Семейна разходка до Етрополския манастир и водопада Варовитец

Една чудесна идея за семейна разходка, комбинираща прекрасна природа и посещение на красив манастир. Ние често идваме тук, когато сме в Правец, който се намира само на 15-20 минути път с кола.

Етрополският манастир „Св. Троица“ се намира в подножието на старопланинския Черни връх, на едва 5 километра от Етрополе. До него се стига по живописен, но тесен път със завои. Манастирът е основан през 1158 година, като през годините на османското владичество е бил най-значимият книжовен и просветен център в северната част на родината ни. Освен това е и революционен център, тъй като тук през 1870 година Васил Левски създава Етрополския таен революционен комитет. И днес скривалището на Апостола може да бъде видяно в едно от помещенията*.

Етрополският манастир е известен още с името „Варовитец“ заради варовиковия камък, с който е изградена манастирската църква. В нея има много красиви икони и стенописи. В двора на манастира има люлки за децата и пейки за отмора. Но най-забележителното нещо се намира зад църквата. Една врата зад храма ще ви отведе до водопада Варовитец.

Тръгва се надолу по една леко стръмна, но изключително живописна пътека и след около 5 минути се озовавате под водопада.

Пътеката продължава надолу и представлява част от маршрут през гората. Вместо да се изкачвате с автомобила до манастира, може да го оставите долу и да се качите по пътеката, стига да сте с по-големи деца и да не ви стряска малко изкачване.

Пътеката е изключително красива, като в джунгла, навсякъде се чуват песните на птиците. Малко под водопада има беседка за почивка. На места бяха паднали огромни прекършени дървета, може би след буря, които препречваха пътя, но това само направи преживяването по-интересно и предизвикателно за децата.

След разходката около водопада се върнахме при манастира и децата се полюляха в двора му, докато ние си почивахме на пейките под сянката.

Полезна информация:

✅До самия манастир може да се стигне с автомобил, има паркинг. Пътят е тесен със завои.

✅Може да оставите автомобила в подножието и да се качите по пътеката, която преминава през гората – доста по-живописно и приятно, но ако сте с малки деца може да бъде предизвикателство. Ние се качихме направо с колата.

✅Пътеката от манастира до водопада е много кратка и сенчеста. Можете или да заобиколите манастира от дясно след паркинга, или да прекосите двора на манастира и да излезете през вратата зад църквата.

✅Точно пред манастира продават плодови сладка и мед, ние всеки път си взимаме сладко от боровинки, горски ягоди или шипки и са много вкусни винаги.

*Източник на информация за историята на манастира: https://bulgarianhistory.org/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.