Сензорни игри с желе

Една от любимите напоследък игри на децата ми, особено на Алекс (който е почти на 5 години) е „Спасяването на ЛЕГО човечетата от лепкавите желета“. Прилича много на игрите със спасяване на замразени фигурки, но без замръзналите накрая ръчички.

Децата обожават да се цапат, консистенцията на желето е супер подходяща за стимулиране на сетивата. За да го направя по-атрактивно, го оцветявам в жълто с помощта на куркума, а понякога използвам и матча на прах за зелено желе. Може да се използват и бои за храна или да се разреди плодов сок с вода, за да се получи и желе, което може да се хапва.

Като цяло желето е супер подходящо за малките деца, може да използвате каквото и да е желе на прах, като само трябва да го разтворите според инструкциите на опаковката. Изливате сместа в подходящ съд: най-добре силиконови формички за мъфини, защото стегнатото желе се изважда по-лесно от тях.

Първо разтварям оцветителя (напр. куркума на прах) в 300 мл топла вода. В отделна чаша разтварям желето с малко вода и разбърквам хубаво. Когато започне да се стяга, го изсипвам в оцветената вода и доливам още вода, според инструкциите на опаковката (обикновено 10 г желатин на прах е за 500 мл течност).

Поставям в силиконовите формички фигурките, които искам децата да „спасяват от лепкавото желе“. Изливам отгоре течността и прибирам в хладилника за 4-5 часа, докато се стегнат (най-добре за цяла нощ).

Другият вариант е да покриете малка правоъгълна тава или кутия за храна с хартия за печене и да излеете отгоре сместа. Поставяте вътре фигурките и прибирате в хладилника за 4-5 часа, докато желето се стегне хубаво. После изваждате и разрязвате внимателно на парчета или го оставяте цяло.

Децата се забавляват много: първия път разглеждаха дълго желето, пипаха го предпазливо с пръстчета и се смееха на непознатата консистенция. След това им разказах как лепкавото желе е хванало в плен човечета и те трябва да ги освободят. Започна старателно ровене, мачкане и почистване, съпроводено с още големи дози смях.

За да направите безопасно желе за по-малки дечица (12+ месеца), може да използвате отново вода, желе на прах по избор и куркума или малко сок от червено цвекло за червен цвят. Може да използвате плодов сок, който да разредите с вода и отново ще получите безопасно цветно желе. Дори и детето да опита малко, няма проблем, но все пак го наблюдавайте, за да не сложи в устата парче, с което да се задави. За малките деца не добавяйте в желето фигурки, за да не се задавят, ако ги поставят в устата. За тях е достатъчно забавно само да пипат и мачкат с ръчички желето. Ако направите няколко различни цвята, ще е бонус за стимулиране на зрението.

Играта с желе е полезна, защото:

  • Помага на детето да опознава нови консистенции чрез сетивата си: зрение, допир, вкус, мирис;
  • Упражнява фината моторика благодарение на опитите на детето да хване желето, да го вдигне, да го мачка между пръстите си, да го натроши и т.н.;
  • Съдейства за учене и трениране на цветовете и цветните комбинации между тях (ако смесим жълто и червено желе, става оранжево);
  • Помага да развиваме речника и да учим нови думи: лепкаво, гладко, меко, крехко, мокро, мръсно и т.н.;
  • Дава свобода за игра и изследване чрез сетивата.

За по-големите деца (2+ години) освен фигурки на човечета в желето може да скриете всякакви предмети, които детето да търси, събира и сортира:

  • Монети
  • Камъчета, миди, охлювчета
  • Цифри, букви, знаци
  • Копчета, кламери, гайки
  • Всякакви дребни предмети 

⚠ Важно е да наблюдавате детето да не поставя в устата дребните фигурки или желето, за да избегнете риск от задавяне.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.