Семейна разходка по туристическия маршрут Оборище

Туристически маршрут Оборище е перфектен за семейна разходка: разкошна природа, равен асфалтиран път, рекичка, пейки за почивка. Може да използвате дори бебешка количка.

Първоначално като прочетох, че се минава само за 20 минути, се разочаровах, защото винаги търся нещо малко по-авантюристично, но това се оказа перфектната дължина за момчетата, които точно на финала се предадоха и малко ги поносихме на ръце.

За да стигнете до пътеката, тръгвате към Панагюрище и хващате пътя за хижа Оборище. Ние минахме на отиване през село Оборище, но пътят там беше малко по-лош. И двете населени места си заслужават да се посетят, защото са свързани с историческите събития покрай Априлското въстание. В Панагюрище може да посетите Историческия музей и Къщата-музей на Райна Княгиня.

С автомобил стигнахме до паркинга на хижа Оборище, откъдето започва и маршрутът по пътеката до паметника. Тук на този паметник през 1876г. се е провело първото в историята на България Велико народно събрание, на което се е взело решение за вдигане на Априлското въстание. Ако децата ви са ученици и вече са стигнали до тази част от българската история, е задължително да ги доведете тук.

Пътеката минава край един от притоците на река Луда Яна, който се вие красиво през скалите. На много места има мостчета, но повечето нямат парапети, така че дръжте малките любопитни изследователи под ръка, когато ги пресичате.

На едно място с децата слязохме до реката, за да пускаме лодки от есенни листа по нея.

По цялата пътека има каменни надписи с цитати на знаменити български революционери.  

Паметникът се намира в края на пътеката и до него се стига са около 20-30 минути спокойно ходене с деца.

След него пътеката прави завой и ви отвежда обратно до паркинга. Там има една пейка с масичка за отдих, както и две въжени люлки. Хижата за съжаление не работеше.

Полезна информация:

✅ Точно на входа на пътеката има паркинг, но няма тоалетна.

✅ Няма такса за посетители.

✅ Пътеката е сенчеста, супер подходяща за лятна разходка, когато е най-горещо.

✅ Дължината на пътеката е 1 км. и е подходяща за бебешки и инвалидни колички.

Ако търсите още идеи за семейни разходки с децата, вижте полезна информация за Стобските пирамиди, Крепостта Боженишки Урвич или Пантеона Майка България.

One thought on “Семейна разходка по туристическия маршрут Оборище

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.