Еднодневна семейна разходка до Стобски пирамиди

Стобските пирамиди са много атрактивна природна забележителност, интересна както за възрастните, така и за децата. Намират се над село Стоб, в западния дял на планината Рила. От столицата пътешествието до тях минава по автомагистрала Струма и отнема около 1 час и 20 минути. От магистралата поемата разклонението за Рилския манастир към село Кочериново, докато стигнете село Стоб. Спира се на паркинг и се тръгва нагоре по пътека, която ви отвежда до върха за около 30-40 минути (с малки деца се усещат като 3 часа).

В началото пътеката е широка и не много стръмна, но постепенно става по-тясна и на места е сериозно предизвикателство за малките детски крачета. Но когато видите гледките от върха и самите пирамиди, ще се убедите, че си е заслужавало, а децата ще останат много впечатлени.

Повечето пирамиди имат интересна конусовидна форма, а някои от тях на върха си имат камък или „каменна шапка“, което ги прави да изглеждат още по-причудливи, като гъби или забити в земята пирони. Образувани са в течение на хиляди години под въздействието на температурите, вятъра и водата, които непрестанно рушат почвата и скалите и някои пирамиди изчезват, докато се появяват нови.

Ние тръгнахме с бодра крачка нагоре, но скоро Тервел (2,5 год) пожела да бъде носен, а и Алекс (4,5 год) започна да се оплаква, че е изморен, болят го краката и пр. Но по пътя нагоре има много пейки и беседки, които спасиха положението и след около 20 кратки почивки стигнахме до заветната цел.

На върха се открива чудесна гледка надолу към пирамидите. За тези, които имат страх от високо, може да бъде изпитание да се оглеждат наоколо, но има парапети на най-стръмните и тесни участъци.

На връщане надолу Алекс вече беше съвсем изморен, но ние го хвалехме как се е качил самичък, а и няколко непознати по пътя също го похвалиха, че е малък, но ходи самостоятелно и той доста се възгордя. Важно е след подобни постижения да похвалим детето, за да му помогнем да гради самочувствие и увереност, че може да се справя сам с много нови ситуации.

Полезна информация:


✅Пътеката от паркинга до върха, където се открива най-хубава гледка към пирамидите, на места е доста стръмна, но има много пейки и беседки за почивка, така че е подходяща за малки деца

✅Вземете си слинг/раница за носене за най-малките деца

✅В долната част на пътеката има малки полянки, където можете да си направите пикник, а децата да потичат.

✅Носете си достатъчно вода и нещо за хапване, както и слънцезащита, когато го посещавате през топлите месеци, тъй като в по-голямата си част е открито и слънцето напича.

✅На паркинга има стара тоалетна, без канализация, както и малко заведение, откъдето можете да се снабдите с вода/кафе.

One thought on “Еднодневна семейна разходка до Стобски пирамиди

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.