изчистено и много ефикасно в защита на нежната детска кожа на бузките и ръчичките през студените месеци. Идеята да добавя и такъв продукт в банята на децата е да ги науча да се грижат сами за кожата си. Когато излизаме и навън е студено, ги приканвам да се намажат, за да защитят бузките си.

7. Стъпало за мивката

Отново ползваме от ИКЕА, но този път по-висок вариант, за да стигат лесно до чешмата и рафта.

8. Сапун и кърпи

Ползваме твърд сапун, а не течен, защото за децата това е по-икономичния вариант (от течния често използват повече, защото им харесва да натискат помпата), а и освен това е друг по-устойчив вариант, в който няма пластмасови отпадъци.

Поставили сме две кърпи за двете деца: едната е по-ниско, за да е удобна за малкия, който е на 2 години, а другата е по-високо, на стената, където големият (4,5 години) може да я стигне лесно.

9. Висок рафт за опасните препарати

Тъй като в тази тоалетна се намира и пералнята, перилните препарати са поставени на висок рафт, където децата не могат да ги достигнат. Така те могат да влизат и да ползват банята самички, без да се притесняваме, че имат достъп до опасни препарати. Самият рафт е съвсем прост, една дъска и две метални поставки, които съпругът ми монтира сам.

10. Кош за пране

Постепенно уча децата сами да си носят дрехите за пране до коша и тъй като вече имат свободен достъп до помещението, където се намира пералнята, го правят често с голямо желание (основно Тервел, който е доста по-стриктен от батко си, засега). За кош използвам съвсем обикновен пластмасов кош от магазин за евтини домакински потреби.

Статията не е спонсорирана, а споменатите продукти са закупени с лични средства.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.