Разходка до пантеона Майка България в село Гургулят

Жаждата ни за пътешествия тази събота ни отведе до един позабравен и изоставен паметник. Пантеонът Майка България е построен в памет на загиналите българи по време на Сръбско-българската война през 1885 г. Мястото му е избрано неслучайно: тук на 7 ноември 1885 г. са се провели решителни сражения между двете войски. В състава на българската войска, водена от капитан Христо Попов, влизат не само военни, но и местни жители и дори жени. Тяхната численост била много по-малка в сравнение с тази на сръбската войска, но въпреки това разгромяват противника.

Пантеонът е построен през 1985 г., но след демократичните промени от 1989 г. е забравен и не е поддържан, с изключение на малка възстановка със средства на Министерство на отбраната от 2005 г.

За да стигнете до паметника от София, тръгвате в посока град Сливница. Разстоянието е около 40 км или малко над 1 час път (с малки деца може да отнеме и малко повече време). Паметникът се намира в село Гургулят.

Има табели и ще го намерите лесно, тъй като се вижда от пътя, внушително извисяващ се над къщичките. Стига се лесно с кола, има паркинг и дори малка тоалетна, което е супер бонус, когато сте с малки деца.

Пантеонът има форма на пирамида, отворена в горната част. До него се стига лесно, има стъпала от четирите страни на пирамидата, но бяха странно високи, т.е. малките деца се качват малко трудно.

Архитектурата е доста интересна, по средата има внушителна фигура на жена, символизираща Майка България, а точно зад нея има табела, описваща монумента и предназначението му.

По стените има изписани имената на командирите на военните части, взели участие в сражението.

От самия монумент се открива чудесна гледка във всички посоки към село Гургулят и към природата около него. Имахме късмет, че времето беше слънчево, въпреки че духаше вятър, което е типично за могилата, тъй като е висока и открита, но вътре в монумента беше завет.

Освен историческата стойност на мястото, то е подходящо и за игри за децата, защото е равно, могат да тичат навън пред пантеона, а вътре веднага се развихря въображението и започват да обикалят и разглеждат стените и пейзажа навън. Стените по края са подходящо за игра на криеница, но трябва да се внимава, защото завършват със стълби и най-малките могат лесно да се претърколят надолу.

Мястото е чудесно за големите деца, които учат в момента тази част от българската история, защото определено впечатлява, както с природата, така и с величието на монумента. Със съпруга ми веднага се впуснахме в размишления как са се придвижвали войниците през студените зимни дни, как са се прикривали от врага на това равно място и как са успели да вземат надмощие въпреки малката си численост.

Малко полезна информация:

✅ Пантеонът се открива лесно, ако ползвате навигация, но има и указателни табели по пътя.

✅ Има безплатен паркинг и безплатна тоалетна (както споменах, паметникът не се поддържа).

✅ В самия пантеон се влиза по високи стълби, няма рампа за колички.

✅ Пред самия паметник има широка поляна, но от трите страни е стръмно, тъй като се намира на могила, така че малките деца трябва да се пазят.

✅ Тъй като се намира на върха на могила, е доста ветровито, но дори и през зимата е подходящо за посещение, а през топлите месеци предполагам, че ще е още по-приятно за разходка.

2 thoughts on “Разходка до пантеона Майка България в село Гургулят

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.