Еднодневна семейна разходка до крепостта Боженишки Урвич

Интересът на децата към крепости и дворци ни отведе този уикенд до село Боженица, Ботевград. Близо до него, на един хълм се намира средновековно каменно укрепление, което днес е със статут на национален археологически паметник.

Малко история:

Според археологическите проучвания, които са проведени тук през 1972 г., мястото е било заселено още през праисторическата епоха, но първите крепостни съоръжения датират от V-VІ в. като звено от ранновизантийската отбранителна система. Крепостта постига разцвет през ХІІІ-ХІV в., когато е построена и най-външната крепостна стена, преграждаща от север единственото достъпно място откъм Боженица. В края на ХІV в. тя е седалище на болярина Огнян – кефалия при цар Иван Шишман. На Севаст Огнян е кръстена и главната улица в село Боженица.

Къде се намира:

Крепостта се намира на 750 м надморска височина върху Лакавишкия рид, на разстояние 3 км от село Боженица и на 20 км от Ботевград. До крепостта се пътува по асфалтиран път, който стига до общинската почивна база „Урвич“. Там има паркинг, чешма и беседки за почивка. Маркирана каменна пътека се изкачва по хълма и отвежда до крепостта за около 20 минути (с малки деца се усещат като 2 часа😄).

Пътят до крепостта е много приятен, въпреки, че е стръмен и леко изморителен, но има много места, където може да почивате с децата, да изследват природата, да играят и да се забавляват.

Ние изследвахме камъните и мъха по тях, корени, жълъди, насекоми, които се бяха събудили от топлите слънчеви лъчи и разбира се, десетки пръчки, които децата използваха за оръжия, защото веднага влязоха в ролята на рицари.

Самата крепост не е много запазена, виждат се основните на стените, има и малък скален параклис, но гледките, които се разкриват, са уникални. Има изградени дървени парапети, но малките деца трябва да си винаги пред погледа ви, защото е доста високо и стръмно.

Тук едно паднало дърво беше препречило пътя, но децата намериха веднага повод да се проявят като смели воини и да го преминат безстрашно.

На една слънчева и равна полянка си направихме пикник, а аз дори успях да практикувам йога… за около 5 минути 😄 (с малки деца в гората винаги трябва да си нащрек)

Малко полезна информация:

✅ За да стигнете от София, поемате по автомагистрала Хемус и завивате към Ботевград. Пътят отнема около 1 час и 15 минути.

✅ Има безплатен паркинг, зона за отдих с чешма с течаща вода и беседки за похапване.

✅ До крепостта се стига по каменна пътека, която на места е доста стръмна, но самото изкачване е около 15-20 минути.

✅ Не се заплаща вход за влизане в крепостта.

Ако търсите още идеи за разходки с децата около София, вижте следните дестинации:

Разходка до пантеона Майка България в село Гургулят

Разходка до вековните секвои край Ючбунар

Еднодневна разходка с децата до ботаническа градика Борика

One thought on “Еднодневна семейна разходка до крепостта Боженишки Урвич

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.