3 идеи за по-хубав Ден на детето

Денят на детето е празник, който свързваме с покупки, играчки, десерти, панаири и всякакви комерсиални увеселения, на които детето наистина се забавлява, но най-ценното за него е времето, което прекарва с нас. Ако искате да отпразнувате този 1 юни по един уникален начин, далеч от тълпите, за да се свържете с детето, да му покажете колко много цените времето, прекарано с него, ето 3 чудесни идеи, които изискват минимални разходи и подготовка:

Подаръците на горските феи
Изберете подходящо място за разходка в гората близо до дома ви и скрийте без да ви види детето няколко лакомства и специални за детето дребни предмети или подаръчета на лесни за откриване места. Разкажете му, че това място е вълшебно и на празника на детето горските феи поставят малки подаръци из гората. Нека детето ги търси и намери, а вие се правете на изненадани и се радвайте при всяко откритие.
Гарантирам ви, че детето ще остане супер впечатлено от тази „магия“ и дълго ще помни преживяването. Ако пък се организирате с други родители и приятелчета на детето, изненадата ще бъде още по-голяма и споделена.

Ден без правила и „НЕ!“
Правилата и границите са важни и полезни за детето, въпреки че често то страда от тях, защото смята, че му ограничаваме свободата. Нека този ден бъде специален, ден без забрани и ден без думичката „Не“. Кажете на детето, че на 1 юни много от нещата, които стандартно са забранени, са му позволени. Дайте му свобода да се изразява, както то иска. Да ходи цял ден по пижама, да скача в локвите, да изцапа дрехите си, да се катери, да тича, да вика. Накратко – да бъде дете! Разбира се, като наблюдаваме да не се нарани и да не пречи на околните.
На празници обикновено обличаме децата с най-хубавите им дрехи и ги пазим да не се изцапат. Да направим обратното, да облечем децата с по-стари дрехи и да ги насърчим смело да се изцапат:

🤸‍♂️в пясъка, в тревата или в калта и локви, ако вали;

👨‍🍳с брашно, тесто, шоколад, докато правим заедно любимия им десерт;

🤹‍♀️с боички, докато рисуваме заедно върху картони, кашони или платно със статив, който сме купили специално за празника, ако детето харесва творчеството.


Нека на този ден няма забрани и ограничения, колкото повече петна по дрехите, толкова по-добре!

Десертът на детето
Дайте на детето да приготви съвсем самичко десерт, който обича. Вие можете да му помогнете като приготвите основните съставки – блатове за торта, кремове, украса. Нека детето сглобява, маже, поръсва, декорира, както то пожелае. Може тортата накрая да е крива и грозна, но това е тортата на детето и ако то си я харесва, значи това е най-красивата торта на света. Похвалете го, снимайте тортата и я изпратете на всички близки, за да им покажете творението. После я изяжте с удоволствие, цапайте се, като малки деца.

И най-важното! Не ви трябват пари, за да подарите на детето си най-хубавия подарък за празника. Ето какво ви трябва:
Бъдете до него тялом и духом. Без телефони, екрани и други разсейващи елементи.
Повтаряйте му, че ви е много приятно да сте заедно, че ви харесва да правите това или онова с него.
Хвалете го и го поощрявайте да прави нещата, които харесва.
Питайте го как се чувства и какво иска да правите заедно.
Казвайте често „Обичам те!“
Прегръщайте го.

Весел празник на всички малки и големи деца!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.