Лесни експерименти за деца с вода

Децата са малки любопитни изследователи, които обожават да изпробват и научават нови неща. А да влезем ние самите в ролята на учени и да им показваме какви вълшебства и тайни се крият в простите предмети около нас, е супер забавно за всички. Така че ви предлагам 5 супер лесни за изпълнение и безопасни за малките деца (2+ години) идеи за експерименти с вода.

  1. Плува или потъва?

Това е супер забавен начин да покажем на децата, че някои предмети могат да плуват, а други потъват във водата. Децата обожават да играят с вода, така че това ще им хареса много.

Какво ни трябва:

💧 Дълбока (прозрачна, по възможност) купа с вода

💧 Предмети, които да плуват: капачки, пластмасови чашки и лъжички, дървени предмети, дребни леки предмети

💧 Предмети, които да потъват: камъчета, метални предмети, стотинки, малки тежки играчки

Даваме на детето да пуска предметите един след друг, като се опитва да отгатне кои ще потънат и кои ще плуват.

  1. Как се образуват валежите?

Интересен начин да покажем на децата какво представлява изпаряването и кондензацията и да създадем валеж в домашни условия.

Какво ни трябва:

💧 Стъклена чаша, пълна с гореща вода

💧 Купичка, пълна с лед

Поставяме купичката с леда върху чашата и чакаме да започне изпаряване на вода. Под купата с леда ще се образуват капчици, които ще започнат да капят обратно във водата. Така можем да обясним на децата, че когато е топло, водата от моретата, океаните, реките и езерата се изпарява и отива във въздуха нагоре към небето, където обаче е по-студено и се образуват облаци, от които вали дъжд, сняг или град.

С това занимание децата тренират и търпението си, защото трябва да изчакат малко, докато се образуват капчици по дъното на паничката, които да паднат обратно надолу като дъжд. През това време ние можем да им разказваме или да четем книжки за времето.

  1. Да превърнем водата в пухкава пяна

Упражнение, с което тренираме моториката на ръцете.

Какво ни трябва:

💧 Купа с вода

💧 Няколко капки течен сапун или веро

💧 Телена бъркалка за яйца

Даваме на детето да бърка колкото може по-енергично и продължително, докато от обикновената вода не се образува хубава пухкава пяна. Това упражнение е полезно, защото тренира ръцете и ги подготвя за практически умения в кухнята, а за децата е интересно да видят как действията им оказват влияние върху материала, с който работят.

  1. Танцуващите зрънца

Това занимание научихме от преподавателите в детската градина на Алекс (ЧДГ Слънчево зайче) по време на един от онлайн уроците по английски език през зимната карантина. Беше много забавно и за мен, и за детето.

Какво ни трябва:

💧 Стъклено бурканче, пълно наполовина с вода

💧 1-2 лъжички сода (зависи от големината на буркана)

💧 шепа царевични зрънца

💧 4-6 лъжички оцет

Даваме на детето да изсипе последователно съставките в буркана, като щом сипе оцета, става реакция и зрънцата започват да „танцуват“ във водата.

  1. Мистериозните рисунки

Това занимание е тотален хит вкъщи и вече съм го споделяла в Инстаграм, но реших да го включва и в този списък, защото си заслужава да го пробвате с децата.

Какво ни трябва:

💧 Листа за рисуване

💧 Водни боички

💧 Свещ (най-удобни са стари свещи за торти, защото се рисува лесно с тях)

Първият път, когато показах на детето това занимание, бях нарисувала предварително ракета, кукер и цифри върху листата и го помолих да ги оцвети с боичките, за да види какво се крие на листа. Там, където е минала свещта, листът остава бял. След това, когато обясних на детето защо става така, му предложих той сам да нарисува „мистериозна картина“.

Съвети:

💧 Винаги поставяйте кърпа на масата или плота, където провеждате експериментите, за да минимизирате чистенето след това.

💧 Когато има стъклени предмети и гореща вода, винаги бъдете до детето и спокойно му напомняйте да внимава, за да не ги изпусне на земята или да не се изгори. Не се страхувайте да давате „опасни“ предмети на децата. Те се учат чрез опита и е по-добре това да е контролиран опит под наше наблюдение вместо забранявайки му да пипа определени предмети, то да реши да го прави, докато не гледаме.

💧 Насърчавайте детето да размишлява и да отгатва какво ще се случи, дори и предположенията му да са грешни. Кажете му, че дори и учените и великите изследователи правят грешки и понякога благодарение на грешките правят големи и важни открития.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.