Плодова пица и как да стимулираме децата да хапват повече пресни плодове

Плодовете са съществена част от здравословното хранене на децата. Ако можех, щях да им купувам само био и органично отгледани плодове, но за съжаление са скъпи и не можем да си ги позволим постоянно. Затова винаги търся, чета, пробвам, сравнявам и избирам възможно най-доброто на разумна цена.

Обикновено избирам български сезонни плодове и зеленчуци, но разбира се хапваме и екзотични такива. Когато ми трябва хубав плод или зеленчук, с минимални или никакви остатъчни пестициди, избирам да пазаруваме в BILLA България заради техния проект BILLA Градини.

В рамките на кампанията BILLA Градини компанията си партнира с над 40 български производители, които доставят плодове и зеленчуци в магазините на веригата. Винаги чета етикета на продуктите, за да избера отгледани в България плодове и зеленчуци. Това, което ме успокоява, купувайки такива от BILLA България, е гаранцията, че се извършват регулярни одити на земеделските производители, които отглеждат плодове и зеленчуци по програмата за намаляване на пестицидите. Пробите се изпращат в сертифицирани лаборатории, а резултатите от тестовете са достъпни за всички на сайта на BILLA България. Благодарение на програмата, се произвеждат чисти продукти, а процесът е с минимално отражение върху околната среда.

Това напълно съвпада с моята гледна точка, че храната ни трябва да е максимално чиста, сезонна и отгледана близо до нас. Затова и приех да си партнирам с BILLA България, в чиито магазини често пазаруваме с децата, защото вярвам, че когато включим и тях в процеса по планиране на семейното меню и избиране на продуктите, подсигуряваме основите на техните здравословни хранителни навици за цял живот.

С децата ми се забавляваме, пазарувайки заедно в магазина, защото правим списък за покупки, след което Алекс ми помага да избираме продуктите. Качваме децата в количките на BILLA и щурмуваме магазина. Заедно избираме и пълним пазарските ни торби (винаги носим такива за многократна употреба).

Пазаруването заедно с децата е много полезно по няколко причини:

  • Учим ги как да разпознават и различават плодовете и зеленчуците, как да избират най-хубавите, научават кои са сезонни, кои растат в родината и кои са чуждоземни;
  • Повишаваме хранителната култура на децата – колкото повече неща знаят за храната, колкото повече я познават, толкова по-малък е шансът да отказват полезни за тях продукти;
  • Даваме на децата свобода в храненето, защото когато ги включим в изготвяне на семейното меню, когато им дадем възможност да пазаруват заедно с нас и да имат също право на избор, те са по-склонни да пробват и хапват именно полезната храна, която им предлагаме;
  • Учим ги да помагат, да участват дейно в семейните задачи, което им дава самоувереност и ги кара да се чувстват като пълноправен член на семейството;
  • Прекарваме повече време с тях, което е най-ценното!

За да бъде обаче преживяването ни в магазина максимално полезно и спокойно, спазваме и следните правила:

  • Изготвяме заедно списък, по който се водим и не купуваме почти нищо извън него;
  • Давам свобода на децата да изберат само едно нещо извън списъка (храна или друго), с което почти винаги избягвам истерии и сърдене. Така хем имат свобода, хем сами се научават да избират това, от което имат най-голяма нужда.
  • Давам свобода да изберат бонус един плод или зеленчук извън списъка, с което отново ги стимулирам да пробват повече и нови полезни храни. Така Алекс си избра динята, което веднага ме накара да я превърнем в нещо супер атрактивно и апетитно

Плодова пица
Повечето деца обичат пица, затова тази идея ще им допадне много. Освен това могат да участват в мазането и декорацията, което допълнително ще разпали апетита им за едно сочно парче. Пицата съдържа цели 5 плода, което я прави супер полезна, цветна и сладка. Чудесна идея за следобедна закуска. И супер атрактивна идея за детско парти.

Необходими продукти:

1 голяма диня

200 мл цедено кисело мляко

1 шепа ягоди

1 шепа череши

1 шепа боровинки

1 шепа кайсии

Измиваме хубаво динята, подсушаваме я и я разрязваме през средата.

Изрязваме едно кръгло парче с дебелина 2 пръста.

Почистваме деликатно семките, които се виждат.

Разрязваме парчето като пица на 8 триъгълни части.

Намазваме отгоре всяко парче с цеденото кисело мляко. Тук вече могат да се включат и децата.

Декорираме с плодовете, като може да ги нарежем на парчета (кайсиите и ягодите) или да поставим дребните плодчета (боровинки и череши) цели.

За децата под 2 годинки е препоръчително да почистим предварително костилките на черешите.

Следва хапването, за което ни трябват само измити ръчички.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.